Jump to content
klemensior

Oatmeal Stout

Recommended Posts

Witajcie

Przymierzam się do swojej drugiej warki i planuję uwarzyć na zimowe wieczory oatmeal stouta z dodatkiem laktozy.

Planowany ekstrakt bez laktozy to ok 15 Blg, z laktozy 1-1,5 Blg. Łącznie ok 16-16,5 Blg

Zakładam 65% wydajność, objętość warki 22L.

 

Słody:

- Weyermann Pale Ale 4kg (60%)

- Weyermann pszeniczny jasny 0,5kg (7%)

- Weyermann Abbey 0,4kg (6%)

- Płatki owsiane błyskawiczne 0,8kg (12%)

- jęczmień palony 0,2kg (3%)

- Strzegom czekoladowy 0,3kg 400EBC (4,5%)

- Crystal 160EBC 0,4kg (6%)

 

Zacieranie:

- 70 min 67°C

- 10 min 72°C 78°C

 

Gotowanie 60 min:

1)Chmielenie

- EKG 50g

2)Laktoza na ostatnie 15 min gotowania

 

 

Fermentacja w pojemniku styropianowym:

1) pierwsze 3 dni z dwoma wkładami chłodzącymi (wkłady na dole przy fermentorze, termometr na wysokości rurki wskazuje wtedy ok 17°C, na poziomie fermentora na pewno jest chłodniej)
2) 4 dni z jednym wkładem chłodzącym (wtedy w pojemniku ok 18°C)

3) 14 dni w bez wkładów wtedy temp ok 21-22°C (fermentacja w tym momencie wchodzi na najwyższe obroty)

 

Pytania:

1. Drożdże Us-04 czy FM 13 Irlandzkie ciemności kiedy nie miałem jeszcze styczności z płynnymi? A może próbować załatwić gęstwę- jeśli tak to z jakich drożdży szukać? Czy jedna, uwodniona paczka US-04 da radę?

2. Nie za dużo rodzajów słodu?

3. Podczas wysładzania nie zamykać kranika by nie ryzykować zatkania? 

4. Jak z chmieleniem gdy chłodzę w wannie z lodem ok 50-60 min? Nie zależy mi w tym piwie na mocnej goryczce. 

5. Lubię dobrze wyczuwalną kawę w piwie. Dodać ją z ekspresu ciśnieniowego? Jeśli tak to kiedy i ile?

6. Zakładam 21 dniową fermentację burzliwą - brak cichej. Oczywiście jeśli będzie potrzeba wydłużę ją kilka dni wg. trzeciego etapu fermentacji z powyższego wzorca.

7. Kreda piwowarska czy dać sobie z nią spokój?

8. Jakieś propozycje?

 

Pozdrawiam i dzięki za propozycje.

Edited by klemensior

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj

 

1. Jeśli chodzi o płynne drożdże, to przydało by Ci się wcześniej zrobić cienkie piwo, aby dodać do tego stouta gęstwę. Wcześniej jeszcze potrzebujesz zrobić z nich starter. Musisz sobie poczytać jak się obchodzić z płynnymi jeśli będziesz miał zamiar ich użyć. Co do S-04 to na takie piwo przydało by Ci się co najmniej 1,5 paczki drożdżaków, bądź gęstwa z wcześniejszego piwa. Niemniej jednak, jedna saszetka też pociągnie to piwo, ale będzie ich za mało co może wpłynąć niekorzystnie na smak/aromat.

Co do wyboru płynne czy suche? To płynne będą ciekawsze, tylko tu musisz poczytać o nich jak je ugryźć, ale S-04 też nie są złym wyborem.

Na tej stronie jest kalkulator ile drożdży potrzebujesz do piwa http://www.mrmalty.com/calc/calc.html.

2. To zależy co chcesz osiągnąć, przeglądnij sobie receptury użytkowników i na wiki. W końcu to chyba Ty tworzysz swoje piwo, a nie inni mają Ci układać? Jak jeszcze nie masz umiejętności dobierania ilości słodów to wzoruj się na sprawdzonych recepturach i w kolejnych podejściach modyfikuj.

3. Co tu ryzykować? Zadbaj o dobrą temperaturę zacieru i wody do wysładzania, a nie będzie problemów. Z resztą masz ok 80% jęczmienia w zasypie to i tak Ci pójdzie gładko. Dodaj sobie jeszcze wygrzew 78°C, zawsze później łatwiej filtrować.

4. Najważniejsze jest pierwsze 20-30°C chłodzenia, później można zwolnić tempo. Chmiel który się gotuje przez 60min, już niewiele wniesie goryczki podczas dłuższego chłodzenia. Problem powstaje gdy wrzuca się w późniejszych minutach warzenia, czyli np. na aromat, aczkolwiek sam chłodzę w wannie i do 70°C schodzę w ok. 5-10min i nie mam problemów z goryczką, bądź nie zauważam wpływu chłodzenia w wannie. Najdłuższą częścią jest chłodzenie z 30°C-20°C/18°C, co już zdecydowanie nie ma wpływu na goryczkę.

 

6. Schemat fermentacji wygląda dobrze. Taka poprawka, fermentacja cicha zawsze zachodzi, nie ważne czy przelejesz do innego fermentora czy też nie.

 

8. Propozycje. Poczytać, douczyć się, zachować sterylność i dużo warzyć :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ad.1 Wniosek: jeśli nie udałoby mi się zdobyć gęstwy, to kupić 2 paczki sucharów.
Ad 2 Oczywiście, jednak korzystając z doświadczenia innych mogli by powiedzieć, że bez sensu jest dodatek tego bądź będzie niewyczuwalny. Albo to jest niezgodne ze stylem, piwo będzie za jasne etc. 

Ad.3 Właśnie zamiast o 72°C myślałem o 78 jako wygrzew  ;)

Ad 4. 60' 25g, 

         30' 25g?

Ad. 6 Skrót myślowy - brak cichej czyli brak przelewania piwa do innego fermentora oraz dodawania chmielu na zimno.

 

Dziękuję bardzo za Twoje porady. 

Pozdrawiam  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten dodatek słodu Abbey możesz odpuścić nic tu nie wniesie moim zdaniem. A przerwe możesz zrobić na 72 i na 78 i 1 paczka drożdzy wystarczy, nie ma co wydziwiać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmielenie powinno być w porządku. Na kawie się nie znam (jest gdzieś cały temat o tym), i aby modyfikować wodę przydałoby się znać jej parametry (też się znajdą tematy o tym).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Abbey wyrzucam i zwiększam Pale o analogiczną wielkość.

Jeszcze jedno pytanie: Nie demonizować wpływu takiej ilości jęczmienia palonego i wrzucić go od początku by próbować skontrować słodycz?

Czy kawa podbije paloność lub na odwrót?

Dziękuję wszystkim powyżej za odpowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Palony od początku, a z kawa musisz poczytać nie dodawaliśmy z ekspresu tylko sypaliśmy do gotowania. Ale pewnie już ktoś robił tak jak planujesz, na pewno znajdziesz ilości i opinie o tym sposobie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentacja za wysoko! Za szybko te 21-22 stopnie :) Jeżeli masz możliwość, to nie przekraczaj tych 18 stopni, po co chcesz wjeżdżać wyżej? Drożdże sobie poradzą w 18 stopniach, będziesz miał czystszy profil drożdżowy i wyjdzie więcej czekolady i kawy od palonego jęczmienia i słodu czekoladowego.

21 dni fermentacji burzliwej przy 15 Blg to raczej za długo, drożdże uwiną się w około 10 dni, także w dwa tygodnie powinno odfermentować, bez większych problemów.

Kawę polecam dodać w całych ziarnach na cichą. Głównie ze względu na to, że ta metoda wybacza najwięcej błędów. Moim zdaniem optymalnym czasem jest 5-7 dni. Sypiąc zmieloną kawę do kotła na pewno ją "przeparzysz" tym bardziej, że chłodzisz w wannie.

Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

1 paczka drożdzy wystarczy, nie ma co wydziwiać.

 

Jeżeli twoim zdaniem wydziwianiem jest zadanie odpowiedniej ilości to twoja sprawa, ale nie udzielaj takich rad. Wrzuć sobie w kalkulator ekstrakt i ilość piwa i zobaczysz ile potrzeba drożdży, a wychodzi 30% za mało. Jasne dadzą radę, ale ze skutkiem wiadomym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentacja za wysoko! Za szybko te 21-22 stopnie :) Jeżeli masz możliwość, to nie przekraczaj tych 18 stopni, po co chcesz wjeżdżać wyżej? Drożdże sobie poradzą w 18 stopniach, będziesz miał czystszy profil drożdżowy i wyjdzie więcej czekolady i kawy od palonego jęczmienia i słodu czekoladowego.

21 dni fermentacji burzliwej przy 15 Blg to raczej za długo, drożdże uwiną się w około 10 dni, także w dwa tygodnie powinno odfermentować, bez większych problemów.

Kawę polecam dodać w całych ziarnach na cichą. Głównie ze względu na to, że ta metoda wybacza najwięcej błędów. Moim zdaniem optymalnym czasem jest 5-7 dni. Sypiąc zmieloną kawę do kotła na pewno ją "przeparzysz" tym bardziej, że chłodzisz w wannie.

Po 10 dniach schematem: najpierw 2 potem jeden wkład chłodzący US-05 zjadły 4Blg. Po wyjęciu wkładów czyli podwyższeniu temperatury dojadły resztę.

Dlatego tak planowałem ale może lepszym rozwiązaniem będzie zostawienie tego jednego wkładu już do końca.

 

Moje wkłady to 22x18x3,5 i wydaje mi się, że umiejscowienie ich na dole przy dość słabej wydajności (małej warce) spowodowała, że było za zimno (mimo tego bulkało, piana ok 2 cm).

O ile teraz wyjdzie zakładane 20l i taki ekstrakt może być inaczej.

Zobaczę czy uda mi się znaleźć jakaś gęstwę ale gdyby nie to kupię 2 paczki US-04 i wyliczę ile powinienem dodać

Pytanie:

- Powyżej ilu dni nie przekraczać fermentacji burzliwej?

- Planowałem nie przelewać na cichą tylko przeprowadzić tym razem całość w jednym fermentorze. W tym momencie wrzucić całe ziarna w 14-16 dniu? Tylko ile polecasz wrzucić? 

- W 18 dniu wyjęcie wkładu aby drożdże dojadły diacetyl itd.?

Dzięki za porady!

Edited by klemensior

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

- Powyżej ilu dni nie przekraczać fermentacji burzliwej?

 

 

 

Widzę, że trochę gubisz się w pojęciach. Fermentacje burzliwą prowadzisz tak długo aż drożdże zjedzą cały cukier, który zjeść mają :) Nie ma złotej reguły :) Ja napisałem, że przy takim ekstrakcie 21 dni to prawdopodobnie będzie dłużej niż drożdże potrzebują. Zazwyczaj przy tego typu piwach 10-11 dni nawet w niższych temperaturach wystarczy żeby drożdże wykonały swoją robotę, ale zazwyczaj nie znaczy że u Ciebie też tak będzie.

 

Fermentacja cicha jest stosowane głównie po to, żeby oddzielić piwo od gęstwy drożdżowej, dlatego zaleca się przelanie piwa do drugiego fermentora, zazwyczaj obniżenie temperatury tak żeby drożdże szybciej opadły na dno. Można to przeprowadzić w jednym fermentorze, ale wtedy martwe drożdże mogą źle wpływać na smak piwa - w największym uproszczeniu :)

 

Ilość kawy zależy od wielu czynników, od poziomu jej paloności, pochodzenia, aromatów jakie ma wnieść do piwa, jej kwaśności. Poczytaj temat o kawie i spróbuj dobra odpowiednią ilość. Uniwersalnie poruszałbym się między 80g a 100g, ale może być też tak, że i 200g będzie dobrze :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spotkałem się z opinią, że przy piwach, w których chmiel nie jest na pierwszym miejscu, można pominąć przelewanie na cichą zostawiając piwo nieco dłużej w tym samym fermentorze. Potem już tylko przelew do rozlewu. Zmniejszam tym trochę ryzyko zakażenia związanego z przelewaniem.

Nie wydaje mi się, żeby te kilka dni dłużej spowoduje autolizę i inne niepożądane skutki. Te piwo nie ma być chmielową bombą. Przy okazji porównam sobie te dwie metody na przeprowadzanie fermentacji - zawsze to jakaś nauka.

 

A może jest to zwyczajnie głupi pomysł i jednak oddzielić? Pomijam argument z odzyskiwaniem gęstwy.

Co do kawy przeczytam temat i przemyślę.

Dzięki jeszcze raz!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spotkałem się z opinią, że przy piwach, w których chmiel nie jest na pierwszym miejscu, można pominąć przelewanie na cichą zostawiając piwo nieco dłużej w tym samym fermentorze. Potem już tylko przelew do rozlewu. Zmniejszam tym trochę ryzyko zakażenia związanego z przelewaniem.

Nie wydaje mi się, żeby te kilka dni dłużej spowoduje autolizę i inne niepożądane skutki. Te piwo nie ma być chmielową bombą. Przy okazji porównam sobie te dwie metody na przeprowadzanie fermentacji - zawsze to jakaś nauka.

 

A może jest to zwyczajnie głupi pomysł i jednak oddzielić? Pomijam argument z odzyskiwaniem gęstwy.

Co do kawy przeczytam temat i przemyślę.

Dzięki jeszcze raz!

 

Osobiście jeszcze ani razu nie przelewałem na cichą, również w piwach mocno chmielonych, ale też ani razu nie zbierałem gęstwy (póki co same suchary). Chwalę sobie tą metodę, wprawdzie nie mam porównania do przelewania ale póki nie będę chciał zbierać drożdży to nie czuję potrzeby wprowadzania zmian w tym zakresie. Moim zdaniem przelewanie może nieść ze sobą więcej potencjalnych szkód (natlenienie, ryzyko przedwczesnego oddzielenia drożdży od piwa zanim te po sobie posprzątają, infekcja) niż zalet w każdym razie to tylko moje zdanie i doświadczenie nie pozwala na wyrokowanie w tym zakresie :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spokojnie możesz trzymać 3 tygodnie na burzliwej i potem butelkować.Przez jakieś 5 dni staraj się fermentować w temp 18 stopni potem możesz powoli podnieść do 20.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

21 dni fermentacji burzliwej przy 15 Blg to raczej za długo, drożdże uwiną się w około 10 dni, także w dwa tygodnie powinno odfermentować, bez większych problemów.

U mnie obecnie bardzo podobny Stout (15 Blg) na S-04 odfermentował w 3 dni w temperaturze ~18C :P No ale te 2 tygodnie nad gęstwą to minimum, aby nie pozostały żadne aldehydy i inne nieprzyjemne historie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spokojnie możesz trzymać 3 tygodnie na burzliwej i potem butelkować.Przez jakieś 5 dni staraj się fermentować w temp 18 stopni potem możesz powoli podnieść do 20.

Takie będzie moje założenie. Co z tego wyjdzie zobaczymy.

 

 

21 dni fermentacji burzliwej przy 15 Blg to raczej za długo, drożdże uwiną się w około 10 dni, także w dwa tygodnie powinno odfermentować, bez większych problemów.

U mnie obecnie bardzo podobny Stout (15 Blg) na S-04 odfermentował w 3 dni w temperaturze ~18C :P No ale te 2 tygodnie nad gęstwą to minimum, aby nie pozostały żadne aldehydy i inne nieprzyjemne historie.

 

A ile dałeś drożdży paczkę, półtorej czy dwie?

Dzięki wszystkim

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

A ile dałeś drożdży paczkę, półtorej czy dwie?

Ze 200 ml gęstwy po Dyniowym :) Ale do dyniowego z kolei zadawałem sucharki - 1 paczkę na 13 czy 13,5 Blg.

 

Generalnie "niewygodne" to 15Blg trochę - 1 paczka może być troszkę mało, 2 paczki z kolei to sporo za dużo.

Może zrób sobie coś lekkiego 10-12Blg na start, a potem zapodaj gęstwę? Jeśli koniecznie sucharki, to chyba jednak pojechałbym na 1 paczce, ale w max 16-17C na początku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jakie opinie na temat takiej receptury? 

- Weyermann pilzneński 4kg (53,3%)

- Weyerman pszeniczny jasny 0,5kg (6,7%)

- Strzegom Pale ale 0,4kg (resztka) (5,3%)

- Strzegom Czekoladowy jasny 400 0,4kg (5,33%)

- Weyermann Caraaroma 0,5kg (6,67%)

- Weyermann Carafa III Special 0,4kg (5,3%)

- Płatki owsiane 0,8kg (10,67%)

- Laktoza 0,5kg

 

Laktoza do gotowania na ostatnie 15 min, a Carafa III special?

Chmiel Challenger 50g.

Drożdże Mangtove M07 British Ale

Jakieś zmiany w tej?

 

Dzięki za opinie.

Edited by klemensior

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do kawy, to polecam cold steeping przez dobę. Moczysz zmieloną kawę w zimnej wodzie przez dobę. Ja moczyłem 30gr w 250ml (na warkę 11L) i taką ilość uznaję za wystarczającą. Potem oddzielasz wodę od kawy (ja moczyłem w pończoszce) i dodajesz do rozlewu. Super aromat kawy, żadnych kwaśnych posmaków, czy czegoś takiego.

 

Co do cichej, ja na 66 warek przelewałem coś koło 5, generalnie nie praktykuję tego. Mega autolizę miałem w jednym z piw, które zostały przelane :). W mojej ocenie nie musisz tego robić.

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.