Jump to content
Sign in to follow this  
kenickie

AIPA lub APA

Recommended Posts

Cześć, przymierzam się do kolejnego warzenia z ekstraktów słodowych. Na stanie mam:

 

- 3x ekstrakt słodowy jasny

- chmiele Citra 50g, Amarillo 50g i Simcoe 50g

- drożdże US-05

 

Chciałbym z tego zrobić smaczne średnio do mocno chmielone piwo (w domyśle AIPA), ale nie wiem czy taka ilość chmielu będzie wystarczająca?

Czy lepiej zrobić piwo słabsze z 2 ekstraktów słodowych, czy może to co mam wystarczy?

 

Prosze o jakieś sugestie co do schematu chmielenia (ale chciałbym jeszcze uniknąć chmielenia na zimno bo nie wiem jak sobie poradze z oddzieleniem chmielu do rozlewu).

 

Temperatura w jakiej będe to fermentował to około 17-19 stopni. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest AIPA, więc po prostu nasyp chmielu łopatą, a co zostanie daj na cichą ;)

Wszystkie te chmiele mają sporo AK, więc na goryczkę wystarczy i jeszcze zostanie na aromat. Przejrzyj receptury na forum dla inspiracji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.