Złoty Róg Posted October 24, 2015 Share Posted October 24, 2015 Witam! Jestem nowy zarówno na forum jak i w ogóle w temacie warzenia piwa. Mam za sobą trzy warki, dwie średnio udane, jedna dość zadowalająca. Właśnie uwarzyłem czwarte piwo z receptury inspirowanej znalezionymi w internecie i, niestety, samodzielnie zmodyfikowanej. Miało być to piwko w stylu IRA, ale... no właśnie- zbyt czerwone to ono nie jest. Chciałbym więc spytać Was jako doświadczonych piwowarów jaki błąd zrobiłem w recepturze. Piwo wyszło raczej jasno pomarańczowe, koło czerwieni ten kolor to nawet nie stał. Czytałem forum i próbowałem nawet obliczyć jaki kolor uzyskam z zastosowanych słodów, ale niestety nieskutecznie. Bardzo zależy mi na tym czerwonym kolorze, więc jestem bardzo zawiedziony... Proszę o poprawę mojej (złej) receptury: Receptura na 12 litrów piwa Słody: pilzneński - 2 kg monachijski - 0,3 kg karmelowy caraamber - 0,27 kgkarmelowy 30 - 0,3 kg Zacieranie: 52 stopnie C - 20 min 66 stopni C - 40 min 72 stopnie C - 30 min Wysłodzone do 15 l żeby te 3 mogły odparować. Chmiele: Marynka - 7 g (60 min) Challenger -17 g ( 7g -20 min, 10g- 10 min) + mech irlandzki - 2g, 10 min Drożdże Safale US-05 Z góry dziękuję za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted October 24, 2015 Share Posted October 24, 2015 Czerwona barwa jest trudna do uzyskania i łatwa do przestrzelenia. Zły zasyp i tyle, nie ma tu za bardzo co analizować. Ja uzyskałem nawet, nawet czerwień z czegoś takiego: Słód Pale Ale – 4.0kgSłód Carared – 0.25kgSłód Caraamber – 0.25kgJęczmień palony – 0.06kg pawel1975 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Złoty Róg Posted October 24, 2015 Author Share Posted October 24, 2015 A na ile litrów piwa ten zasyp? I do ilu wysładzane, bo mam z tym troszkę problem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted October 24, 2015 Share Posted October 24, 2015 Czerwona barwa ... Jęczmień palony – 0.06kg That's the point! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Złoty Róg Posted October 24, 2015 Author Share Posted October 24, 2015 Czerwona barwa ... Jęczmień palony – 0.06kg That's the point! Ale to na 12 litrów czy na więcej? Bo planuję drugą warkę tego samego gatunku... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted October 24, 2015 Share Posted October 24, 2015 Ilość to musisz dopracować - zależy od wielu czynników. Mało komu udało się trafić za pierwszym razem ( zwłaszcza jak celował ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted October 24, 2015 Share Posted October 24, 2015 A liczyłeś , że co Ci da ten czerwony kolor? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielczi Posted October 25, 2015 Share Posted October 25, 2015 (edited) Warzyłem w piątek więc słuchaj się mnie:) http://scr.hu/2p5k/wvhk7 tu masz zasyp na 22l jęczmienia palonego jest znacznie za dużo bo piwo wyszło jasno brązowe. Ja trzymałem 12 minut. Wrzuć połowę na 5 minut i powinno się udać. Uzupełniając Słody których używałem to Fawcett Crystal i Caramunich ® typ II Edited October 25, 2015 by zielczi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tadeuszek_piwko Posted October 25, 2015 Share Posted October 25, 2015 Witam! Jestem nowy zarówno na forum jak i w ogóle w temacie warzenia piwa. Mam za sobą trzy warki, dwie średnio udane, jedna dość zadowalająca. Właśnie uwarzyłem czwarte piwo z receptury inspirowanej znalezionymi w internecie i, niestety, samodzielnie zmodyfikowanej. Miało być to piwko w stylu IRA, ale... no właśnie- zbyt czerwone to ono nie jest. Chciałbym więc spytać Was jako doświadczonych piwowarów jaki błąd zrobiłem w recepturze. Piwo wyszło raczej jasno pomarańczowe, koło czerwieni ten kolor to nawet nie stał. Czytałem forum i próbowałem nawet obliczyć jaki kolor uzyskam z zastosowanych słodów, ale niestety nieskutecznie. Bardzo zależy mi na tym czerwonym kolorze, więc jestem bardzo zawiedziony... Proszę o poprawę mojej (złej) receptury: Receptura na 12 litrów piwa Słody: pilzneński - 2 kg monachijski - 0,3 kg karmelowy caraamber - 0,27 kg karmelowy 30 - 0,3 kg Zacieranie: 52 stopnie C - 20 min 66 stopni C - 40 min 72 stopnie C - 30 min Wysłodzone do 15 l żeby te 3 mogły odparować. Chmiele: Marynka - 7 g (60 min) Challenger -17 g ( 7g -20 min, 10g- 10 min) + mech irlandzki - 2g, 10 min Drożdże Safale US-05 Z góry dziękuję za pomoc no to jakoś tak się zbiegło, że jesteśmy bliźniakami. Ja mam za sobą też 3 warki, w tym kompletnie skopana, gdyż wymyślona przeze mnie. Zachciało mi się słodu orkiszowego. Pomieszałem z pilzneńskim, dodałem 2 kg płatków jęczmiennym i odfiltrowanie tego zajęło mi 2 dnia. Pojawił się zapach kwasu.Drożdże Safale US-05 ledwo chwyciły. Wszystko do wylania. ale do rzeczy. Wiesz, jestem zdania, że ścieżka nowicjusza to chyba nie kombinowanie, ale doprowadzenie do perfekcji chociaż jednej receptury. Ja ćwiczę teraz: Imperial IPA 19°Blg: Słód pale ale Strzegom 5kg Słód monachijski typ I Strzegom 2kg Słód karmelowy czerwony Strzegom 0,2kg Jęczmień prażony Strzegom 0,05kg Chmiel goryczkowy Target 60g Chmiel aromatyczny Challenger 20g Chmiel East Kent Goldings 15g Drożdże piwowarskie Safale US-05 lub Danstar Windsor staram się robić wszystko perfekcyjnie dokładnie. Polecam Ci tę recepturę. Chętnie będę z Tobą wymieniał doświadczenia. W ramach grupy Maluchów. Pozdrawiam Tadeusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted October 25, 2015 Share Posted October 25, 2015 Tu http://www.piwo.org/topic/15828-browar-jacenty/?p=314214 masz trochę podpowiedzi, jak piękną czerwień uzyskać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted October 25, 2015 Share Posted October 25, 2015 (edited) A na ile litrów piwa ten zasyp? I do ilu wysładzane, bo mam z tym troszkę problem... Na 20 +/-. Wysładzanie gdzies do 10.5blg i docelowo 12.5blg po gotowaniu. Edited October 25, 2015 by Oskaliber Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek St Posted October 28, 2015 Share Posted October 28, 2015 (edited) Chciałbym się podzielić moim wczorajszym spostrzeżeniem dot. koloru czerwonego. Robiłem bitterka sobie z: 2.35 kg Strzegom - Pilzneński 2 kg Strzegom - Monachijski I 0.15 kg German - CaraMunich III Dodatkowo dorzuciłem: 5 g Irish moss Boil 10 min 10 g Lemon grass Boil 10 min 10 g Orange peel Boil 10 min 10 g Werbena cytrynowa Boil 10 min Jak wczoraj zlewałem na cichą to ku mojemu zdziwieniu otrzymałem piwo o dość wyraźnym kolorze czerwonym (jak bym na dno fermentora zlewał sok wiśniowy). Zakładam, że to od skórki pomarańczy. Nie przedostało jej się dużo na cichą, ale jednak kilka/kilkanaście kawałków pływało. Czy to był powód? Edited October 28, 2015 by Sławek St Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted November 2, 2015 Share Posted November 2, 2015 Nie, skórka pomarańczy nie ma żadnego wpływu na kolor piwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.