BeerZone 2 1 Items Posted October 19, 2015 Taka sytuacja ma miejsce przy każdej warce tzn po fermentacji burzliwej przelewając na cichą da się zauważyć na deklu krople wody - przy przenoszeniu fermentora kropelki lądują w piwie. Czy mogą one mieć jakiś negatywny wpływ na zawartość podczas fermentacji cichej a tak właściwie wogóle czy mogą wpłynąć jakoś na piwo? Quote Share this post Link to post Share on other sites
WujekStaszek 13 Posted October 19, 2015 Tak, woda zdecydowanie zmienia smak piwa, zwłaszcza te 10 mililitrów. Quote Share this post Link to post Share on other sites
BeerZone 2 1 Items Posted October 19, 2015 (edited) Raczej myślałem o infekcji bo na cichej stoi jeszcze np. 14 dni. Edited October 19, 2015 by BeerZone Quote Share this post Link to post Share on other sites
yoshko 30 Posted October 19, 2015 (edited) Jak nie odkaziłeś pokrywy to to wszystko wyląduje w piwie. PS: W butelkach też stoi. Edited October 19, 2015 by yoshko Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1197 1 Items Posted October 19, 2015 Ja nie raz też mam tą wodę na pokrywce, czasami skapuje do wiadra, ale zbytnio się tym nie przejmuje. Jak mi się uda to staram się jednak żeby nie wpadała. Jeżeli pokrywę masz dobrze wydezynfekowane to bym się raczej tym nie przejmował. U mnie z tego powodu raczej nie było infekcji, ale ja u siebie pokrywkę spryskuje sporą ilością ClO2 i zawsze dokładnie myje w NaOH odkąd właśnie to zauważyłem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
karczmarz 86 1 Items Posted October 19, 2015 Jeśli nie otwierasz pokrywy podczas burzliwej, to nie ma się czym przejmować, ja jakoś nigdy nawet nie zwróciłem na to uwagi. Są ważniejsze rzeczy do ogarnięcia; porządne mycie i dezynfekcja choćby. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Drapichrust 16 Posted October 19, 2015 U mnie też to występuje. Czasem do takiego stopnia że niewielką ilość wody potrafi wypchać przez rurkę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sugarsweet 42 Posted October 19, 2015 heh, nie wiem skąd zdziwienie - wszak to parowanie (nie, nie chodzi o to słynne parowanie z jedzeniem) i skraplanie Mycie i dezynfekcja wiadra dotyczy także dekla! Ja z lubością zlewam wszystkie kropelki do fermentora, żeby przez parowanie nie stracić pięćdziesiąteczki płynu ;-) Quote Share this post Link to post Share on other sites
udarr 117 Posted October 19, 2015 Ja z lubością zlewam wszystkie kropelki do fermentora, żeby przez parowanie nie stracić pięćdziesiąteczki płynu ;-) Bez zlewania piwo będzie bardziej kopało Quote Share this post Link to post Share on other sites
sugarsweet 42 Posted October 20, 2015 Ja z lubością zlewam wszystkie kropelki do fermentora, żeby przez parowanie nie stracić pięćdziesiąteczki płynu ;-) Bez zlewania piwo będzie bardziej kopało ale stracisz te najbardziej lotne aromaty i przegrasz w konkursie... na pewno ;D Quote Share this post Link to post Share on other sites