kenickie 0 Posted October 22, 2015 Cześć, przymierzam się do kolejnego warzenia z ekstraktów słodowych. Na stanie mam: - 3x ekstrakt słodowy jasny - chmiele Citra 50g, Amarillo 50g i Simcoe 50g - drożdże US-05 Chciałbym z tego zrobić smaczne średnio do mocno chmielone piwo (w domyśle AIPA), ale nie wiem czy taka ilość chmielu będzie wystarczająca? Czy lepiej zrobić piwo słabsze z 2 ekstraktów słodowych, czy może to co mam wystarczy? Prosze o jakieś sugestie co do schematu chmielenia (ale chciałbym jeszcze uniknąć chmielenia na zimno bo nie wiem jak sobie poradze z oddzieleniem chmielu do rozlewu). Temperatura w jakiej będe to fermentował to około 17-19 stopni. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dirk gently 178 Posted October 22, 2015 Nie napisałeś ile tego piwa, więc trudno stwierdzić. Na 20L ten chmiel wystarczy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kenickie 0 Posted October 22, 2015 Tak, domyślnie 20-22 litry. A jakaś propozycja chmielenia? Quote Share this post Link to post Share on other sites
dirk gently 178 Posted October 22, 2015 To jest AIPA, więc po prostu nasyp chmielu łopatą, a co zostanie daj na cichą Wszystkie te chmiele mają sporo AK, więc na goryczkę wystarczy i jeszcze zostanie na aromat. Przejrzyj receptury na forum dla inspiracji. 1 LeniwySocjopata reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites