Patryk.B Posted October 27, 2015 Share Posted October 27, 2015 Jestem w trakcie czyszczenia "starych" słodów i nabywaniu nowych. Zostało mi w sumie ok 3kg pilsa i po ok 0,7 kilograma karmelowego 150 ze strzegomia i czekoladowego. Niby karmelowy i czekoladowy zasyp to ok 15% ale chciałbym to wszystko wrzucić. Czy mogę się spodziewać czegoś niedobrego dając więcej niż można tego karmelu i czekolady, czy raczej wrzucać i się nie przejmować? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted October 27, 2015 Share Posted October 27, 2015 15% karmelu i czekoladowego to jest więcej niż można? Od kiedy? Możesz, pytanie czy jest sens w przypadku tego co chcesz uzyskać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BobIsYourUncle Posted October 27, 2015 Share Posted October 27, 2015 Słód podstawowy znosi bez problemu bodajże do 20% dodatków niesłodowanych, a z lekkim spadkiem wydajności do 30%. W Twoim przypadku to są słody, z których karmelowy jest chyba jako tako aktywny więc na pewno nie będziesz miał problemów z zacieraniem. Jeżeli chodzi o smak, to myślę, że proporcje nie są złe. Mogłoby wyjść dziwnie gdyby czekoladowego było więcej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted October 27, 2015 Share Posted October 27, 2015 Słód podstawowy znosi bez problemu bodajże do 20% dodatków niesłodowanych, a z lekkim spadkiem wydajności do 30%. W Twoim przypadku to są słody, z których karmelowy jest chyba jako tako aktywny więc na pewno nie będziesz miał problemów z zacieraniem. Jeżeli chodzi o smak, to myślę, że proporcje nie są złe. Mogłoby wyjść dziwnie gdyby czekoladowego było więcej.Słody karmelowe ( poza tymi typu carapils ) i palone NIE SĄ AKTYWNE ENZYMATYCZNIE.Słody taki mimo że nie aktywne nie należy liczyć jako surowiec nie słodowany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BobIsYourUncle Posted October 27, 2015 Share Posted October 27, 2015 (edited) Masz rację, nie zweryfikowałem zanim napisałem, mój błąd. Nie musisz krzyczeć. Wydawało mi się, że karmelowy jest jeszcze lekko aktywny, ale temperatura prażenia niszczy enzymy. Edited October 27, 2015 by BobIsYourUncle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted October 27, 2015 Share Posted October 27, 2015 i słody podstawowe znoszą więcej niż 20%, patrz witbiery z zasypem ~50%pszenicy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BobIsYourUncle Posted October 27, 2015 Share Posted October 27, 2015 Nie napisałem, że nie znoszą więcej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Voitas Posted October 28, 2015 Share Posted October 28, 2015 wrzuc wszystko do gara, zobaczysz co wyjdzie. zawsze to jakies nowe doswiadczenie zgoda 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted October 28, 2015 Share Posted October 28, 2015 (edited) Słód podstawowy znosi bez problemu bodajże do 20% dodatków niesłodowanych, a z lekkim spadkiem wydajności do 30%. Aktywności enzymatyczna pilzneńskiego wynosi ok. 250WK (jest różna w zależności od producenta i partii). Sam słód pilzneński do zatarcia potrzebuje mniej więcej połowę posiadanej siły diastatycznej. Niech mnie ktoś poprawi, jeżeli źle piszę, ale moim zdaniem oznacza to mniej więcej tyle, że "słód podstawowy znosi 50% dodatków niesłodowanych", a nie żadne 20%. EDIT: przykładowa specyfikacja pilsa ze Strzegomia: http://dmgp.com.pl/specyfikacje/pl/slod_pilznenski.pdf Edited October 28, 2015 by ThoriN Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted October 28, 2015 Share Posted October 28, 2015 Przyjmuje się że około 50% zasypu niesłodowanej skrobi jest jeszcze względnie bezpieczne Warto jednak wydłużyć zacieranie, zacierać z kilkoma przerwami, kontrolować próbą jodową Masz rację, nie zweryfikowałem zanim napisałem, mój błąd. Nie musisz krzyczeć. Wydawało mi się, że karmelowy jest jeszcze lekko aktywny, ale temperatura prażenia niszczy enzymy. Wybacz że odebrałeś tak moje sprostowanie - nie był to krzy a sprostowanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk.B Posted October 28, 2015 Author Share Posted October 28, 2015 Dziekuje za odpowiedzi. Jak ktos pytal o sklad dlaczego taki. Mam te slody i niebawem beda mialy juz rok i po prostu chce sie ich pozbyc bo niebawem przyjedzie do mnie niemal 80kg swiezych slodow a te chce po prostu zbyc. Sklad w zaden sposob nie kontrolowany po prostu ile zostalo tyle do gara. Chmielenie to 100g lubelskiego w szyszkach, bo tez lezy i zalega a juz ok 2kg swiezych idzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted October 29, 2015 Share Posted October 29, 2015 No to dawaj, wyjdzie dark brown ale. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts