Jump to content
remikola

Beer Cup - Bitwy piwowarów Kato 2016

Recommended Posts

Ogłaszamy pełną mobilizację! W imieniu Śląskiego Oddziału PSPD zapraszamy do zapisów do I śląskiej edycji bitw piwowarów. Regulamin do pobrania tutaj oraz formularz zgłoszeniowy tutaj.

Zapisy do 04.12.2015, pierwsze rozgrywki eliminacyjne już pod koniec stycznia 2016, a finał w listopadzie za rok! Do tego czasu mamy nadzieję uda się zainteresować media i pozyskać odpowiednich sponsorów, dzięki którym pojawią się atrakcyjne nagrody  :D

www.beercup.pl

www.facebook.com

Edited by remikola

Share this post


Link to post
Share on other sites

W jaki sposób należy dostarczyć formularz zgłoszeniowy?

Można wysłać skan na: kontakt@beercup.pl, lub podrzucić do Absurdalnej. Można też wysłać listem na: Absurdalna, Dworcowa 3, 40-012 Katowice.

Listę piwowarów będziemy od listopada na bieżąco publikować na www.beercup.pl

Edited by remikola

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po ostatnim zlocie PSPD ogłaszamy zmiany w regulaminie:

Wykreśla się pkt 6 regulaminu.

Zostaje zmieniony termin przyjmowania zgłoszeń oraz termin losowania – „Zapisy piwowarów do udziału w Beer Cup trwają od 23.10.2015 do 15.12.2015 (decyduje data wpływu zgłoszenia). 17 grudnia odbędzie się losowanie, w którym zostaną wybrane pary lub trójki rywalizujące w eliminacjach oraz przypisane im style. Zostaną też wyznaczone style w półfinałach oraz ustalony harmonogram rozgrywek”

Zmienia się harmonogram bitew. Nowy wygląda następująco:

eliminacje:  luty – maj

ćwierćfinał:  czerwiec – lipiec

półfinał:  wrzesień

finał wraz z bitwą o III miejsce:  listopad 2016

W pkt 20 (poprzednio 21) zmienia się treść akapitu o sposobie serwowania próbek: „Przed bitwą komisja powołana przez organizatora wraz z piwowarami będzie podejmować decyzję o tym czy piwo będzie serwowane osobiście przez piwowarów czy też przez obsługę.”

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy dalsze rundy będą odbywały się na zasadzie drabinki turniejowej (jak np. w mistrzostwach w piłce nożnej), czy przy każdej rundzie będzie kolejne losowanie par? Bo jeżeli będą znane wcześniej style półfinałowe (np. FES i Tripel) to na etapie ćwierćfinału będzie można się już przygotowywać wiedząc, że w przypadku wygrania ćwierćfinału trafi się do półfinału z np. FESem. Tak by też podpowiadał rozsądek, bo patrząc na rozpiskę dat na fb, to w przypadku niezastosowania drabinki byłaby opcja, że ktoś po wygraniu 1 rundy eliminacyjnej 5 maja, musiałby startować w ćwierćfinale 6 czerwca, czyli ma miesiąc na ogarnięcie piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy dalsze rundy będą odbywały się na zasadzie drabinki turniejowej (jak np. w mistrzostwach w piłce nożnej), czy przy każdej rundzie będzie kolejne losowanie par? Bo jeżeli będą znane wcześniej style półfinałowe (np. FES i Tripel) to na etapie ćwierćfinału będzie można się już przygotowywać wiedząc, że w przypadku wygrania ćwierćfinału trafi się do półfinału z np. FESem. Tak by też podpowiadał rozsądek, bo patrząc na rozpiskę dat na fb, to w przypadku niezastosowania drabinki byłaby opcja, że ktoś po wygraniu 1 rundy eliminacyjnej 5 maja, musiałby startować w ćwierćfinale 6 czerwca, czyli ma miesiąc na ogarnięcie piwa.

Style zostaną ustalone podczas losowania 17 grudnia. Następnie zwycięzcy 1 i 2 bitwy spotkają się w pierwszej bitwie ćwierćfinału itd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Losowanie odbędzie się 1 dzień wcześniej czyli w środę 16 grudnia, a tym samym zmianie ulega pkt 9 regulaminu. Przepraszamy za ewentualne utrudniania. Termin przyjmowania zgłoszeń bez zmian.

losowanie_beercup.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dajcie znać przy kolejnej okazji na forum ze jakiś konkurs na plakat czy coś :) tylu utalentowanych ludzi tutaj, a plakat troszkę trąci 'czymś' :)

sama inicjatywa bitwy świetna :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witajcie! Na wczorajszym spotkaniu ustaliliśmy, że bitwy w eliminacjach odbywać się będą pojedynczo, co 2 tygodnie. Ponadto piwa będą zakodowane i serwowane anonimowo.

 

Wyniki losowania:

 

Bitwa 1 (04.02) - Gruit IPA
Łukasz Wróblewski - Browar Domowy Bastion
Marek Karol Rendchen - Kattowitzer Brauhaus
Szymon Skubisz
Tomasz Syguła - Browar Leśniczówka

 

Bitwa 2 (18.02) - PIPA
Seweryn Pająk - Browar Domowy Kista Piwa
Paweł Masłowski
Sławomir Winiarski - Browar Winiarski
Rafał Skórka - Browar Domowy Agraf

 

Bitwa 3 (03.03) - Coffee Stout
Artur Lesiak - Browar Domowy Hołda Chmielu
Dawid Iskierka
Grzegorz Ruciński - Browar Czarna Szabla
Paweł Hońca - Browar Na Grubie

 

Bitwa 4 (17.03) - Hopfen Weizen
Bartosz Dziendziel
Patryk Wocka i Damian Hennek - Browar Małe z Pianką
Andrzej Globisz
Tomasz Dawidowicz - Browar Domowy Małe Ale

 

Bitwa 5 (31.03) - Session IPA
Mateusz Równicki, Joanna Grzybowska - The Curly Moose Home Brewery
Michał Zuba
Krzysztof Czekan - Domowy Browar Staromiejski
Piotr Wojtas - Browar Domowy Kogucik

 

Bitwa 6 (14.04) - American Stout
Mateusz Bartosik
Dariusz Dmytryszyn - Browar Domowy Hindenburger
Bartosz Juszczyk , Tomasz Ziajski - Browar Pyrlik
Mariusz Buller

 

Bitwa 7 (28.04) - Saison
Wojciech Gębczyk - Browar Centrum
Szymon Minojć
Wojciech Krężel
Michał Pactwa, Darek Prostak i Bartosz Hons - Browar "Suchy Karton"

 

Bitwa 8 (12.05) - Rye Porter
Marek Zieliński - HAMISH Brewery
Rafał Kuberek - Browar Domowy Qbeer
Jakub Kawa, Anna Jędrzejek, Artur Pankiewicz - Browar Domowy Jarząb
Krzysztof Kaczmarek

 

Style piwa w ćwierćfinale:
Bitwa 1 - Grodziskie
Bitwa 2 - APA
Bitwa 3 - American Wheat
Bitwa 4 - Witbier

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eliminacje - krótki opis stylów:

Gruit IPA
Kategoria open. Gruit - mieszanka ziół i przypraw używana niegdyś jako zamiennik chmielu dla nadania piwu goryczki i aromatu. Zwykle w jej skład wchodziła woskownica, piołun, krwawnik, bluszcz, szanta zwyczajna, wrzos ale używano też wielu innych jak lulek czarny (!), jałowiec, imbir, kminek, anyż, gałka muszkatołowa, cynamon i chmiel w różnych proporcjach. W naszym wydaniu mieszanka gruit ma być tylko urozmaiceniem akcentów pochodzących z intensywnego chmielenia charakterystycznego dla India Pale Ale. Parametry jak w klasyfikacji stylów piwnych PSPD dla Amerykańskie India Pale Ale, przy czym rodzaj chmielenia dowolny, lub jak w BJCP dla English IPA i American IPA.
Komercyjne przykłady z kraju: Bazyliszek Psycho IPA, Profesja Zielarka

Polish IPA
Parametry jak w klasyfikacji PSPD dla AIPA lub w BJCP dla EIPA i AIPA, chmielenie tylko polskimi odmianami chmielu.
Komercyjne przykłady: Widawa Miś, AleBrowar Hop Sasa, Olimp Prometeusz.

Coffee Stout
Kategoria open. Bazą może być Dry Stout, Sweet Stout lub Foreign Extra Stout. Dodatek kawy powinien być wyczuwalny w smaku i aromacie. 
Przykłady komercyjne: Kormoran Coffee Stout, Reden Milcofeel , Kingpin Geezer i Turbo Geezer

Hopfen Weizen
Jednym z pierwszych znanych u nas przykładów tego stylu był Schneider TAP 5 chmielony dwoma odmianami niemieckimi Hallertauer Tradition i Saphir. Można użyć dowolnych odmian chmielu, a bazą może być zarówno tradycyjny Hefeweizen jak i mocnejsza wersja piwa pszenicznego jak u Schneidera. Jedynym warunkiem jest użycie drożdży do tradycyjnego weizena oraz intensywne chmielenie na smak i aromat (odradzamy mocnego chmielenia na goryczkę). Parametry jak dla Hefeweizena lub Weizenbocka wg PSPD lub BJCP.
Przykłady komercyjne: Schneider Tap 5, Reden Crash i Melonman, Camba Melon Flash.

Session IPA
„Sesyjność” oznaczało tradycyjnie niską zawartość alkoholu, sesyjne piwo w Anglii to takie, które można było pić w dzień roboczy, nawet w przerwie podczas pracy. W session IPA chodzi o połączenie niskiego poziomu alkoholu oscylującego w granicach ok. 4-5 % obj. z bogactwem słodowych jak i chmielowych akcentów w smaku i aromacie typowych dla IPA. 
Komercyjne przykłady: Pracownia Piwa Krakowski Spleen, Artezan Session IPA

American Stout
Jak w klasyfikacji BJCP
http://www.wiki.piwo.org/American_Stout

Saison
Jak w klasyfikacji BJCP
http://www.wiki.piwo.org/Saison

Rye Porter
Kategoria open. Parametry jak wg BJCP lub PSPD dla Brown Portera lub Robust Portera, przy czym zakładamy udział słodu żytniego w zasypie, aby nadać piwu wyczuwalny żytni charakter.
Przykłady komercyjne: Twigg Infra Red, Golem Dybuk

Share this post


Link to post
Share on other sites

W najbliższy czwartek 4 lutego zapraszamy na 1 bitwę. Styl - Gruit IPA

Walczą:
Łukasz Wróblewski – Browar Domowy Bastion 
Marek Karol Rendchen – Kattowitzer Brauhaus 
Szymon Skubisz 
Tomasz Syguła – Browar Leśniczówka 

 

Start godz. 19:00 - Absurdalna, Katowice

Share this post


Link to post
Share on other sites

W najbliższy czwartek odbędzie się druga bitwa piwowarów (tydzień przed planowanym terminem, kolejna za 3 tygodnie)

 

Bitwa 2 - PIPA

Seweryn Pająk - Browar Domowy Kista Piwa

Paweł Masłowski

Sławomir Winiarski - Browar Winiarski

Rafał Skórka - Browar Domowy Agraf

 

Start godz. 19.00 Zapraszamy!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.