Jump to content

Zmniejszenie pikantności piwa stylu RIS


Czelban
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Czy miał ktoś taki problem jak ja że przypadkiem przez nierozwagę dodał do risa 5 papryczek jalapenio.Dla mnie pikantność jest na odpowiednim poziomie ale pewnie nie każdy ma takie wypalone kubki smakowe jak ja. Chciałbym zmniejszyć odczucie pikantności w piwie stylu RIS.Będę badzo widzięczny za jakiekolwiek sensowne propozycje. Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Prawie jak spam :smilies:, zamiast papryczek można sypnąć kurzą kupę. Temat bez sensu... Zupę jak się przesoli lub przedobrzy przyprawami to ciężko naprawić. Lepiej dać mniej dodatków :)

Edited by GB...
Link to comment
Share on other sites

Prawie jak spam :smilies:, zamiast papryczek można sypnąć kurzą kupę. Temat bez sensu...

Do spamu to bym zaliczył twój post, absolutnie nic nie wnoszący do tematu. Już nie pierwszy raz widzę, jak wchodzisz do piaskownicy piwowarskiej i jedyne co wypisujesz to "bez sensu pytanie" czy inne bzdety. Nie rozumiem po co udzielasz się w tym dziale, tutaj wchodzą ludzie, którzy średnio się orientują i nie wiem po co mają czytać kpiny wszechwiedzącego GB. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Chciałbym zmniejszyć odczucie pikantności w piwie stylu RIS

Jaki czas po zabutelkowaniu? Czas leżakowania przypadkiem nie łagodzi tego odczucia?
Porter Ambera z papryczkami mniej więcej tak się zachował podczas leżakowania.

Link to comment
Share on other sites

 

Chciałbym zmniejszyć odczucie pikantności w piwie stylu RIS

Jaki czas po zabutelkowaniu? Czas leżakowania przypadkiem nie łagodzi tego odczucia?

Porter Ambera z papryczkami mniej więcej tak się zachował podczas leżakowania.

 

Piwo jeszcze leżakuje w gąsiorze z płatkami dębowymi i tymi papryczkami.Wczoraj próbowałem i wiem że nie każdy lubi taką pikantność w piwie.

Link to comment
Share on other sites

Opcje są dwie. Możesz uwarzyć nowego RISa i dać odpowiednią ilość papryczek albo dolać wody i zrobić z tego dry stout.

Nie ma takiej opcji jak rozcieńczenie wodą.To byłaby profanacja RISA 30,3BLG rozcieńczać :)

Link to comment
Share on other sites

 

 

przypadkiem przez nierozwagę dodał do risa 5 papryczek jalapenio

 

Piwo jeszcze leżakuje w gąsiorze z płatkami dębowymi i tymi papryczkami

nie znam rozwiązania problemu,

ale dalsze leżakowanie z papryczkami chyba nie pomaga w rozwiązaniu ;)

Myślę, że gdybyś  natychmiast je usunął gdy zauważyłeś swój błąd byłoby lepiej niż będzie.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Piwo jeszcze leżakuje w gąsiorze z płatkami dębowymi i tymi papryczkami.Wczoraj próbowałem i wiem że nie każdy lubi taką pikantność w piwie.

Jw. jak uważasz, że piwo jest zbyt ostre to po co dalej leżakujesz je z Chili?

 

Pikantność spada wraz z czasem leżakowania, mój RIS, który sprawiał że dostawałem czkawki podczas rozlewu, teraz po ok. pół roku już nawet nadaje się do picia dla osób, które nie są miłośnikami ekstremalnej ostrości.

Link to comment
Share on other sites

 

Piwo jeszcze leżakuje w gąsiorze z płatkami dębowymi i tymi papryczkami.Wczoraj próbowałem i wiem że nie każdy lubi taką pikantność w piwie.

Jw. jak uważasz, że piwo jest zbyt ostre to po co dalej leżakujesz je z Chili?

 

Pikantność spada wraz z czasem leżakowania, mój RIS, który sprawiał że dostawałem czkawki podczas rozlewu, teraz po ok. pół roku już nawet nadaje się do picia dla osób, które nie są miłośnikami ekstremalnej ostrości.

 

Dziś usunołem papryczki z piwa i mam nadzieje że się nie zakazi po mojej ingerencji. Dziękuje za pomoc i podpowiedzi.Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Po roku będzie gładsze a po dwóch będzie mógł wypić każdy. Wyjmij już te papryczki.

Dziś wyjołem te papryczki.Trochę załuje że tak późno spróbowałem RISA tak bym wcześniej pewnie kombinował z ich wyjęciem.Mam tylko nadzieje że nie zakaziłem piwa ale w sumie 13%alc. powinno zrobić swoje.

Link to comment
Share on other sites

Początkowo po wygotowaniu miałem ok 35.3Blg (obliczono z gestości objętościościowej w miarowym naczyniu-pracuje w laboratorium) po rozcieńczeniu 2l wody wyszło 30.3Blg co w końcowym efekcie odfermentowało do 5,5Blg. Pierwszy RIS i mam nadzieje że nie ostatni ;)

Link to comment
Share on other sites

Jak Ty ukręciłeś taką gęstość? Miałeś 20kg zasypu czy jak? :)

 

Nie twierdzę, że to niemożliwe, ale co najmniej trudne. Na pewno zero wysładzania :)

Edited by ThoriN
Link to comment
Share on other sites

Jak Ty ukręciłeś taką gęstość? Miałeś 20kg zasypu czy jak? :)

 

Nie twierdzę, że to niemożliwe, ale co najmniej trudne. Na pewno zero wysładzania :)

Do warzenia 10kg słodu odebrano brzeczki 18l gotowanie godzine bez chmielu 60min i z chmielem 60min wyszło około 11.5l ponad 35blg i po konsultacji zkompetentnym piwowarem dolałem 2l wody w celu rozcienczenia i wyszło ;)

Link to comment
Share on other sites

Heh - no właśnie problem pozostaje z objętością. Aby uzyskać sensowną ilość brzeczki do fermentora (~20 litrów) to trzeba by mieć spory gar, zapodać duży zasyp i praktycznie odebrać tylko brzeczkę przednią. Z wysłodków można machnąć jakiegoś stouta czy innego porterka.

 

Właśnie się przymierzam powoli do jakiegoś RIS'a, ale gar 27 litrów skutecznie mnie od tego odwodzi... :P

Link to comment
Share on other sites

Heh - no właśnie problem pozostaje z objętością. Aby uzyskać sensowną ilość brzeczki do fermentora (~20 litrów) to trzeba by mieć spory gar, zapodać duży zasyp i praktycznie odebrać tylko brzeczkę przednią. Z wysłodków można machnąć jakiegoś stouta czy innego porterka.

 

Właśnie się przymierzam powoli do jakiegoś RIS'a, ale gar 27 litrów skutecznie mnie od tego odwodzi... :P

Link to comment
Share on other sites

Gar 40l więc słód sie zmieścił ale wysladzanie to.masakra bo na sraczweżyku fermentor na.maxa wypelniony i bardzo wolna filtracja czasu schodzi troche ale warto bo RIS ponad 30Blg robi robotę ;)

Link to comment
Share on other sites

 

Właśnie się przymierzam powoli do jakiegoś RIS'a, ale gar 27 litrów skutecznie mnie od tego odwodzi...

Zacieraj w wiadrze fermentacyjnym na sracz węzu. Zawsze to 5-6l więcej    ;)

 

Ale wtedy nie zrobię chociażby mashout'a i potencjalnie mogą być problemy z filtracją ;/

 

Coś za coś - na razie skłaniam się ku opcji 10 litrów RIS'a + 10 litrów Stouta z wysłodzin i fermentacji na małych wiadrach z Casto :P

Link to comment
Share on other sites

potencjalnie mogą być problemy z filtracją ;/

 

ja o wielu potencjalnych rzeczach słyszałem, a później okazywało się że można je o kant rozbić... :P

 

11kg słodów zmieścisz spokojnie, jak wszystko zatrzesz to spuść 5 litrów, zagotuj, wlej z powrotem i będziesz miał mash out    :)

 

PS. Ostatnio zacierałem w wiadrze 8kg, na sam koniec dolałem tylko ~1,5l wrzątku, fakt wysladzalem gorącą wodą i problemow rzadnych nie było. 

Edited by profik
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.