PCzachor Posted October 23, 2015 Share Posted October 23, 2015 (edited) Dzień dobry, Wymyśliłem sobie taki przepis na Double Oatmeal Stout, co myślicie? 3.4kg Pilzneński 69% 0.6kg Płatki owsiane 12% (albo jęczmienne?) 0.5kg Płatki żytnie 10% 0.25kg Carafa I 5% 0.2kg Czekoladowy 4% Chmielenie 40min 30g Sybilla 20min 30g Sybilla Drożdze S-04 Warka 15 litrów Ekstrakt 17.7 BLG IBU 36 Alk 6.9% EBC 76 Zacieranie na słodko 68C i mashout na 76C Edited October 23, 2015 by PCzachor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karp Posted October 23, 2015 Share Posted October 23, 2015 Jeśli płatki owsiane zamienisz na jęczmienne, to na pewno nie będzie już oatmeal Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted October 24, 2015 Share Posted October 24, 2015 Wyrzuć płatki żytnie, wniosą Ci za dużo ziemistości do profilu. Chyba, że ma to być Żytni Stout. Nie liczyłem IBU, ale na pierwszy rzut oka, dla 17,7 Blg to goryczka za niska. Płatki owsiane wniosą Ci do piwa gładkość/kremowość co zwiększa uczucie pełni i słodyczy w piwie, więc dobra kontra goryczki by się przydała Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario Posted October 24, 2015 Share Posted October 24, 2015 Przede wszystkim tak: duży ekstrakt, zacieranie na słodko i niska goryczka da ci słodki ulepek a nie oatmeal stouta. Chyba, że takie lubisz. Ale jeżeli chcesz piwo zbalansowane, kremowe i pijalne to kremowość dadzą Ci płatki owsiane, ale zacierać powinieneś już bardziej wytrwanie 65 stopni i zwiększyć goryczkę która Ci zbalansuje słodycz.No i oczywiście carafa nie zastąpi Ci słodów palonych. Nie napisałeś co chcesz osiągnąć ale twój przepis nie idzie w dobrą stronę. Daj 10-20% płatków, pale ale zamiast pilzneńskiego, 10% palonego jęczmienia, jeżeli chcesz do 5% karmelu i czekoladowego. Goryczka ok. 50 IBU i chmielenie tylko na 60 min. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PCzachor Posted October 25, 2015 Author Share Posted October 25, 2015 Dzięki za porady. Rzeczywiście wyrzucę płatki żytnie i zwiększę owsiane oraz dodam goryczkę i może trochę wytrawniej będę zacierał. Jak będzie czas to jeszcze dokupię palony jęczmień, bo myślałem, że Carafa wystarczy, ale widać się myliłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted October 25, 2015 Share Posted October 25, 2015 Ja bym zostawił takie zacieranie. Nie powinno być żadnego ulepka, a przyjemnie pełne piwo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PCzachor Posted October 28, 2015 Author Share Posted October 28, 2015 Macie jakies rady co do czasu fermentacji? 10dni burzliwej i 10 cichej będzie dobrze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemek18 Posted October 28, 2015 Share Posted October 28, 2015 Jeżeli wyjdzie Ci ekstraktowo ten dubel to moim zdaniem 10 dni na burzliwą to za mało potrzymałbym na burzliwej ok 2 do 3 tygodni i jak Ci nie będzie spadał po tym czasie baling to przelej na cichą na ok +/- 10 dni. Piwa o wysokim ekstrakcie muszą dłużej poleżeć w wiadrze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
crusher Posted October 28, 2015 Share Posted October 28, 2015 Olej cicha, chyba ze chcesz zebrac drozdze. Potrzymaj z 3 tyg i kapsluj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PCzachor Posted October 29, 2015 Author Share Posted October 29, 2015 Piwo wyszlo 17.8 blg w przewidywanej ilości 15litrów. Ok, to potrzymam dwa tyg. i zobaczę jak balling. A cichą bym zrobił, zeby piwo było klarowniejsze, bo wydaje mi się, że jak dwa razy będę przelewał to więcej resztek odbiorę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted October 29, 2015 Share Posted October 29, 2015 A cichą bym zrobił, zeby piwo było klarowniejsze, bo wydaje mi się, że jak dwa razy będę przelewał to więcej resztek odbiorę. 1. Przy tak ciemnym piwie nie zauważysz zbytnio stopnia klarowności piwa. 2. Przy każdym przelewaniu będziesz miał jakąś stratę, bo część piwa zostanie na dnie z osadem. Im więcej razy byś przelewał, tym większe straty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PCzachor Posted November 9, 2015 Author Share Posted November 9, 2015 Piwo po dwóch tyg.zeszło do 4,8-5 BLG. Zacierałem na słodko (67-68C) i BeerSmith podpowiada że powinno zejść do 5 BLG, co wy o tym myślicie? No i po pierwszym spróbowaniu jest lekko alkoholowe, co zrobić żeby to wyeliminować? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Serpiente Posted November 9, 2015 Share Posted November 9, 2015 Jaka była temp fermentacji? Może za wysoką miałeś? Choć przy tym ekstrakcie pewnie będzie na początku lekko czuć alkoholowość. Ja bym potrzymał ze 2 tyg na cichej, butelkował i zapomniał na 2-3 mce o nim. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PCzachor Posted November 9, 2015 Author Share Posted November 9, 2015 No było troche za wysoko bo 22C. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted November 9, 2015 Share Posted November 9, 2015 No to masz odpowiedź Ja właśnie otworzyłem pierwszą butelczynę swojego Oatmeal Stout'a na S-04 - ma dopiero tydzień i jeszcze mocno gryzie po jęzorze (nie ułożony), ale czuć że profil jest bardzo neutralny i z tyłu wybijają się różne kukułki i gorzkie czekoladki. Ale fermentowałem w 18C (temp. fermentacji, a nie pomieszczenia). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.