Jump to content
Zamerstary

IIPA ala Winchester z Factorii

Recommended Posts

Dzień dobry,planuję uwarzyć piwo, coś na wzór IIPA Winchester z browaru Faktoria (pierwsze warki). Piwo to składa się z:

- słód pilsnerski

- słód karmelowy

-drożdże Safale US-05

 

chmiele: Zeus, Amarillo, Simcoe, Cascade

 

Chce wycelować w około 7-9% Alkoholu i 18-20 blg

Jakie proporcje składników użyć aby piwo wyszło takie jakpodałem wyżej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

-drożdże Safale US-05

 

Nie jestem pewien ale chyba US-05.

 

 

 

Dzień dobry,planuję uwarzyć piwo, coś na wzór IIPA Winchester z browaru Faktoria (pierwsze warki). Piwo to składa się z:

- słód pilsnerski

- słód karmelowy

-drożdże Safale US-05

 

chmiele: Zeus, Amarillo, Simcoe, Cascade

 

Chce wycelować w około 7-9% Alkoholu i 18-20 blg

Jakie proporcje składników użyć aby piwo wyszło takie jakpodałem wyżej?

 

Nie piłem tego piwa ale sieknąłbym z tych składników coś takiego: na 20 litrów

Pilzeński - 7,5 kg

Karmelowy 30 - 0,3 kg

Karmelowy 150 - 0,1 kg

 

60' Zeus 30 g

30' Zeus 10 g

15'Simcoe 15 g

10' Amarillo 15 g

5' Cascade 15 g

w 75C na whirpool po 15 g Amarillo, Simcoe, Cascade na 30 minut

 

Na cichą po 20-25 g Amarillo, Simcoe i Cascade. I tyle bez kombinacji większych. Wychodzi coś koło 75-80 IBU

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jakie proporcje składników użyć aby piwo wyszło takie jakpodałem wyżej?

Nie wiem kiedy próbowałeś, ale jeżeli na ostatnim Warszawskim Festiwalu Piwa, to ta warka była dodatkowo stuningowana jeszcze chmielami Citra i Centennial.

 

Ze stronki WFP:

 

Podwójna bomba chmielowa połączona z mocną goryczką, specjalnie na III WFP do standardowego chmielenia dorzuciliśmy dodatkowo porcje Citry i Centenniala.

 

 

 

Nie piłem tego piwa [...]

Żałuj, bo jest bardzo fajna - przede wszystkim bardzo dobrze zbalansowana, mocno aromatyczna, a alkohol jest skrzętnie ukryty. Dziwię się, że piszą o niej że ma ~150 IBU - w ogóle tego nie czuć, nawet przy dosyć wytrawnym finiszu.

 

Sam jestem ciekaw tego tematu i receptury, bo chętnie bym coś takiego ukręcił.

Edited by ThoriN

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Nie wiem kiedy próbowałeś, ale jeżeli na ostatnim Warszawskim Festiwalu Piwa, to ta warka była dodatkowo stuningowana jeszcze chmielami Citra i Centennial.

 

Piwo to próbowałem około roku temu, każde kolejne warki były już takie bardziej "cywilizowane" w sensie łagodniejsze z goryczką i ogólnie jakieś takie gładkie. Ja chce zrobić coś z tych pierwszych warek.

 

 

Czyli tak:

 

Drożdze: US-05  - czy saszetka 11,5g wystarczy na 20l ?

 

 

 

Słody:

Pilznerski  7,5 kg

Karmelowy 30 0,3 kg

Karmelowy 150 0,1 kg

 

Chmiele jak wyżej,

 

czy jeszcze coś do dodania? Nie za mało tego Zeusa na goryczkę? chce coś zrobić koło 100IBU

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Nie wiem kiedy próbowałeś, ale jeżeli na ostatnim Warszawskim Festiwalu Piwa, to ta warka była dodatkowo stuningowana jeszcze chmielami Citra i Centennial.

 

Piwo to próbowałem około roku temu, każde kolejne warki były już takie bardziej "cywilizowane" w sensie łagodniejsze z goryczką i ogólnie jakieś takie gładkie. Ja chce zrobić coś z tych pierwszych warek.

 

 

Czyli tak:

 

Drożdze: US-05  - czy saszetka 11,5g wystarczy na 20l ?

 

 

 

Słody:

Pilznerski  7,5 kg

Karmelowy 30 0,3 kg

Karmelowy 150 0,1 kg

 

Chmiele jak wyżej,

 

czy jeszcze coś do dodania? Nie za mało tego Zeusa na goryczkę? chce coś zrobić koło 100IBU

 

 

No to wrzuć na 30' 30g zeusa i chyba osiągnie 100 IBU, ja nie lubię przeginać i wydaje mi się że 70-80 będzie odpowiednie do tych 20 blg i raczej powinno dobrze kontrować resztę piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.