Jump to content
Sign in to follow this  
giusto

Pierwsze piwko

Recommended Posts

Piszę ten post ponieważ nie znam przepisu na piwko o smaku powiedzmy tyskiego, żubra, czyli jasne pełne, jest mnóstwo takich receptur lecz na piwka dolnej fermentacji, nie mam jednak warunków do takiej produkcji, dlatego proszę o recepturę na takie piwko ale górnej fermentacji, czy wogóle jest możliwe zrobienie takiego piwka przeprowadzając górną fermentację.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś podobnego, jeśli w ogóle w domu uda się uzyskać coś górnego, podobnego do koncerniaków (wyyysoko ustawiona poprzeczka :( ), to Koelsch. Kolońskie jasne. Piwo jasne, górnej fermentacji, Kolońska odpowiedź na Czeskiego Pilsa. Receptury znajdziesz na forum.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Coś podobnego, jeśli w ogóle w domu uda się uzyskać coś górnego, podobnego do koncerniaków (wyyysoko ustawiona poprzeczka :( ), to Koelsch. Kolońskie jasne. Piwo jasne, górnej fermentacji, Kolońska odpowiedź na Czeskiego Pilsa. Receptury znajdziesz na forum.

Nie musi koniecznie być smak piw z koncernów, najchętniej bym uwarzył piwo takie jakie były 20 lat temu nim zaczęto piwka pasteryzować, jasne piwko w stylu dawnego np. Zagłoby.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może jednak zacznij od prostszych piw. Nie wierzę, aby poprawnie wykonany "ale" Ci nie smakował :(

Masz już jedną warkę na koncie. Co to było za piwo ? Może po prostu na czymś się zawiodłeś.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Może jednak zacznij od prostszych piw. Nie wierzę, aby poprawnie wykonany "ale" Ci nie smakował :(

Masz już jedną warkę na koncie. Co to było za piwo ? Może po prostu na czymś się zawiodłeś.

Pierwszy był bitter z brewkitu. Jeszcze go nie próbowałem ponieważ 19-12 go dopiero zabutelkowałem.

dzisiaj przyszły słody i chciałem coś przed świętami uwarzyć. Ale coś o smaku jak pisałem, koelsch jest trudnym piwem do zrobienia?

Słody jakie posiadam to pilzneński, monachijski, pale ale, zakwaszający.

Edited by giusto

Share this post


Link to post
Share on other sites
dzisiaj przyszły słody i chciałem coś przed świętami uwarzyć. Ale coś o smaku jak pisałem, koelsch jest trudnym piwem do zrobienia?

Kupiłeś słód a nie wiesz jakie piwa chcesz warzyć? Nie ta kolejność.

 

Co to znaczy trudne? Wszystkie piwa robi sie tak samo. Zacieranie, filtracja, gotowanie, chłodzenie, fermentacja.

Share this post


Link to post
Share on other sites
dzisiaj przyszły słody i chciałem coś przed świętami uwarzyć. Ale coś o smaku jak pisałem' date=' koelsch jest trudnym piwem do zrobienia?[/quote']

Kupiłeś słód a nie wiesz jakie piwa chcesz warzyć? Nie ta kolejność.

 

Co to znaczy trudne? Wszystkie piwa robi sie tak samo. Zacieranie, filtracja, gotowanie, chłodzenie, fermentacja.

Dlatego pytam dlaczego to piwo które chcę chcę zrobić to za wysoko ustawiona poprzeczka, czym się różni od produkcji polecanego mi np pale ale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże zakupiłeś ?

 

Co do polecanych stylów. Poniekąd jest tak jak pisze Jacer - schemat generalnie jest ten sam. Ważne są jednak detale i fakt, jak bardzo chcesz się trzymać zasad. Piwa dolnej fermentacji wymagają odpowiedniego reżimu temperaturowego, tak fermentacji jak i leżakowania. I to nie jest proste. A jak sam napisałeś - nie bardzo masz warunki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koelsch nie jest trudny. Żadne piwo nie jest trudne do zrobienia w domu. Każde robi się w ten sam sposób - kwestia receptury, ewentualnych przypraw i temperatur. No może Lambica trochę inaczej :( Nie spiesz się, czytaj czytaj czytaj.. to dużo daje i zmienia obraz rzeczywistości.. Nie wiem jak smakował Zagłoba. Ale chyba Kolesch to chyba nie będzie to czego poszukujesz. Zanim zaczniesz kopiować piwa produkowane w browarach powarz trochę wg receptur które uznasz za stosowne, jest ich mnóstwo.

 

A swoją drogą, dlaczego zimą, w czasie mrozów, nie masz możliwości przefermentowania lagera (dolna fermentacja)??

 

EDIT: Zanim napisałem swojego posta to się dyskusja rozwinęła.. dla wyjaśnienia: wysoko postawiona poprzeczka to uwarzenie piwa górnej fermentacji, które smakowało by jak żywiec, żubr czy tyskie..

Edited by Maryush

Share this post


Link to post
Share on other sites
Koelsch nie jest trudny. Żadne piwo nie jest trudne do zrobienia w domu. Każde robi się w ten sam sposób - kwestia receptury, ewentualnych przypraw i temperatur. No może Lambica trochę inaczej :( Nie spiesz się, czytaj czytaj czytaj.. to dużo daje i zmienia obraz rzeczywistości.. Nie wiem jak smakował Zagłoba. Ale chyba Kolesch to chyba nie będzie to czego poszukujesz. Zanim zaczniesz kopiować piwa produkowane w browarach powarz trochę wg receptur które uznasz za stosowne, jest ich mnóstwo.

 

A swoją drogą, dlaczego zimą, w czasie mrozów, nie masz możliwości przefermentowania lagera (dolna fermentacja)??

Niestety nie, uroki mieszkania w bloku. temperatura w jakiej mogę fermentować to 20 C i wyżej, dotyczy również dojrzewania.

Edited by giusto

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dlatego pytam dlaczego to piwo które chcę chcę zrobić to za wysoko ustawiona poprzeczka, czym się różni od produkcji polecanego mi np pale ale.

Nie zrozumiałeś. Wysoka poprzeczka odnosiła się do piw koncernowych, które wymieniłeś. Tak złe piwa bardzo trudno zrobić w domu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytaj, czytaj, czytaj... zanim uwarzysz coś świadomie, to trochę posiedź na forum..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dlatego pytam dlaczego to piwo które chcę chcę zrobić to za wysoko ustawiona poprzeczka' date=' czym się różni od produkcji polecanego mi np pale ale.[/quote']

Nie zrozumiałeś. Wysoka poprzeczka odnosiła się do piw koncernowych, które wymieniłeś. Tak złe piwa bardzo trudno zrobić w domu.

Podając te nazwy miałem na myśli smak piwa jasnego.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czytaj, czytaj, czytaj... zanim uwarzysz coś świadomie, to trochę posiedź na forum..

Na forum siedzę dwa tygodnie i czytam, czytam, jeszcze raz czytam ale wreszcie przyszedł czas na zrobienie czegoś własnego.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dlatego pytam dlaczego to piwo które chcę chcę zrobić to za wysoko ustawiona poprzeczka' date=' czym się różni od produkcji polecanego mi np pale ale.[/quote']

Nie zrozumiałeś. Wysoka poprzeczka odnosiła się do piw koncernowych' date=' które wymieniłeś. Tak złe piwa bardzo trudno zrobić w domu.[/quote']

Podając te nazwy miałem na myśli smak piwa jasnego.

Zrób polskie Ale i będziesz zadowolony. Pochmiel dobrze i już.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie zrozumiałeś. Wysoka poprzeczka odnosiła się do piw koncernowych' date=' które wymieniłeś. Tak złe piwa bardzo trudno zrobić w domu.[/quote']

Podając te nazwy miałem na myśli smak piwa jasnego.

Zrób polskie Ale i będziesz zadowolony. Pochmiel dobrze i już.

Możesz mi wkleić recepturkę, no i słody aby były te które posiadam, wiem że idę na łatwiznę.

Edited by giusto

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pale Ale to też piwo jasne, tyle, że górnej fermentacji (Pale = blady). Zrób wg receptury:

 

Surowce:

słód Pale Ale 4,0 kg

Pilzneński - 0,5kg

słód monachijski - 0,3kg

chmiel goryczkowy magnum 15g (lub Marynka - 20g)

chmiel aromatyczny lubelski 15g

Safale S-04

 

Zacieranie:

Zasyp wrzuć do 13l wody o temp. 65°C, podgrzej do 67°C

67°C - 60'

-> 72°C, jeśli próba jodowa negatywna to

podjazd do 75-78°C i filtracja

 

Gotowanie 70':

 

w 0' 15g Magnum

w 60' 15g Lubelskiego

 

Powinno wyjść ekstra piwo. elroy pisał, że Pale Ale to jego piwo eksportowe - wszystkim dokoła smakuje. Tak powinno być w tym przypadku. Powodzenia!

 

BTW: Uwierz mi, że nawet po roku czytania forum i tak nie wiesz wystarczająco dużo, ciągle chcesz wiedzieć więcej... piwo.org wciąga!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pale Ale to też piwo jasne, tyle, że górnej fermentacji (Pale = blady). Zrób wg receptury:

 

Surowce:

słód Pale Ale 4,0 kg

Pilzneński - 0,5kg

słód monachijski - 0,3kg

chmiel goryczkowy magnum 15g (lub Marynka - 20g)

chmiel aromatyczny lubelski 15g

Safale S-04

 

Zacieranie:

Zasyp wrzuć do 13l wody o temp. 65°C, podgrzej do 67°C

67°C - 60'

-> 72°C, jeśli próba jodowa negatywna to

podjazd do 75-78°C i filtracja

 

Gotowanie 70':

 

w 0' 15g Magnum

w 60' 15g Lubelskiego

 

Powinno wyjść ekstra piwo. elroy pisał, że Pale Ale to jego piwo eksportowe - wszystkim dokoła smakuje. Tak powinno być w tym przypadku. Powodzenia!

 

BTW: Uwierz mi, że nawet po roku czytania forum i tak nie wiesz wystarczająco dużo, ciągle chcesz wiedzieć więcej... piwo.org wciąga!

Czy bez próby jodowej się można obyć, ponieważ w aptece nie było płynu lugola nie mam czym zrobić testu?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy bez próby jodowej się można obyć, ponieważ w aptece nie było płynu lugola nie mam czym zrobić testu?

Przy w/w recepturze pewnie, ale mimo wszystko kup zwykłą jodynę i pobaw się tym w trakcie zacierania. Zobaczysz jak to wygląda "przed" i "po" :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.