Jump to content
LukaszU

IPA oraz Wheat (?) IPA - prośba o ocenę receptur

Recommended Posts

Cześć,

Noszę się z zamiarem uwarzenia kolejnej warki IPA. W trakcie "układania" receptury naszła mnie taka myśl, aby zmienić zasyp na styl podobny do wheat IPA. Wyszły mnie 2 receptury, inne zasypy natomiast chmielenie i drożdże bez zmian. Powiedzcie proszę co sądzicie o tych recepturach, czy idzie to w dobrym kierunku. Która wg. was lepsza ?

 

IPA:

 

OG: 15,5 Plato

IBU: 54

EBC: 12,8

ABV: 6,6 %

 

Zacieranie 60 minut (lub negatywnej próby jodowej) w temp. 62 st C.

 

Pale Ale (Strzegom) - 4 kg

Słód karmelowy (Strzegom) - 0,5 kg

Słód pszeniczny (Strzegom) - 0,3 kg

 

Gotowanie 60 minut:

30 g Amarillo - 60 minut

10 g Citra - 15 minut

10 g Mosaic - 15 minut

30 g Mosaic - po wyłączeniu palnika

 

Chmielenie na zimno:

50 g Citra - 7 dni

50 g Mosaic - 7 dni

 

Drożdże California Ale White Labs WLP001

 

 

 

Wheat (?) IPA:

 

OG: 15 Plato

IBU: 55

EBC: 11

ABV: 6,2 %

 

Zacieranie 60 minut (lub negatywnej próby jodowej) w temp. 62 st C.

 

Słód pszeniczny (Strzegom) - 2,5 kg

Pale Ale (Strzegom) - 1,5 kg

Słód karmelowy (Strzegom) - 0,5 kg

 

 

Gotowanie 60 minut:

30 g Amarillo - 60 minut

10 g Citra - 15 minut

10 g Mosaic - 15 minut

30 g Mosaic - po wyłączeniu palnika

 

Chmielenie na zimno:

50 g Citra - 7 dni

50 g Mosaic - 7 dni

 

Drożdże California Ale White Labs WLP001

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Jeśli już zacierasz jednotemperaturowo to ustal temperaturę na poziomie 67-68 st. C.

a dlaczego?

Sugerujesz, aby popełnił kolejne ulepkowate IPA, czy widzisz jakiś inny cel/powód?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Jeśli już zacierasz jednotemperaturowo to ustal temperaturę na poziomie 67-68 st. C.

 

Celowo chcę spróbować na wytrawnie, bo przy poprzedniej warce (aipa) temp były wyższe i piwo nie do końca mi odpowiadało, wyszło trochę słodkie, ulepkowate (

 

kolejne ulepkowate IPA
) właśnie tak jak wspomniał Dr2. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Sugerujesz, aby popełnił kolejne ulepkowate IPA,

 

Nie. Sugerujesz, żeby zacierał w 62 st. C?

 

 

 

czy widzisz jakiś inny cel/powód?

 

Powodem jest praktycznie całkowity brak działania alfa-amylazy w 62 st. C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Sugerujesz, żeby zacierał w 62 st. C?

Tak, zdecydowanie zacierałbym IPA z takim jak wyżej zasypem, na wytrawnie.

IMHO, w przeciwnym przypadku

otrzymane piwo będzie "ulepkowate", a IPA takim być nie powinien,

 

ale ja się nie znam, ja tylko lubię dobre piwo ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pół kg karmelu to za dużo jak na aipa

Zgadzam się z przedmówcą w zupełności. Nawet na east coast ipa to jest zbyt dużo..

Nie napisałeś jakiej barwy jest ten karmel.

Edited by mamdobreklapki

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

A ja bym sporo zmniejszył ilość karmelu i zacieral w 66°C. Pół kg karmelu to za dużo jak na aipa

 

Ok, zmniejszę karmelowy do 0,2kg, powinno być ok. Macie rację, za dużo go. Dam znać dziś odnośnie koloru itd.

 

Jeśli chodzi o temperatury to myślałem aby startować z 66 st, po wrzuceniu słodów powinno się ustabilizować na 62-63 st. To za mało ?  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli chcesz zacierać jedno-temperaturowo, to w zależności od tego jakiej temp masz słód i jak gęsty zacier chcesz mieć.. średnio temp wody spada o 10°C.

Polecam podgrzać wodę (3:1)  do 76-77°C i wtedy wykonać zasyp. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Polecam podgrzać wodę (3:1)  do 76-77°C i wtedy wykonać zasyp. 
 

 

Zakładałem proporcje 3,5:1 wtedy zacier powinien być odrobinę rzadszy. Spróbuję wystartować z podanych przez ciebie temperatur.

 

 

 

Nie napisałeś jakiej barwy jest ten karmel.

 

 

Dam znać wieczorem, ale chyba 30tka czy jakoś tak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

średnio temp wody spada o 10°C.

w moim przypadku (kociołek lidl) spadek temperatury to jednak tylko 3-4°C przy 18l wody i zasypach +/- 6 kg słodu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli chcesz zacierać jedno-temperaturowo, to w zależności od tego jakiej temp masz słód i jak gęsty zacier chcesz mieć.. średnio temp wody spada o 10°C.

Polecam podgrzać wodę (3:1)  do 76-77°C i wtedy wykonać zasyp. 

10 stopni? Chyba przesadziłeś, albo masz słód trzymany w lodówce :D

U mnie spadek temperatury wynosi jakieś 3-4 stopnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak więc wychodzi, że jednak start z 66-67 st będzie ok :)

 

Panowie, a powiedzcie mi proszę jaki myk zastosować aby piana była "treściwa" zwłaszcza w przypadku IPA ? Sam zasyp (jak w recepturze) ze słodu pszenicznego da radę czy trzeba dorzucić coś jeszcze ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Przeprowadź poprawnie fermentację, startując z niższych temperatur.
Wymyśliłem sobie aby przez kilka pierwszych dni wystartować mniej więcej z 18 st. Pogoda sprzyja więc jest na to szansa. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Pół kg karmelu to za dużo jak na aipa
 

 

 

 

Nie napisałeś jakiej barwy jest ten karmel.

 

Słód karmelowy 30 EBC. Zmniejszyłem w obu zasypach do 0,2 kg. Kolor jest na niższej granicy skali, mam nadzieję, że się lekko poprawi. Odrobinę dłuższe gotowanie ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słód trzymam w trochę chłodniejszym.. poza tym nie zacieram w garnku wiec przez cały czas mieszania zacier mi się wychładza. Zacieranie angielskie. Używam takiego wzoru na temp. wody. Sprawdza się dobrze.

 

=temp. docelowa[°C]+(0.5*(temp.docelowa[°C]-temp.słodu[°C])*ilość_słodu[kg]/ilość_wody[l])

 

przykład:

Temp wody pierwszej

temp docel 67.5

temp słodu 19

ilosc slodu 5

ilosc wody 15

temp wody 75.6

 

"Domowe Warzenie Piwa", R. Lehr

Więcej potrzebnych kalkulatorów w moim arkuszu :)

Edited by mamdobreklapki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.