Jump to content
zielony07

Po gotowaniu - jak zorganizować transfer

Recommended Posts

Mam za sobą kilka warek, ciągle jednak nie wypracowałem dobrej metody zlewania brzeczki po chmieleniu.

Mimo że czytam. No bo chciałoby się zawirować całość aby chmieliny i inne rzeczy przenieść na środek gara, ale tam jest chłodniczka, która właśnie się gotowała i znakomicie utrudnia wirowanie.. Przelewać gorące i chłodzić w następnym pojemniku ?

Chciało by się temat ogarnąć w dwu garach. Obydwa są z kranikami.

Śmiało pytam po raz kolejny, sporo zyskuję z Forum :okey: .

Co radzicie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak chłodnicę masz wyjmowaną to co za problem ją wyjąć przed whirpoolem?

 

a jak masz w garze kranik to zainwestuj w hopstoper

Edited by nike21

Share this post


Link to post
Share on other sites

po schłodzeniu wyciągasz chłodnicę i wtedy robisz whirpool.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja gotuję kwadrans chłodnicę, wyciągam ją, obcieka i wkładam do fermentora, w którym chlodzę. W garze robię wir czekam i spuszczam do fermentora. Dodatkowo na kraniku zawieszam taki filtr z ekspresu przelewowego. Filtr jest ze szczerozłotej siatki (jak to brzmi) i zatrzymuje resztki chmielin. Jak byś chłodził w garze to chłodnica i gar musi być nieruchomo żeby nie wzbić osadu, a w fermentorze możesz ruszać hcłodnicą, mieszać itp żeby zwiększyćwydajność chłodzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można też zdekantować wężykiem znad osadu brzeczkę, ale również najsensowaniej po schłodzeniu ponizej 70o C wyjąć chłodnicę, zrobić whirpool i dochłodzić w fermentorze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

ale również najsensowaniej po schłodzeniu ponizej 70o C wyjąć chłodnicę, zrobić whirpool i dochłodzić w fermentorze.

 

jakie są zalety tego typu rozwiązania? Nie lepiej schłodzić w garze, wyciągnąć chłodnicę, whirpool i zdekantować przy okazji napowietrzając zimną brzeczkę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Nie lepiej schłodzić w garze, wyciągnąć chłodnicę, whirpool i zdekantować przy okazji napowietrzając zimną brzeczkę?

No właśnie ja tak robię i nie wiedziałem w ogóle, że można inaczej... Może jednak źle robię? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Nie lepiej schłodzić w garze, wyciągnąć chłodnicę, whirpool i zdekantować przy okazji napowietrzając zimną brzeczkę?

No właśnie ja tak robię i nie wiedziałem w ogóle, że można inaczej... Może jednak źle robię? 

 

Pewnie, że można inaczej - tyle, że to się wydaje być najbardziej optymalna metoda, więc po co kombinować :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja nigdy nie bawilem się z dekantacją zawsze lałem z gara przez zdezynfekowana pończochę. Teraz do kega zrobiłem obręcz nierdzewna a do niej przynitowalem również nierdzewną siatkę-mam nadzieję że się sprawdzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj popełniłem kolejną warkę ( Altbier ) i kolejny raz zaciągnęłam chmieliny do fermentora. Niby niewiele, ale jednak. Bardzo to szkodliwe ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj popełniłem kolejną warkę ( Altbier ) i kolejny raz zaciągnęłam chmieliny do fermentora. Niby niewiele, ale jednak. Bardzo to szkodliwe ?

 

http://brulosophy.com/2014/06/02/the-great-trub-exbeeriment-results-are-in/

http://brulosophy.com/2015/03/22/the-impact-of-kettle-trub-part-2-exbeeriment-results/

 

Ile piwowarów tyle opinii. Zatem warto przeczytać parę tych za i parę tych przeciw a następnie samemu podjąć decyzję. Na jednoznaczną odpowiedź raczej bym nie liczył. Jeśli chodzi o mnie to staram się osad oddzielać ale nie jest to w moim mniemaniu kluczowa kwestia  więc nie przejmuję się gdy nieco się przedostanie do fermentora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.