Jump to content

pszeniczny 80 %


Pindin
 Share

Recommended Posts

Witam, 

 

Wczoraj z nudów uwarzyłem mini warkę, mianowicie z resztek co mi zostało. 

 

Zasyp:

800 g pszenicznego Strzegom

200 g pilzneński Strzegom

 

Żeby nie bawić się w filtrowanie tak małej ilości, pewnie wężyk z oplotu nie dałby rady i tak, wrzuciłem wymieszany słód do 2 siatek muślinowych. Dość luźno, żeby była w miarę wydajność. Zacieranie na lenia w 6,5 litrach wody (nie robiłem wysładzania), 60 min 66-67 oC, wygrzew 78 oC 10 minut. Chmielenie mosaic, chinook. Dodałem jeszcze 100 g glukozy dla podniesienia ekstraktu. Drożdże 2 łyżki stołowe gęstwy po IPA. Wyszło 5 litrów piwa +/- 13 blg.

 

Co o tym myślicie? Wyjdzie piwo z taką ilością słodu pszenicznego? 

Link to comment
Share on other sites

Jeśli nie będzie infekcji - wyjdzie :) Tylko kompozycja smaków - tyle pszenicy, chmiele amerykańskie. . . Od rana pracuje już browarek, jest właśnie świetny aromat chmieli/cytrusów. Czuję, bo fermentuje w baniaku 5 litrowym po wodzie i lekko korek jest uchylony, wydziela się aromatyczne co2 :D. A zapomniałem dopisać, że na 10 minut przed studzeniem dodałem jakieś 150 ziarenek kolendry :) 

Link to comment
Share on other sites

Pszenica + amerykański chmiel = American Wheat. Nic odkrywczego tu nie ma.

zbyt duże uogólnienie poza tym nie chce wyjść na BJCP nazi ( bo już mi to przeszło ) - ale AW może ( i często jest ) chmielone europejskimi chmielami 

 

 

anyway - 100% pszenicy robiłem jeden raz, z trzy jak nie więcej robiłem 70-80% pszenicy, też miałem kilka warek gdzie surowiec bez łuski stanowił ponad 60%.

Nic strasznego czy trudnego - przy zasypie 1kg faktycznie trudno było by to przefiltrować w standardowym filtratorze - ale sam zasyp nie jest w dzisiejszych czasach niczym imponującym :) 

 

PS. Piwo będzie pyszne!

Link to comment
Share on other sites

Robiłem nie dawno takie piwo: 

http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/page-59?do=findComment&comment=360323

 

Dałem 90% pszenicznego słodu do niego i wyszło całkiem smaczne. Ciut goryczkę za dużą zrobiłem do ciała piwa, ale było niezłe. Czuć smaczki zbożowe i troszkę pełniejsze to piwo było, generalnie spokojnie polecam ;) 100% pszenicy też powinno wyjść tylko wtedy już trzeba czymś wspomóc filtracje ;)

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ile czasu zajęło Ci uwarzenie tego maleństwa?

 

Warzenie wraz z chłodzeniem i zadaniem drożdży jakieś 3, maksymalnie 3,5 godziny. Przede wszystkim właśnie odeszła filtracja. Wystarczyło przelać brzeczkę przez gęste sitko i pieluchę przed gotowaniem.

Link to comment
Share on other sites

100% pszenicy też powinno wyjść tylko wtedy już trzeba czymś wspomóc filtracje ;)

:okey:

Łuska gryki i idzie jak burza.

 

 

Pszenica + amerykański chmiel = American Wheat. Nic odkrywczego tu nie ma.

zbyt duże uogólnienie poza tym nie chce wyjść na BJCP nazi ( bo już mi to przeszło ) - ale AW może ( i często jest ) chmielone europejskimi chmielami 

Nie mówię, że nie. Po prostu uświadamiam autorowi, że szlaki są dawno przetarte i żeby się nie obawiał, że mu wyjdzie nie wiadomo co.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Degustacja piwka: 

Bardzo gorzkie, wg kalkulatora 135 IBU. Brak jakichś wad. Jest lekki posmak cytrusów, lekko alkoholowy. Armoat: cytrusy i kolendra. Ogólnie piwo bardzo jasne i mętne. I chyba najlepsze w smaku jakie do tej pory zrobiłem :D Na pewno powtórzę recepturę, tylko, że w większej ilości. 

Link to comment
Share on other sites

Mogę :) głownie to, ze jestem jeszcze niedoświadczony w warzeniu piwa i ta warka była eksperymentalna. Wyszlo zaledwie 9 butelek tego trunku. Poza tym nie korzystalem wtedy z kalkulatora.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.