Jump to content
Sign in to follow this  
Samson_Miodek

Niedofermentowany tripel

Recommended Posts

Witam koledzy. Mam pewien problem - zrobiłem warkę a la belgian tripel na drożdżach Odkrycie Sezonu (starter 1l z 100g ekstraktu) blg 17, zacieranie na lenia 65st 1,5 h. Piwo fermentowalo przez 1,5 tyg w 22stopniach i od tygodnia dofermentowuje w 24. Mam jednak dziwny problem - rurka cały czas bułka jednak od prawie tyg refraktometr pokazuje 7brix. Czy to możliwe że piwo tak słabo odfermentowalo? Zdaje sobie sprawę, że nie rozruszalem drożdży na jakiejś słabej warce i mogą mieć problem z takim esktraktem, ale dlaczego w takim razie cały czas piwo "bulka"? Nie spodziewam się infekcji, smakuje próbki i jest wyborne. Co robić? Butelkowac z takim esktraktem? Boje się granatów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, cenna informacja. O jaką wartość? Nadal jednak pozostaje sprawa ewidentnej pracy brzeczki i nie zmieniającej się wartości ekstraktu (nawet jeśli przeklamanej zawartością alkoholu)

Share this post


Link to post
Share on other sites

CO2 uwalnia się z dwóch powodów: rosnąca temperatura albo fermentujące drożdże. Jeśli jesteś pewien, że możesz wykluczyć to pierwsze to po prostu zostaw piwo w spokoju i daj mu popracować kolejny tydzień.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do korekcji odczytu, to większość programów do projektowania warek ma takie cuś,(w arkuszach http://www.piwo.org/files/ teżsą), są też online, pierwszy z brzegu: http://brew.church/en/calculator/alcohol

PS. z 17 blg to raczej dubel a nie tripel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W żadnym wypadku nie belgian blond - jest na to za bardzo złożone, dużo cięższe i bardziej "przyprawowe" i raczej nie będzie klarowne;-) na tripela za mało ekstraktu. Hmm... A to nie Cornelius zrobił triple blond z 17plato?;-) Wracając do tematu - w jaki sposób mierzycie więc końcowy ekstrakt? Spławikiem, czy przeliczanie wynik podany przez refraktometr?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak a propos to ten Triple Blond z Corneliusa to ani obok tripla ani blonda nie leżał. Ma za to trzy blondynki na etykiecie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Triple Blond z Corneliusa to mocny (podwójny) witbier

To chyba piliśmy inne piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Triple Blond z Corneliusa to mocny (podwójny) witbier

Witbier? Zasyp, parametry, najpewniej drożdże... Poza przyprawami nic tam nie wskazuje na witbiera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak a propos to ten Triple Blond z Corneliusa to ani obok tripla ani blonda nie leżał. Ma za to trzy blondynki na etykiecie :)

Może i racja. Dziś postaram się opisać wrażenia z tego piwka plus moze kilka zdjec

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.