Jump to content
Sign in to follow this  
gsb

Guinness Draught

Recommended Posts

Pytanie jest takie, czy z dostępnych w polsce składników da się uważyć coś na kształt Guinness Draught (taki jak w pubie lub puszkowy), bo wydaje mi sie, ze przepisy, ktore czytalem to po prostu "guinnesowate" piwo typu Guinness Export czy tam Extra Stout. A one mi nie smakuja, nie maja tej słodyczy, drobnego gazu i są za ostre w smaku.. hm?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aby uzyskać mniej ostrego smaku, można zamienić słody czekoladowe jęczmienne na pszenne i/albo, dodać special b. Do tego dodać mniej palonego jęczmienia. Kremowy smak możesz uzyskać przez dodatek płatków owsianych i przez mieszankę gazów z azotem zamiast czystego co2.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mozna dokladnie skopiowac Guinnessa bez uzycia azotu (nitrogen). W Guinnessie oprocz normalnego CO2 dodany jest takze Azot, z tad te male "babelki". Co prawda mozesz zbudowac kegerator z butla CO2 i Azotem (widzialem takie), albo po prostu uwarzyc sobie innego stauta, bez azotu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Share this post


Link to post
Share on other sites
Z tym azotem to pasuje. A jakis dobry przepis na stouta takiego "mild"?

To uwarz dark mild. Wygląda jak stout, a jest delikatny w smaku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podbiję temat bo umarł śmiercią naturalna zatruwszy się azotem... :smilies:

 

Szukam dobrej recepturki i tips&tricks na takiego "pubowego" stouta... czarnego, gęstego, kremowego z prawie białą, "wieczną" gęstą pianą, pełne, jedwabiste... itp itd.. aż mi ślinka poleciała na wspomnienie... :rolleyes:

 

Czy jakaś dobra dusza dopomoże spragnionemu...? :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 4/8/2010 at 10:37 PM, seler said:

Podbiję temat bo umarł śmiercią naturalna zatruwszy się azotem... :smilies:

 

Szukam dobrej recepturki i tips&tricks na takiego "pubowego" stouta... czarnego, gęstego, kremowego z prawie białą, "wieczną" gęstą pianą, pełne, jedwabiste... itp itd.. aż mi ślinka poleciała na wspomnienie... :rolleyes:

 

Czy jakaś dobra dusza dopomoże spragnionemu...? :P

 

Troche odgrzewam kotleta, piszac w watku z 2009 roku ale w sumie nie było odpowiedzi na pytanie selera, a ja tez uwielbiam tego typu piwa :)

 

przez ostatnie 10 lat, browarnictwo domowe troche sie zmienilo i rozwinelo. Moze ktos ma przepis na piwo ktore opisuje salar ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 godzin temu, Rafał z Łodzi napisał:

 

Troche odgrzewam kotleta, piszac w watku z 2009 roku ale w sumie nie było odpowiedzi na pytanie selera, a ja tez uwielbiam tego typu piwa :)

 

przez ostatnie 10 lat, browarnictwo domowe troche sie zmienilo i rozwinelo. Moze ktos ma przepis na piwo ktore opisuje salar ? 

 

http://thebeervault.blogspot.com/2016/03/guinness-produkt-mysli-technicznej_10.html

Bardzo ciekawy artykuł. Pownien Cię natchnąć 😉

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzieki andy, ciekawy artykuł. Ale ja jestem poczatkujacy nawet bardzo i uzywam na razie tylko gotowych zestawow lub konkretnych szczegołowych przepisow bo nie znam podstaw aby jeszcze samemu tworzyc receptury ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli tylko dla własnego zadowolenia to polecam takie zabawy 🙃 chociaż piwo potraktowane w ten sposób w innym pomieszczeniu i szybko podane gościom, póki "magia trwa" robi wrażenie😎 jak na wyrób domowy, plus piana jak w oryginalnym Guinnessie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.