Jump to content
lgorek

Refermentacja i stopień nagazowania przy użyciu syropu cukrowego

Recommended Posts

Witam,

Zakładając mam 20 litrów piwa, którego ekstrakt początkowy to 12,0blg a końcowy 3,0blg. Wiedząc że chce nagazować piwo na 2,5 vol muszę dodać 138g cukru. Zawsze robiłem tak że 138g cukru rozpuszczałem w 1000ml wody, następnie ten syrop cukrowy wlałem do fermentora z kranikiem i na niego zlewałem piwo z fermentora.

 

Jednak nie uwzględniałem wcześniej wody zużytej do rozpuszczenia cukru, a przez to zmienia się stopień nagazowania z zakładanego 2,5vol do 2,1vol

 

Obliczenia:

po dodaniu 138g cukru daje nam to 3,6582 blg oraz 20,085 litrów

po dodaniu 138g cukru i 1000ml wody daje nam to 3,4871 blg oraz 21,085 litrów

po dodaniu 175g cukru i 1000ml wody daje nam to 3,6542 blg oraz 21,108 lirtów

 

138g cukru i 1000ml wody = 12,146 blg oraz 1,0852 litra

175g cukru i 1000ml wody = 14,916 blg oraz 1,1081 litra

 

Różnica w dawce cukru to 37g.

 

Na koniec moje pytanie ponieważ, jak widać różnica cukru nie jest mała. Dlatego czy przy sporządzaniu syropu cukrowego bierzemy pod uwagę ilość zużytej do jej rozpuszczenia wody ? Jeżeli tak to czy moje obliczenia są poprawne i zamiast użycia 138g cukru do sporządzenia syropu cukrowego mam użyć 175g i 1000ml. Jednak w przypadku sypania cukru do butelek ilość do każdej z nich była by to 3,45g czyli 6,9g na 1 litr.

 

PS.

Ostanie moje piwa są niedogazowane i badam z czego to wynika. Dlatego tak wszystko dokładnie studiuje :) Bo są dwie możliwości kapslownica Grifo HD nie zamyka dokładnie kapsli lub za mało cukru do refermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prawidłowo powinieneś uwzględniać całkowitą ilość cieczy plus dla objętości syropu uwzględnić że ma zerową zawartość CO2, w praktyce różnica jest minimalna (pewnie 4-5g/20l) na pewno nie wynosi aż tyle, masz gdzieś błąd w obliczeniach, nie wiem po co to przeliczasz na blg.

 

edit

wychodzi jednak więcej

z moich obliczeń 20l, 2,5v/v, 20°C bez korekty 125g cukru z korektą 135,5g, przy założeniu że rozpuszczasz w 1l wody

 

ale to się pomija z wygody (często też rozpuszcza się mniejszej ilości wody, u mnie całość wynosi 300ml), masz po prostu po paru warkach korelację sensoryczną wysycenia do tego co wbijasz w kalkulator, chociaż pewnie rzeczywiste wysycenie wychodzi zaniżone o 0,1 v/v.

Jeżeli wychodzi Ci wysycenie które jest za niskie dla Ciebie to po prostu daj więcej cukru, może wolisz mocniej nagazowane piwa, ja akurat u siebie zauważyłem tendencję odwrotną ;)

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zakładając mam 20 litrów piwa, którego ekstrakt początkowy to 12,0blg a końcowy 3,0blg. Wiedząc że chce nagazować piwo na 2,5 vol muszę dodać 138g cukru. Zawsze robiłem tak że 138g cukru rozpuszczałem w 1000ml wody, następnie ten syrop cukrowy wlałem do fermentora z kranikiem i na niego zlewałem piwo z fermentora. Jednak nie uwzględniałem wcześniej wody zużytej do rozpuszczenia cukru, a przez to zmienia się stopień nagazowania z zakładanego 2,5vol do 2,1vol

 

Nie wiem jak Ty to obliczasz (i jaką zakładasz temperaturę butelkowania), ale wg kalkulatora HBD:

 

20L, 20C, 2.5v - 125g cukru

 

Kolejna niewiadoma: po co rozrabiasz cukier aż w 1L wody? Nawet zakładając taką pojemność to musimy to doliczyć ją do całkowitej objętości piwa:

 

21L, 20C, 2.5v - 131g cukru

 

Różnica: 6g cukru także nie wiem skąd u Ciebie różnica 37g.

 

Ostanie moje piwa są niedogazowane i badam z czego to wynika. Dlatego tak wszystko dokładnie studiuje :) Bo są dwie możliwości kapslownica Grifo HD nie zamyka dokładnie kapsli lub za mało cukru do refermentacji.

 

Jeżeli tak samo odmierzasz cukier jak go liczysz to się nie dziwię :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

21L, 20C, 2.5v - 131g cukru

ten jeden litr nie ma wysycenia resztkowego CO2 (0,86v/v) więc jakby być super dokładnym to wychodzi więcej ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Korzystam z programu do refermentacji dostępnego w dziale pobrań na piwo.org
 
Co do moich wyliczeń to tak:
 
Wiedząc że mamy 20 litrów piwa 3,0blg dodając do niego 138g cukru daje nam to roztwór o ekstrakcie 3,6582blg 
 
Jednak jak ten cukier rozpuścimy w 1 litrze wody czyli mamy 20 litrów 3,0blg oraz 138g i 1000ml wody 0blg daje nam to wynik 3,4871blg
 
W tym momencie mamy różnicę 0,1711 aby ją zrekompensować należy dodać więcej cukru do tych 1000ml i w tym momencie mamy.
 
20 litrów 3,0blg oraz 1000ml wody + 175g cukru co w całości daje nam 3,6542 blg czyli dokładnie taki sam wynik jak przy dodaniu tylko cukru bez dodatku wody.
 
Bo w tym przypadku mamy dwa roztwory jeden to 3,0blg piwa oraz 0,0blg wody
 
Łukasz 
Jak przelicze Twój to mam:
20L, 20C, 2.5v - 125g cukru - 3,5966blg (20litrów 3,0blg + 125g cukru)
21L, 20C, 2.5v - 131g cukru - 3,4554blg (20litrów 3,0blg + 131g cukru + 1,0lira 0,0blg wody)

 

Nie wiem czy moje przeliczenia są poprawne dlatego pisze tego posta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma to jak skomplikować proste wyliczenia ;)

Nie rozumiem po co przeliczasz na blg, potrzebujesz masę dodanego cukru do nasycenia określonej objętości i tyle.

 

edit:

Zakładasz chyba, że jak będzie identyczne blg to będzie tyle samo cukru do przerobienia na litr, a to jest błędne bo masz dwa roztwory, jeden który już nie będzie fermentował i drugi o całkowitej fermentowalności, w zależności od stosunku między nimi, zakładając że blg będzie takie samo, będzie różna ilość cukrów do zjedzenia przez drożdże.

 

 

20L, 20C, 2.5v - 125g cukru - 3,5966blg (20litrów 3,0blg + 125g cukru)
21L, 20C, 2.5v - 131g cukru - 3,4554blg (20litrów 3,0blg + 131g cukru + 1,0lira 0,0blg wody)

te roztwory mają różne °Blg ale taką samą ilość g cukru do zjedzenia na litr, wobec czego dadzą takie samo nagazowanie (prawie ;) )

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

12blg, 3blg, 20l,    2,5v/v- 137g cukru 

12blg, 3blg, 20,5l, 2,5v/v- 141g cukru (w tym 0,5l roztworu cukru)

12blg, 3blg, 21l,    2,5v/v- 144g cukru (w tym 1l roztworu cukru)

I tyle, więcej kombinować nie ma potrzeby. 0,5 l roztworu to i tak za dużo.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaki kalkulator i przy jakiej temperaturze wyrzuca Ci takie wyniki?

Share this post


Link to post
Share on other sites
ten jeden litr nie ma wysycenia resztkowego CO2 (0,86v/v) więc jakby być super dokładnym to wychodzi więcej ;)

 

O 0,5g cukru :)

 

12blg, 3blg, 20l,    2,5v/v- 137g cukru 

12blg, 3blg, 20,5l, 2,5v/v- 141g cukru (w tym 0,5l roztworu cukru)

12blg, 3blg, 21l,    2,5v/v- 144g cukru (w tym 1l roztworu cukru)

I tyle, więcej kombinować nie ma potrzeby. 0,5 l roztworu to i tak za dużo.

 

Jacenty, mi HBD i Piwowar dają takie same wyniki praktycznie:

 

20L, 20C, 2.5v - 125,3g cukru (bez wliczania wody)

20,5L, 20C, 2.5v - 128,4g cukru (0,5L wody)

21L, 20C, 2.5v - 131,5g cukru (1L wody)

 

Nie wiem skąd ten Twój kalkulator tak zawyża (13g różnicy to już coś).

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

O 0,5g cukru :)

O 3,28g cukru przy 1l syropu :)

 

Wg mnie też ten kalkulator Jacentego daje już sporo rozbieżne wyniki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kantor, Łukasz, Jacenty - czy w tych kalkulator co używacie jest opcja korekcji do ilość wody dodanej do rozpuszczenia. 

 

Bo albo jestem głupi albo mnie w szkole źle uczyli. 

 

Przykład

Mając 20 litrów piwa które zeszło do 3 i dodamy do niego zakładając 1 litr wody wartość cukrów (2,8587) nam spadnie ponieważ dodaliśmy wody gdzie nie było cukru. W tym momencie wg mnie drożdże nic nie będą robić. Natomiast gdy dodamy do tych 20 litrów piwa, 1litr wody którego eksrakt jest taki sam jak piwa. Czyli mam 20 litrów 3,0 oraz 1 litr 3,0 (rozpuszczono 31g cukru). Wtedy nasz całe piwo będzie mieć 21 litrów oraz 3,0blg - Wg mnie fermentacja nie ruszy z uwagi że jest dokładnie tyle cukru ile było.

 

ALE  dodaliśmy czystą glukozę i czy w tym momencie jest tak że fermentacja ruszy czy musi być więcej cukru czyli do tych naszych 31g dodajemy tyle ile chcemy nagazować. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Igorek, ale drożdże chyba nie siedzą z kalkulatorami i nie liczą ile ballingow przerobily i na tej podstawie kontynuują fermentację :D tylko po prostu przerabiają cukry dla nich fermentowalne, z których została im tylko glukoza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja korzystam z http://www.piwo.org/files/file/67-piwowar/, cukier rozrabiam w takich proporcjach, aby uzyskać ekstrakt początkowy (czasami i litr wody w zależności ile wyjdzie cukru). Zauważyłem, że od pewnego czasu mam bardzo przewidywalny poziom nagazowania jak w kalkulatorze podaję maksymalną temperaturę piwa jakie osiągnęło po fermentacji. Wcześniej wpisywałem temperaturę piwa przy rozlewie i efekty były różne. Np przy cold crashu po cichej, jeśli fermentowałeś w 19 stopniach to tyle podajesz w kalkulatorze, a nie 3 stopnie czy do ilu aktualnie schłodzone jest piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

albo mnie w szkole źle uczyli. 

W tym sęk. Dzisiejsze szkoły nie uczą myślenia. Podałem przykłady z jednego kalkulatora. Nie dlatego, że uważam, że jest idealny, bezbłędny i pozwalający na wyeliminowanie myślenia w dalszych krokach. Tylko dlatego, że jakąś bazę trzeba mieć, a ten jest sprawdzony. Czynników wpływających na poziom nasycenia w gotowym piwie, dojrzewającym w butelkach jest tyle, że nowy temat można by założyć. Z mniejszej ilości cukru można uzyskać dużo wyższe nasycenie niż z większej i odwrotnie.

Wracając do pierwszego postu, skoro nasycenie masz nieprzewidywalne, to przeanalizuj choćby postępowanie z butelkami po napełnieniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Natomiast gdy dodamy do tych 20 litrów piwa, 1litr wody którego eksrakt jest taki sam jak piwa. Czyli mam 20 litrów 3,0 oraz 1 litr 3,0 (rozpuszczono 31g cukru). Wtedy nasz całe piwo będzie mieć 21 litrów oraz 3,0blg - Wg mnie fermentacja nie ruszy z uwagi że jest dokładnie tyle cukru ile było.

Dodaj do tego piwa o 3°Blg, roztwór cukru o ekstrakcie 3°Blg i sprawdź czy ruszy, jak tylko drożdże są żywe to gwarantuję Ci, że ruszy   :D

I po co przeliczasz to wszystko na blg, dla mnie to wygląda jakbyś mierzył np. przewodnictwo właściwe roztworu i na tej podstawie próbował określić ile dodać cukru, pewnie się da ale nie jest to zależność wprost? :smilies:

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

W ogóle w jakim celu do obliczania surowca do refermentacji bierze się początkowe i końcowe blg? Domyślam się, że chodzi o juz rozpuszczony dwutlenek węgla w piwie, ale czy to nie jest zależne od temperatury?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do obliczenia ilości cukru nie bierze się początkowego i końcowego blg   ;)

Chyba że się używa rezerwy, to tak określa się jej fermentowalność

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.