Jump to content
TKF

Prośba o pomoc w zaplanowaniu - piwo "świąteczne"

Recommended Posts

Witam, chciałem zabrać się za moje pierwsze piwo ciemne. Na koncie mam obecnie 7 warek, warzę z ekstraktów samodzielnie chmieląc. Teraz chciałem ruszyć z piwkiem świątecznym, widzi mi się ono następująco: ciemny ekstrakt, do tego dodać wanilię, cynamon, goździki, może odrobinę czerwonego pieprzu? Pytania mam następujące:

 

1. Czy coś dodać do w/w przypraw?

2. W jakich ilościach (na 20l nastawu) je dodać, i w jakiej formie? Bazując na doświadczeniach z piwem herbacianym myślę o dodaniu w stylu chmielenia na zimno

3. Jakie chmielenie dla takiego piwa?

4. Jakie suche drożdże najlepiej do łagodnego ciemnego piwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, a wiec odpowiem sobie sam na podstawie w/w tematów:

 

1. Przyprawy (posługując się twoją recepturą z modyfikacją): Cynamon - dwa kawałki zmielone ręcznie, łyżeczka gałki muszkatołowej, 12 goździków i 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 1 laska wanilii. na ostatnie 5' chmielenia

 

2. Drożdże US-05, bo nie chcę żeby zeszło za nisko

 

3. Chmielenie:

 

60' Marynka granulat 20 g
30' Marynka granulat 20 g

 

4. Ekstrakty: 2x 1,7kg WES ciemny

 

Czy coś takiego "zrobi robotę"?

Share this post


Link to post
Share on other sites

mieszanka testowana przeze mnie wyglada tak (na 20l):

 

- lyzeczka kardamonu,
- 40 g imbiru świeżego (startego),

- 20 g cynamonu,

- 4 gwiazdki anyżu (jak nie lubisz zapachu czarnych zelek od Haribo to daj mniej albo wcale),

- lyzeczka galki muszkatałowej (startej oczywiscie),

- starta skórka z dwóch dużych pomarańczy i jednej cytryny,

- 6 gozdzików.

 

wszystko na ostatnie 15 minut gotowania.
W zapachu mocno anyżowe, w smaku piernikowe ;)

 

Chmielenie

60 minut - Marynka 20g
15 minut  - Lubelski 35g

Ja fermentowałem na gestwie z S-04 po stoucie (z oszczednosci) i z 18 blg zeszlo mi do 6 w temp 18 - 19 stopni.

Edited by AGR

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja nie dawalem wanilii wcale do swiatecznego akurat :P za to dałem miod na koniec gotowania (mialem na zbyciu 0,7l starego miodu) jedni mowia ze caly zostanie przerobiony na alco, jednak ja uwazam ze delikatne posmaki miodu zostaja ;) moze to moja wyobraznia a moze faktycznie cos w tym jest ;) 

wracajac do wanilii, z mojego doswiadczenia dobre efekty daje zalanie 2 lasek wanilii (pokrojonych) burbonem (wzglednie wódką) ok 200ml na 2 tygodnie i dodac do piwa przed rozlewem ;) (oczywiscie uprzednio przecedzic miksture) Nie ma tez co przesadzac z iloscia wanilii bo nie bedzie piany w piwie... 

Edited by AGR

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy takiej ilości anyżu to nawet wiaderko wanilii nie da radę.

 

Anyż jest bardzo dominujacy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy takiej ilości przypraw to piwo w ogóle będzie zdominowane wyłącznie przez nie. Oczywiście jak chcesz uzyskać taki właśnie rezultat to droga wolna. Jak chcesz ciemne piwo tylko lekko uzupełnione przez przyprawy to znacznie przeginasz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Jak chcesz ciemne piwo tylko lekko uzupełnione przez przyprawy
 
jesli jest tak jak kolega piszę to w ogóle zapomnij o moich radach :P Jak dodasz tak jak Ci mowilem uzyskasz wyraźnie piernikowe piwo :) czyli "prawdziwe" świąteczne ;) co do wanilii to nie dodawałem jej nigdy jeszcze do gotowania, wiec nie podpowiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Akurat zależy mi tym razem na mocno doprawionym piwie - oczywiście w granicach rozsądku. A jak z tą przyprawą do piernika, warto dodawać? Bo widzę że AGR nie wymieniłeś jej w swojej recepturze

Share this post


Link to post
Share on other sites

przyprawa do piernika składa się właśnie z cynamonu, imbiru, gozdzików ... itp. Także albo moja składanka przypraw albo gotowa przyprawa do piernika ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

gotowa przyprawa do pierników często zawiera glutamin sodu. a to jak wiadomo creme de la creme :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj "popełniłem" zimowe ciemne. Teraz chłodzi się przed zadaniem drożdży. Dodałem na 10 min gotowania: 6g kolendry, 5g kory cynamonowej, 20g Curacao, ziele angielskie ok 10 szt, kardamon 3g, gałka muszkatołowa 3g, goździki 15 szt. Aromat nie powala ale zobaczymy co z tego wyjdzie. Po informuję :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

15 sztuk goździków to panie będzie apteczne a nie świąteczne ;) U mnie 4 goździki na 19l/16blg przykryły wszystko, może prócz cynamonu. Aromat w chłodziarce powala ;) Oczywiście piwo jeszcze stoi na fermentacji, będzie butelkowane w niedzielę po 21 dniach burzliwej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

15 sztuk goździków to panie będzie apteczne a nie świąteczne ;)

:D Obaczym ;) Ręka hojnie sypnęła nie przeczę ale bardziej obawiam się czy nie przesadziłem z zielem angielskim co by nie było jarzynowo-zupowe.

I kto mówi że chciałem zrobić "świąteczne" ;P

Edited by jerzdna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakieś wieści? Zabutelkowałeś?

Butelkuję w weekend. Po, dam znać jak wyszło zielone. Narazie z fermentora unosi się cytrusowy aromat :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Jakieś wieści? Zabutelkowałeś?

Butelkuję w weekend. Po, dam znać jak wyszło zielone. Narazie z fermentora unosi się cytrusowy aromat :)
Wyszło 17 litrów 17 BLG. Aromat cytrusowy z pierników tłem. W smaku zielone piwo jest jesxcze nieułozone (normalka ;)) -gorzkawe i przyprawowe. Trochę cytrusa. Na szczęście goździki ani ziele nie przegięte :)

PS Sorry TKF że wciąłem się w Twój temat :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

Podepne sie pod temat.

Uwarzyłem świąteczne, wyszło troche za gorzkie chciałbym dosłodzic ksylotilem. Blg koncowe 4 z 17 goryczka 40 ibu. Teraz pytanie ile i jak dodac, warka 22 litry. Blg chcę podnieść do 5-6.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

Podepne sie pod temat.

Uwarzyłem świąteczne, wyszło troche za gorzkie chciałbym dosłodzic ksylotilem. Blg koncowe 4 z 17 goryczka 40 ibu. Teraz pytanie ile i jak dodac, warka 22 litry. Blg chcę podnieść do 5-6.

Podstawowym problem przy tym piwie jest ilość przypraw i gorycz jaką wniosą. Raczej bym zostawił to piwo, żeby się ułożyło, za rok będzie ok. :) Jakie drożdże?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.