Jump to content
Sign in to follow this  
PCzachor

Double Oatmeal Stout - prośba o opinie

Recommended Posts

Dzień dobry, 

 

Wymyśliłem sobie taki przepis na Double Oatmeal Stout, co myślicie?

 

3.4kg Pilzneński 69%

0.6kg Płatki owsiane 12% (albo jęczmienne?)

0.5kg Płatki żytnie 10%

0.25kg Carafa I 5%

0.2kg Czekoladowy 4%

 

Chmielenie

 

40min 30g Sybilla

20min 30g Sybilla

 

Drożdze S-04

 

Warka 15 litrów

 

Ekstrakt 17.7 BLG

IBU 36

Alk 6.9%

EBC 76

 

Zacieranie na słodko 68C i mashout na 76C

Edited by PCzachor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli płatki owsiane zamienisz na jęczmienne, to na pewno nie będzie już oatmeal ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyrzuć płatki żytnie, wniosą Ci za dużo ziemistości do profilu. Chyba, że ma to być Żytni Stout. Nie liczyłem IBU, ale na pierwszy rzut oka, dla 17,7 Blg to goryczka za niska. Płatki owsiane wniosą Ci do piwa gładkość/kremowość co zwiększa uczucie pełni i słodyczy w piwie, więc dobra kontra goryczki by się przydała :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przede wszystkim tak: duży ekstrakt, zacieranie na słodko i niska goryczka da ci słodki ulepek a nie oatmeal stouta. Chyba, że takie lubisz. Ale jeżeli chcesz piwo zbalansowane, kremowe i pijalne to kremowość dadzą Ci płatki owsiane, ale zacierać powinieneś już bardziej wytrwanie 65 stopni i zwiększyć goryczkę która Ci zbalansuje słodycz.No i oczywiście carafa nie zastąpi Ci słodów palonych. Nie napisałeś co chcesz osiągnąć ale twój przepis nie idzie w dobrą stronę. Daj 10-20% płatków, pale ale zamiast pilzneńskiego, 10% palonego jęczmienia, jeżeli chcesz do 5% karmelu i czekoladowego. Goryczka ok. 50 IBU i chmielenie tylko na 60 min.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za porady. Rzeczywiście wyrzucę płatki żytnie i zwiększę owsiane oraz dodam goryczkę i może trochę wytrawniej będę zacierał. Jak będzie czas to jeszcze dokupię palony jęczmień, bo myślałem, że Carafa wystarczy, ale widać się myliłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli wyjdzie Ci ekstraktowo ten dubel to moim zdaniem 10 dni na burzliwą to za mało potrzymałbym na burzliwej ok 2 do 3  tygodni i jak Ci nie będzie spadał po tym czasie baling to przelej na cichą na ok +/- 10 dni. Piwa o wysokim ekstrakcie muszą dłużej poleżeć w wiadrze ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olej cicha, chyba ze chcesz zebrac drozdze. Potrzymaj z 3 tyg i kapsluj

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo wyszlo 17.8 blg w przewidywanej ilości 15litrów. 

 

Ok, to potrzymam dwa tyg. i zobaczę jak balling. A cichą bym zrobił, zeby piwo było klarowniejsze, bo wydaje mi się, że jak dwa razy będę przelewał to więcej resztek odbiorę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

A cichą bym zrobił, zeby piwo było klarowniejsze, bo wydaje mi się, że jak dwa razy będę przelewał to więcej resztek odbiorę.

1. Przy tak ciemnym piwie nie zauważysz zbytnio stopnia klarowności piwa.

2. Przy każdym przelewaniu będziesz miał jakąś stratę, bo część piwa zostanie na dnie z osadem. Im więcej razy byś przelewał, tym większe straty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo po dwóch tyg.zeszło do 4,8-5 BLG. Zacierałem na słodko (67-68C) i BeerSmith podpowiada że powinno zejść do 5 BLG, co wy o tym myślicie?

 

No i po pierwszym spróbowaniu jest lekko alkoholowe, co zrobić żeby to wyeliminować?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaka była temp fermentacji? Może za wysoką miałeś? Choć przy tym ekstrakcie pewnie będzie na początku lekko czuć alkoholowość.

Ja bym potrzymał ze 2 tyg na cichej, butelkował i zapomniał na 2-3 mce o nim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to masz odpowiedź :)

 

Ja właśnie otworzyłem pierwszą butelczynę swojego Oatmeal Stout'a na S-04 - ma dopiero tydzień i jeszcze mocno gryzie po jęzorze (nie ułożony), ale czuć że profil jest bardzo neutralny i z tyłu wybijają się różne kukułki i gorzkie czekoladki. Ale fermentowałem w 18C (temp. fermentacji, a nie pomieszczenia).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.