Jump to content
Stefek

Drożdże "ale" podobne do fermentacji dolnej

Recommended Posts

Chciałbym uwarzyć pilznera ale nie mam warunków do fermentacji dolnej i zastanawiam się które drożdże fermentacji górnej dają zbliżone/zadowalające efekty w temperaturze pokojowej co fermentacja dolna. Ma może ktoś jakieś doświadczenia z tym związane? Proszę tylko bez komentarzy typu "za 10 zł można zbudować lodówkę" albo "wystaw teraz na dwór" bo nie taki jest mój problem. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

workhorse z mangroove jacks w niskich temperaturach dają czysty profil

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyeat 2112 California Lager

 

 

This strain is particularly well suited for producing California Common-style beers. It retains lager characteristics at temperatures up to 65°F (18°C) and produces malty, brilliantly clear beers. This strain is not recommended for cold temperature fermentation.

Origin: 
Flocculation: high
Attenuation: 67-71%
Temperature Range: 58-68° F (14-20° C)
Alcohol Tolerance: approximately 9% ABV

 

Profil jest naprawdę lagerowy 

Myślę że nic lepszego nie znajdziesz 

Share this post


Link to post
Share on other sites

no właśnie nawet przy tych workhorsach potrzebujesz te 15 stopni więc bez skrzyni ani rusz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na Danstar Nottingham kiedyś uzyskalem dosyć czysty profil, ale temp otoczenia było koło 15*-16*... :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temperatura jest od 15 do 25 stopni Celsiusza więc będę budował lodówkę a drożdże przetestuje te o których tu pisaliście.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gozdawa ma jakieś drożdże lagerowe które niby dają lagerowe efekty do 17 stopni, chociaż osobiście nie próbowałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo fajny efekt miałem na MJ M10 Workhorse w niskiej temperaturze (~12-13C). Drożdże naprawdę warte uwagi, bardzo fajnego "pseudo Koelscha" mi dały (nisko fermentowany, bez lagerowania).

Share this post


Link to post
Share on other sites

chcialbym przypomniec ze czysty profil i profil lagerowy to nie to samo

california lagery maja profil lagerowy - po wypiciu piw na nich zrozumiałem powyższą różnice 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Furio, wędzonki też są fajne na nich :P

potwierdzam, polecam , żanetkaleta

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Gozdawa OGA9. Zaskakująco czysty profil w 18°C.

Ciekawe. Spora tolerancja na alko - jak myślisz, jak RIS by na nich poszedł?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A klasyk us-05? Myślałem, że dają czysty profil przy niskich temp a nikt ich nie wymienił. Sam przymierzam się do takiego piwa i miałem w planach użycie właśnie us-05.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Myślę że bez problemu.

Hmm warto więc się zastanowić :)

 

 

 

A klasyk us-05?

Czysty, ale z lagerowym nie ma wiele wspólnego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.