Jump to content

Irish Red Ale pomoc w recepturze.


Złoty Róg
 Share

Recommended Posts

Witam! Jestem nowy zarówno na forum jak i w ogóle w temacie warzenia piwa. Mam za sobą trzy warki, dwie średnio udane, jedna dość zadowalająca. Właśnie uwarzyłem czwarte piwo z receptury inspirowanej znalezionymi w internecie i, niestety, samodzielnie zmodyfikowanej. Miało być to piwko w stylu IRA, ale... no właśnie- zbyt czerwone to ono nie jest. Chciałbym więc spytać Was jako doświadczonych piwowarów jaki błąd zrobiłem w recepturze. Piwo wyszło raczej jasno pomarańczowe, koło czerwieni ten kolor to nawet nie stał. Czytałem forum i próbowałem nawet obliczyć jaki kolor uzyskam z zastosowanych słodów, ale niestety nieskutecznie. Bardzo zależy mi na tym czerwonym kolorze, więc jestem bardzo zawiedziony... Proszę o poprawę mojej (złej) receptury:

 

Receptura na 12 litrów piwa

 

Słody:

pilzneński - 2 kg

monachijski - 0,3 kg

karmelowy caraamber - 0,27 kg
karmelowy 30 - 0,3 kg

 

Zacieranie:

52 stopnie C - 20 min

66 stopni C - 40 min

72 stopnie C - 30 min

 

Wysłodzone do 15 l żeby te 3 mogły odparować.

 

Chmiele:

Marynka - 7 g (60 min)

Challenger -17 g ( 7g -20 min, 10g- 10 min)

+

mech irlandzki - 2g, 10 min 

 

Drożdże Safale US-05 

 

Z góry dziękuję za pomoc ;)

 
Link to comment
Share on other sites

Czerwona barwa jest trudna do uzyskania i łatwa do przestrzelenia. Zły zasyp i tyle, nie ma tu za bardzo co analizować. Ja uzyskałem nawet, nawet czerwień z czegoś takiego:

 

Słód Pale Ale – 4.0kg
Słód Carared – 0.25kg
Słód Caraamber – 0.25kg
Jęczmień palony – 0.06kg

Link to comment
Share on other sites

Ilość to musisz dopracować - zależy od wielu czynników.

Mało komu udało się trafić za pierwszym razem ( zwłaszcza jak celował )

Link to comment
Share on other sites

Warzyłem w piątek więc słuchaj się mnie:)

http://scr.hu/2p5k/wvhk7

tu masz zasyp na 22l jęczmienia palonego jest znacznie za dużo bo piwo wyszło jasno brązowe. Ja trzymałem 12 minut. Wrzuć połowę na 5 minut i powinno się udać.

 

Uzupełniając

Słody których używałem to

Fawcett Crystal i Caramunich ® typ II

Edited by zielczi
Link to comment
Share on other sites

Witam! Jestem nowy zarówno na forum jak i w ogóle w temacie warzenia piwa. Mam za sobą trzy warki, dwie średnio udane, jedna dość zadowalająca. Właśnie uwarzyłem czwarte piwo z receptury inspirowanej znalezionymi w internecie i, niestety, samodzielnie zmodyfikowanej. Miało być to piwko w stylu IRA, ale... no właśnie- zbyt czerwone to ono nie jest. Chciałbym więc spytać Was jako doświadczonych piwowarów jaki błąd zrobiłem w recepturze. Piwo wyszło raczej jasno pomarańczowe, koło czerwieni ten kolor to nawet nie stał. Czytałem forum i próbowałem nawet obliczyć jaki kolor uzyskam z zastosowanych słodów, ale niestety nieskutecznie. Bardzo zależy mi na tym czerwonym kolorze, więc jestem bardzo zawiedziony... Proszę o poprawę mojej (złej) receptury:

 

Receptura na 12 litrów piwa

 

Słody:

pilzneński - 2 kg

monachijski - 0,3 kg

karmelowy caraamber - 0,27 kg

karmelowy 30 - 0,3 kg

 

Zacieranie:

52 stopnie C - 20 min

66 stopni C - 40 min

72 stopnie C - 30 min

 

Wysłodzone do 15 l żeby te 3 mogły odparować.

 

Chmiele:

Marynka - 7 g (60 min)

Challenger -17 g ( 7g -20 min, 10g- 10 min)

+

mech irlandzki - 2g, 10 min 

 

Drożdże Safale US-05 

 

Z góry dziękuję za pomoc ;)

no to jakoś tak się zbiegło, że jesteśmy bliźniakami. Ja mam za sobą też 3 warki, w tym  kompletnie skopana, gdyż wymyślona przeze mnie. Zachciało mi się słodu orkiszowego. Pomieszałem z pilzneńskim, dodałem 2 kg płatków jęczmiennym i odfiltrowanie tego zajęło mi 2 dnia. Pojawił się zapach kwasu.Drożdże Safale US-05 ledwo chwyciły. Wszystko do wylania. 

ale do rzeczy.

Wiesz, jestem zdania, że ścieżka nowicjusza to chyba nie kombinowanie, ale doprowadzenie do perfekcji chociaż jednej receptury.

Ja ćwiczę teraz:

Imperial IPA 19°Blg:

 

Słód pale ale Strzegom 5kg

 

Słód monachijski typ I Strzegom 2kg

 

Słód karmelowy czerwony Strzegom 0,2kg

 

Jęczmień prażony Strzegom 0,05kg

 

Chmiel goryczkowy Target 60g

 

Chmiel aromatyczny Challenger 20g

 

Chmiel East Kent Goldings 15g

 

Drożdże piwowarskie Safale US-05 lub Danstar Windsor

 

​staram się robić wszystko perfekcyjnie dokładnie.

 

Polecam Ci tę recepturę.

Chętnie będę z Tobą wymieniał doświadczenia.

W ramach grupy Maluchów.

:)

Pozdrawiam

Tadeusz

Link to comment
Share on other sites

Chciałbym się podzielić moim wczorajszym spostrzeżeniem dot. koloru czerwonego.

Robiłem bitterka sobie z:

 

2.35 kg Strzegom - Pilzneński

2 kg Strzegom - Monachijski I

0.15 kg German - CaraMunich III

  

Dodatkowo dorzuciłem:

5 g Irish moss Boil 10 min

10 g Lemon grass Boil 10 min

10 g Orange peel Boil 10 min

10 g Werbena cytrynowa Boil 10 min

 

Jak wczoraj zlewałem na cichą  to ku mojemu zdziwieniu otrzymałem piwo o dość wyraźnym kolorze czerwonym (jak bym na dno fermentora zlewał sok wiśniowy).

Zakładam, że to od skórki pomarańczy. Nie przedostało jej się dużo na cichą, ale jednak kilka/kilkanaście kawałków pływało. Czy to był powód?

Edited by Sławek St
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.