remikola Posted October 22, 2015 Share Posted October 22, 2015 (edited) Ogłaszamy pełną mobilizację! W imieniu Śląskiego Oddziału PSPD zapraszamy do zapisów do I śląskiej edycji bitw piwowarów. Regulamin do pobrania tutaj oraz formularz zgłoszeniowy tutaj. Zapisy do 04.12.2015, pierwsze rozgrywki eliminacyjne już pod koniec stycznia 2016, a finał w listopadzie za rok! Do tego czasu mamy nadzieję uda się zainteresować media i pozyskać odpowiednich sponsorów, dzięki którym pojawią się atrakcyjne nagrody www.beercup.pl www.facebook.com Edited October 22, 2015 by remikola Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dazhdbog Posted October 23, 2015 Share Posted October 23, 2015 W jaki sposób należy dostarczyć formularz zgłoszeniowy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
remikola Posted October 23, 2015 Author Share Posted October 23, 2015 (edited) W jaki sposób należy dostarczyć formularz zgłoszeniowy? Można wysłać skan na: kontakt@beercup.pl, lub podrzucić do Absurdalnej. Można też wysłać listem na: Absurdalna, Dworcowa 3, 40-012 Katowice. Listę piwowarów będziemy od listopada na bieżąco publikować na www.beercup.pl Edited October 23, 2015 by remikola Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
remikola Posted November 9, 2015 Author Share Posted November 9, 2015 Po ostatnim zlocie PSPD ogłaszamy zmiany w regulaminie: Wykreśla się pkt 6 regulaminu. Zostaje zmieniony termin przyjmowania zgłoszeń oraz termin losowania – „Zapisy piwowarów do udziału w Beer Cup trwają od 23.10.2015 do 15.12.2015 (decyduje data wpływu zgłoszenia). 17 grudnia odbędzie się losowanie, w którym zostaną wybrane pary lub trójki rywalizujące w eliminacjach oraz przypisane im style. Zostaną też wyznaczone style w półfinałach oraz ustalony harmonogram rozgrywek” Zmienia się harmonogram bitew. Nowy wygląda następująco: eliminacje: luty – maj ćwierćfinał: czerwiec – lipiec półfinał: wrzesień finał wraz z bitwą o III miejsce: listopad 2016 W pkt 20 (poprzednio 21) zmienia się treść akapitu o sposobie serwowania próbek: „Przed bitwą komisja powołana przez organizatora wraz z piwowarami będzie podejmować decyzję o tym czy piwo będzie serwowane osobiście przez piwowarów czy też przez obsługę.” Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dazhdbog Posted November 9, 2015 Share Posted November 9, 2015 Czy dalsze rundy będą odbywały się na zasadzie drabinki turniejowej (jak np. w mistrzostwach w piłce nożnej), czy przy każdej rundzie będzie kolejne losowanie par? Bo jeżeli będą znane wcześniej style półfinałowe (np. FES i Tripel) to na etapie ćwierćfinału będzie można się już przygotowywać wiedząc, że w przypadku wygrania ćwierćfinału trafi się do półfinału z np. FESem. Tak by też podpowiadał rozsądek, bo patrząc na rozpiskę dat na fb, to w przypadku niezastosowania drabinki byłaby opcja, że ktoś po wygraniu 1 rundy eliminacyjnej 5 maja, musiałby startować w ćwierćfinale 6 czerwca, czyli ma miesiąc na ogarnięcie piwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
remikola Posted November 24, 2015 Author Share Posted November 24, 2015 Czy dalsze rundy będą odbywały się na zasadzie drabinki turniejowej (jak np. w mistrzostwach w piłce nożnej), czy przy każdej rundzie będzie kolejne losowanie par? Bo jeżeli będą znane wcześniej style półfinałowe (np. FES i Tripel) to na etapie ćwierćfinału będzie można się już przygotowywać wiedząc, że w przypadku wygrania ćwierćfinału trafi się do półfinału z np. FESem. Tak by też podpowiadał rozsądek, bo patrząc na rozpiskę dat na fb, to w przypadku niezastosowania drabinki byłaby opcja, że ktoś po wygraniu 1 rundy eliminacyjnej 5 maja, musiałby startować w ćwierćfinale 6 czerwca, czyli ma miesiąc na ogarnięcie piwa. Style zostaną ustalone podczas losowania 17 grudnia. Następnie zwycięzcy 1 i 2 bitwy spotkają się w pierwszej bitwie ćwierćfinału itd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
remikola Posted December 4, 2015 Author Share Posted December 4, 2015 Losowanie odbędzie się 1 dzień wcześniej czyli w środę 16 grudnia, a tym samym zmianie ulega pkt 9 regulaminu. Przepraszamy za ewentualne utrudniania. Termin przyjmowania zgłoszeń bez zmian. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rocaille'r Posted December 4, 2015 Share Posted December 4, 2015 Dajcie znać przy kolejnej okazji na forum ze jakiś konkurs na plakat czy coś tylu utalentowanych ludzi tutaj, a plakat troszkę trąci 'czymś' sama inicjatywa bitwy świetna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
remikola Posted December 17, 2015 Author Share Posted December 17, 2015 Witajcie! Na wczorajszym spotkaniu ustaliliśmy, że bitwy w eliminacjach odbywać się będą pojedynczo, co 2 tygodnie. Ponadto piwa będą zakodowane i serwowane anonimowo. Wyniki losowania: Bitwa 1 (04.02) - Gruit IPAŁukasz Wróblewski - Browar Domowy BastionMarek Karol Rendchen - Kattowitzer BrauhausSzymon SkubiszTomasz Syguła - Browar Leśniczówka Bitwa 2 (18.02) - PIPASeweryn Pająk - Browar Domowy Kista PiwaPaweł MasłowskiSławomir Winiarski - Browar WiniarskiRafał Skórka - Browar Domowy Agraf Bitwa 3 (03.03) - Coffee StoutArtur Lesiak - Browar Domowy Hołda ChmieluDawid IskierkaGrzegorz Ruciński - Browar Czarna SzablaPaweł Hońca - Browar Na Grubie Bitwa 4 (17.03) - Hopfen WeizenBartosz DziendzielPatryk Wocka i Damian Hennek - Browar Małe z PiankąAndrzej GlobiszTomasz Dawidowicz - Browar Domowy Małe Ale Bitwa 5 (31.03) - Session IPAMateusz Równicki, Joanna Grzybowska - The Curly Moose Home BreweryMichał ZubaKrzysztof Czekan - Domowy Browar StaromiejskiPiotr Wojtas - Browar Domowy Kogucik Bitwa 6 (14.04) - American StoutMateusz BartosikDariusz Dmytryszyn - Browar Domowy HindenburgerBartosz Juszczyk , Tomasz Ziajski - Browar PyrlikMariusz Buller Bitwa 7 (28.04) - SaisonWojciech Gębczyk - Browar CentrumSzymon MinojćWojciech KrężelMichał Pactwa, Darek Prostak i Bartosz Hons - Browar "Suchy Karton" Bitwa 8 (12.05) - Rye PorterMarek Zieliński - HAMISH BreweryRafał Kuberek - Browar Domowy QbeerJakub Kawa, Anna Jędrzejek, Artur Pankiewicz - Browar Domowy JarząbKrzysztof Kaczmarek Style piwa w ćwierćfinale:Bitwa 1 - GrodziskieBitwa 2 - APABitwa 3 - American WheatBitwa 4 - Witbier Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
remikola Posted December 21, 2015 Author Share Posted December 21, 2015 Eliminacje - krótki opis stylów: Gruit IPAKategoria open. Gruit - mieszanka ziół i przypraw używana niegdyś jako zamiennik chmielu dla nadania piwu goryczki i aromatu. Zwykle w jej skład wchodziła woskownica, piołun, krwawnik, bluszcz, szanta zwyczajna, wrzos ale używano też wielu innych jak lulek czarny (!), jałowiec, imbir, kminek, anyż, gałka muszkatołowa, cynamon i chmiel w różnych proporcjach. W naszym wydaniu mieszanka gruit ma być tylko urozmaiceniem akcentów pochodzących z intensywnego chmielenia charakterystycznego dla India Pale Ale. Parametry jak w klasyfikacji stylów piwnych PSPD dla Amerykańskie India Pale Ale, przy czym rodzaj chmielenia dowolny, lub jak w BJCP dla English IPA i American IPA.Komercyjne przykłady z kraju: Bazyliszek Psycho IPA, Profesja Zielarka Polish IPAParametry jak w klasyfikacji PSPD dla AIPA lub w BJCP dla EIPA i AIPA, chmielenie tylko polskimi odmianami chmielu.Komercyjne przykłady: Widawa Miś, AleBrowar Hop Sasa, Olimp Prometeusz. Coffee StoutKategoria open. Bazą może być Dry Stout, Sweet Stout lub Foreign Extra Stout. Dodatek kawy powinien być wyczuwalny w smaku i aromacie. Przykłady komercyjne: Kormoran Coffee Stout, Reden Milcofeel , Kingpin Geezer i Turbo Geezer Hopfen WeizenJednym z pierwszych znanych u nas przykładów tego stylu był Schneider TAP 5 chmielony dwoma odmianami niemieckimi Hallertauer Tradition i Saphir. Można użyć dowolnych odmian chmielu, a bazą może być zarówno tradycyjny Hefeweizen jak i mocnejsza wersja piwa pszenicznego jak u Schneidera. Jedynym warunkiem jest użycie drożdży do tradycyjnego weizena oraz intensywne chmielenie na smak i aromat (odradzamy mocnego chmielenia na goryczkę). Parametry jak dla Hefeweizena lub Weizenbocka wg PSPD lub BJCP.Przykłady komercyjne: Schneider Tap 5, Reden Crash i Melonman, Camba Melon Flash. Session IPA„Sesyjność” oznaczało tradycyjnie niską zawartość alkoholu, sesyjne piwo w Anglii to takie, które można było pić w dzień roboczy, nawet w przerwie podczas pracy. W session IPA chodzi o połączenie niskiego poziomu alkoholu oscylującego w granicach ok. 4-5 % obj. z bogactwem słodowych jak i chmielowych akcentów w smaku i aromacie typowych dla IPA. Komercyjne przykłady: Pracownia Piwa Krakowski Spleen, Artezan Session IPA American StoutJak w klasyfikacji BJCPhttp://www.wiki.piwo.org/American_Stout SaisonJak w klasyfikacji BJCPhttp://www.wiki.piwo.org/Saison Rye PorterKategoria open. Parametry jak wg BJCP lub PSPD dla Brown Portera lub Robust Portera, przy czym zakładamy udział słodu żytniego w zasypie, aby nadać piwu wyczuwalny żytni charakter.Przykłady komercyjne: Twigg Infra Red, Golem Dybuk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
remikola Posted February 2, 2016 Author Share Posted February 2, 2016 W najbliższy czwartek 4 lutego zapraszamy na 1 bitwę. Styl - Gruit IPA Walczą:Łukasz Wróblewski – Browar Domowy Bastion Marek Karol Rendchen – Kattowitzer Brauhaus Szymon Skubisz Tomasz Syguła – Browar Leśniczówka Start godz. 19:00 - Absurdalna, Katowice Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
remikola Posted February 9, 2016 Author Share Posted February 9, 2016 W najbliższy czwartek odbędzie się druga bitwa piwowarów (tydzień przed planowanym terminem, kolejna za 3 tygodnie) Bitwa 2 - PIPA Seweryn Pająk - Browar Domowy Kista Piwa Paweł Masłowski Sławomir Winiarski - Browar Winiarski Rafał Skórka - Browar Domowy Agraf Start godz. 19.00 Zapraszamy! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.