Jump to content
klata

Browar Klata

Recommended Posts

#1 Pale Ale
 
Słody:
Pilzneński 2,65kg
Monachijski 1,45kg
Karmelowy jasny 0,35kg
 
Chmiele:
Marynka 40g - 60 min
Lubelski 40g - 5 min
 
Drożdże:
Danstar Nottingham
 
Zacieranie:
13 litrów wody 55°C
50-52°C 10 minut
68°C 80 minut
76°C 10 minut

Edited by klata

Share this post


Link to post
Share on other sites

#2 Milk Stout

Słody:
Pilzneński 1,8kg
Monachijski 1,65kg
Kawowy 0,3
Karmelowy 0,3kg
Czekoladowy jasny 0,2kg
Jęczmień palony 0,3kg - dodany po negatywnej próbie jodowej

Chmiele:
Marynka 30g

Dodatki:
Laktoza 500g

Drożdże:
Danstar Nottingham

Zacieranie:
14 litrów wody 72°C
69-64°C 90 minut
dodany jęczmień palony
76°C 5 minut

07.05.2015 Blg początkowe 13 (przed dodaniem laktozy), po dodaniu 15
14.05.2015 8°Blg
18.05.2015 8°Blg przelane na cicha
27.05.2015 7.5°Blg butelkowanie

Edited by klata

Share this post


Link to post
Share on other sites

#3 Grodziskie

 

Słody:

pszeniczny wędzony dębem Weyermann 2,5kg

 

Chmiel:

Lubelski 40g 90 min

Lubelski 20g 70 min

 

Drożdże:

Safbrew S-33

 

Zacieranie:

5 litrów wody 40°C

37°C 30 minut

+2 litry wody

50°C 20 minut

+3 litry wody

70°C 30 minut

+2 litry wody

75°C 30 minut

 

 

Problemy z wysładzaniem. Finalnie otrzymałem ok 15l 7°Blg

 

19.05.2015 warzenie 7°Blg

27.05.2015 4°Blg, cicha

02.06.2015 rozlew

 

Piwo za bardzo goryczkowe (nie zmniejszyłem ilości chmielu pomimo uzyskania mniejszej ilości brzeczki).

Share this post


Link to post
Share on other sites

#4 American India Pale Ale 16°Blg

 

Słody:

Pilzneński 4,2kg

Wiedeński 1kg

Monachijski typ II 0,6kg

Caramunich typ I 0,2kg

 

Chmiele:

Warrior 20g 60 min

Green Bullet 50g 20 min

Mosaic 20g 5 min

Centennial 30g 1 min

Mosaic 60g na zimno

 

Dodatki:

mech irlandzki 5g 15 min

 

Zacieranie:

20 litrów wody 56°C

52°C 10 minut

69-65°C 70 min

76°C 5 min

 

2015.06.30 Blg początkowe 16,5

2015.07.05 3,5°Blg

2015.07.07 3,5° przelew na cichą

2015.07.10 Chmielenie na zimno

2015.07.17 rozlew (38x0.5l + 3x0.3l)

Share this post


Link to post
Share on other sites

#5 American Pale Ale

 

Słody:

Pale ale - 4 kg

Wiedeński - 1 kg

Pszeniczny - 0,5kg

 

Chmiele:

Chmiel Chinook 30g

Chmiel Simcoe 30g

Chmiel Equinox 30g

 

Drożdże:

suche: US-05

 

Zacieranie:

52°C - 15 min. - tylko słód pszeniczny

66-68°C - 60 min.

podgrzewanie do 78°C.

 

Chmiel Chinook 30g, 50 min. od 10 minuty wrzenia.

Chmiel Simcoe 30g, 30 min. od 30 minuty wrzenia.

Chmiel Equinox 30g, 5 min. od 55 minuty wrzenia.

Czas gotowania: 60 minut.

 

2015.09.15/16 Blg początkowe 13. 26l

2015.09.22 3°Blg

2015.09.25 przelane na cichą (kolor błota gliny , mętne)

2015.10.02 rozlew 48x.5 + 4x.33 wygląd nadal taki sam...

Share this post


Link to post
Share on other sites

#6 American Bitter

 

Słody:

pilzneński 2,3kg

Wiedeński 1,6kg

Karamel Pils Steinbach 0,55kg

 

Chmiele:

Citra 25g

Cascade 50g

 

Drożdże:

Danstar Nottingham

 

Dodatki:

Mech irlandzki 5g

 

Zacieranie:

13 litrów wody 55°C

50-52°C 10min

62°C 30min

72°C 30min (negatywna próba jodowa)

76°C 5min

 

 

Chmielenie:

gotowanie 60 min

Citra 25g 60 min

Cascade 20g 30min

Mech irlandzki 15min

Cascade 30g 5min

 

2015-10-10 początkowe 12.5°Blg 22l Fermentacja w 17-18°C

2015-10-17 przelane na cichą 3°Blg

2015-10-31 20l zabutelkowane z dodatkiem ok 90g glukozy rozpuszczonej w 680ml wody

Edited by klata

Share this post


Link to post
Share on other sites

#7 Brown Porter

 

Słody:

Pale Ale Maris Otter 3kg

Brown 0,5kg

pszeniczny czekoladowy 0,25kg

karmelowy czerwony 0,2kg

 

Chmiele:

Magnum 15g

East Kent Goldings 15g

 

Dodatki:

mech irlandzki 5g

pożywka dla drożdży 4g

 

Drożdże:

Danstar Nottingham

 

Zacieranie:

12 litrów wody + wszystkie słody

65°C 60 min (do negatywnej próby jodowej)

78°C 10 min

 

Chmielenie:

Gotowanie 75 minut

70 min Magnum 15g

10 min pożywka dla drożdży + mech irlandzki

5 min East Kent Goldings 15g

 

2015-10-10 Warzenie 12°Blg fermentacja 17-18°C

2015-10-17 3.2°Blg - na powierzchni pływało kilka wielkich skupisk drożdży

2015-10-20 3.2°Blg - zlane na cichą

2015-10-31 18l zabutelkowane z dodatkiem ok 90g glukozy rozpuszczonej w 680ml wody

Edited by klata

Share this post


Link to post
Share on other sites

#8 Galaxy Wheat 14°Blg

 

Słody:

Pszeniczny 3kg

Pilzneński 2,5kg

Carapils 0,3kg

 

Chmiel:

Galaxy 60g

 

Drożdże:

Danstar Nottingham

 

Zacieranie:

15 litrów wody + wszystkie słody

65-68°C 80 min

78°C 5 min

 

Chmielenie:

Gotowanie 70 minut

70 min Galaxy 19g

0 min Galaxy 26g

 

na zimno - Galaxy 15g

 

2015-11-07 Warzenie 12°Blg fermentacja 16°C wzrastająco do 18°C

2015-11-12 4°Blg

2015-11-16 4°Blg - coś słabo odfermentowało, zlane na cichą, chmielenie na zimno 15g Galaxy

2015-11-21 butelkowanie

Edited by klata

Share this post


Link to post
Share on other sites

#9 Polskie Pale Ale 14°Blg

Słody:
Pale Ale Strzegom - 4kg
Monachijski Strzegom (typ I) - 0,5kg
Karmelowy Jasny Strzegom - 0,25kg

Chmiel:
Marynka - 30g
Sybilla - 30g

Drożdże:
US-05

Dodatki:
mech irlandzki 5g

Zacieranie:
15 litrów wody + wszystkie słody
67°C 80 min
78°C 5 min

Chmielenie:
Gotowanie 60 minut
50 min Marynka 30g
10 min mech irlandzki 5g
5 min Sybilla 30g


2016-02-10 Warzenie 18 litrów 14°Blg fermentacja 17°C

2016-02-24 Przelane na cichą 15°C
2016-02-28 3,5°Blg rozlew 36 butelek 0.5l, refermentacja w 20°C

Edited by klata

Share this post


Link to post
Share on other sites

#10 Dunkelweizen 13.5°Blg

 

Słody:

Strzegom Pszeniczny 3-6 EBC - 3,1kg

Strzegom Pilzneński 3,2-4,5 EBC - 1,4kg

Strzegom Monachijski (typ I) 10-27 EBC - 0,5kg

Strzegom Karmelowy 600 EBC- 0,3kg

 

Chmiel:

Hallertauer Tradition - 30g

 

Drożdże:

WB-06

 

Zacieranie:

15 litrów wody o temp 42°C + wszystkie słody

46°C - 10 min

53°C - 15 min

63°C - 30 min

67°C - 20 min (do negatywnej próby jodowej)

72°C - 10 min

78°C - 10 min

 

Chmielenie:

Gotowanie 90 minut

60 min Hallertauer Tradition 30g

 

2016-02-27 Warzenie, 18 litrów, 13.5°Blg, fermentacja w temp. 19-21°C

2016-03-05 3°Blg. przelane na cichą

2016-03-11 zabutelkowane z 150g glukozy

Edited by klata

Share this post


Link to post
Share on other sites

#11 Irish Red Ale 13°Blg

 

Słody:

Strzegom Pale Ale 5.5-7.5 EBC - 4,6kg

Strzegom Wiedeński 7-12 EBC - 0,5kg

Strzegom Karmelowy 150 EBC - 0,275kg

Strzegom Jęczmień Prażony 1000 EBC- 0,08kg

 

Chmiel:

Magnum - 30g

 

Drożdże:

S04

 

Zacieranie:

15 litrów wody o temp 65°C + jasne słody

64°C - 60 min (do negatywnej próby jodowej)

77°C - 10 min - jęczmień prażony

 

Chmielenie:

Gotowanie 60 minut

60 min Magnum 30g

 

2016-03-12 Warzenie, 25 litrów, 13°Blg, drożdże zadane w 20°C, fermentor przeniesiony do temp. 15°C

2016-03-25 Przeniesione do 20°C

2016-03-30 3°Blg, rozlew 50 butelek 0.5l z dodatkiem 144 g glukozy rozpuszczonej w 950 ml wody

Edited by klata

Share this post


Link to post
Share on other sites

#12 Simcoe SMaSH 16°Blg

 

Słody:

Strzegom Pale Ale 5.5-7.5 EBC - 6kg

 

Chmiel:

Simcoe - 160g

 

Drożdże:

US-05

 

Zacieranie:

18 litrów wody o temp 65°C + słód - 60 min (do negatywnej próby jodowej)

76°C - 0 min

 

Chmielenie:

Gotowanie 60 minut

60 min Simcoe 30g

15 min Simcoe 30g

 

2016-04-02 Warzenie, 22 litry, 16°Blg, drożdże zadane w 20°C

2016-04-08 3.2°Blg, przelane na cichą

2016-04-11 dodane 100g Simcoe

2016-04-15 zabutelkowane z dodatkiem 95g glukozy

Edited by klata

Share this post


Link to post
Share on other sites

#13 Nowozelandzkie Pale Ale 13.5°Blg

 

Słody:

Strzegom Pale Ale 5.5-7.5 EBC - 4.4kg

Strzegom Pszeniczny 3-6 EBC - 0.5kg

Strzegom Karmelowy 150 EBC - 0.1kg

 

Chmiel:

Pacific Gem - 30g

Rakau - 60g

 

Drożdże:

US-05

 

Zacieranie:

15 litrów wody o temp 68°C + słód - 60 min (do negatywnej próby jodowej)

76°C - 0 min

 

Chmielenie:

Gotowanie 60 minut

60 min Pacific Gem 10g

10 min Pacific Gem 20g

 

2016-04-16 Warzenie, 22 litry, 13.5°Blg, drożdże zadane w 27°C, pojemnik przeniesiony do 16°C

2016-04-26 3.5°Blg przelane na cichą

2016-04-29 Chmielenie na zimno 60g chmielu Rakau

2016-05-02 Zabutelkowane 42 butelki z dodatkiem syropu glukozowego (120g glukozy i 880ml wody)

Edited by klata

Share this post


Link to post
Share on other sites

#14 Imperial IPA 17.2°Blg

 

Słody:

Strzegom Pale Ale 5.5-7.5 EBC - 6.5kg

Strzegom Wiedeński 7-12 EBC - 0.75kg

 

Chmiele:

Magnum - 60g

Mosaic - 30g

Simcoe - 30g

Cascade - 30g

Citra - 30g

 

Drożdże:

US-05

 

Zacieranie:

21 litrów wody 67°C + słód

65°C - 75 min (do negatywnej próby jodowej)

75°C - 0 min

 

Chmielenie:

Gotowanie 60 minut

60 min Magnum 30g

30 min Magnum 30g

15 min Mosaic 15g

0 min Mosaic 15g

 

 

2016-04-30 Warzenie, ok. 25 litrów, 17.2°Blg, uwodnione drożdże zadane w 19°C, pojemnik przeniesiony do 16°C

2016-05-14 3.2°Blg przelane na cichą

2016-05-19 Chmielenie na zimno: po 30g Simcoe, Cascade, Citra

2016-05-23 Zabutelkowane 47 butelek z dodatkiem 180g glukozy

Edited by klata

Share this post


Link to post
Share on other sites

#15 Pseudo Pils 14°Blg

 

Słody:

Pilzneński - 3.5kg

Monachijski - 0.5kg

 

Chmiele:

Marynka- 40g

Lubelski - 30g

 

Drożdże:

Danstar Nottingham Ale Yeast

 

Zacieranie:

12 litrów wody 46°C + słód

52°C - 30 min

63°C - 30 min (do negatywnej próby jodowej)

78°C - 10 min

 

Chmielenie:

Gotowanie 60 minut

60 min Marynka 20g

30 min Marynka 20g

20 min Lubelski 30g

 

2016-05-14 Warzenie, ok. 18 litrów, 14°Blg, uwodnione drożdże zadane w 20°C, pojemnik przeniesiony do 19°C

2016-05-23 3°Blg przelane na cichą

2016-06-02 Zabutelkowane z dodatkiem 110g glukozy

Edited by klata

Share this post


Link to post
Share on other sites

#16 Hefe-Weizen 14.3°Blg

Słody:
Viking Malt Pszeniczny 3-6 EBC - 3.1kg
Viking Malt Pilzneński 3.2-4.5 EBC - 0.5kg
Viking Malt Karmelowy Jasny 30 EBC - 0.3kg

Chmiele:
Hallertauer Tradition - 30g

Drożdże:
Fermentum Mobile - FM41 Gwoździe i banany

Zacieranie:
15 litrów wody 45°C + słód
45°C - 30 min
63°C - 45 min
72°C - 20 min
78°C - wygrzew

Chmielenie:
Gotowanie 60 minut
60 min Hallertauer Tradition - 30g

2016-08-22 Warzenie, ok. 18 litrów, 14.3°Blg, drożdże w temperaturze pokojowej zadane bezpośrednio z fiolki do brzeczki o temperaturze 19°C i przeniesione do ok 20°C
2016-08-24 Drożdże dzisiaj postanowiły wyjść przez rurkę bulkotę na spacer :)
2016-08-30 Zabutelkowane z dodatkiem 158g glukozy rozpuszczonej w 1 litrze wody. Wyszło 35 butelek 0.5L

 

#16

Edited by klata

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak wyszedł ten pseudo pils z warki 15? Od pilsa różnił się tylko temperaturą fermentacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak wyszedł ten pseudo pils z warki 15? Od pilsa różnił się tylko temperaturą fermentacji?

Zasyp był na Pilsa ale drożdże i temperatura fermentacji wysoka.

 

Piwo nie smakowało ani jak Pils ani jak Ale. Wyszło bardzo estrowe wyraźnie wyczuwalna guma balonowa i landrynki. Wielbiciele Tyskiego mówili że to najlepsze moje piwo :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

#17 Oatmeal Stout 13°Blg

 

Słody:

Viking Malt Pale Ale 5,5-7,5 EBC - 2.7kg

Viking Malt Pszeniczny 3-6 EBC - 1.6kg

Płatki owsiane błyskawiczne - 0.4kg

Viking Malt Karmelowy 150 EBC - 0.2kg

Viking Malt Czekoladowy Ciemny 1100-1300 EBC - 0.15kg

Viking Malt Karmelowy 600 EBC - 0.1kg

 

Chmiele:

Marynka - 30g

 

Drożdże:

S04

 

Zacieranie:

15 litrów wody 70°C + słody jasne

68°C - 60 min

Dodanie słodów ciemnych Czekoladowy Ciemny i Karmelowy 600 EBC

podgrzanie do 76°C

 

Chmielenie:

Gotowanie 60 minut

60 min Marynka - 30g

 

2016-08-27 Warzenie, ok. 21 litrów, 13°Blg, drożdże rozsypane na powierzchni brzeczki o temperaturze 19°C i przeniesione do ok 20°C

2016-09-07 Przelane na cichą. Piwo mętne i kolor ciemno brązowy. Chyba wrzucenie karmelowego na koniec nie było dobrym pomysłem i stąd ta mętność, bo się nie zatarł. Przydałoby się dodać jęczmienia palonego żeby uzyskać czarny kolor.

2016-09-13 Zabutelkowane 20 litrów z dodatkiem 117g glukozy rozpuszczonej w 783g wody

Edited by klata

Share this post


Link to post
Share on other sites

#18 Hefe-Weizen 14°Blg

 

Słody:

Viking Malt Pszeniczny 3-6 EBC - 3.1kg

Viking Malt Pilzneński 3.2-4.5 EBC - 0.5kg

Viking Malt Karmelowy Jasny 30 EBC - 0.3kg

 

Chmiele:

Hallertauer Tradition - 30g

 

Drożdże:

Fermentum Mobile - FM41 Gwoździe i banany ok 200ml - gęstwa z warki #16 - tylko przemyta

 

Zacieranie:

tym razem "na lenia"

15 litrów wody 72°C + słód

65°C - 60 min

78°C - wygrzew

 

Chmielenie:

Gotowanie 60 minut

60 min Hallertauer Tradition - 30g

 

2016-09-14 Warzenie, ok. 19 litrów, 14°Blg, drożdże zadane do brzeczki o temperaturze 19°C i przeniesione do ok 20°C

2016-09-28 Butelkowanie z dodatkiem 150g glukozy rozpuszczonej w 1 litrze wody

Edited by klata

Share this post


Link to post
Share on other sites

#19 Russian Imperial Stout 21°Blg

 

Słody:

Viking Malt Pale Ale 5,5-7,5 EBC - 6.5kg

Viking Malt Monachijski typ II 16-24 EBC - 2kg

Płatki pszenne błyskawiczne - 0.5kg

Viking Malt Karmelowy 600 EBC - 0.3kg

Viking Malt Jęczmień Prażony 1000 EBC - 0.4kg

Viking Malt Czekoladowy Ciemny 1100-1300 EBC - 0.2kg

 

Chmiele:

Iunga - 130g

 

Drożdże:

S04 - gęstwa z warki #17

 

Zacieranie:

19 litrów wody 72°C + słód

68°C - 80 min

75°C - wygrzew 5 min

 

Chmielenie:

Gotowanie 70 minut

60 min - 30g

45 min - 30g

30 min - 30g

5 min - 40g

 

2016-09-17 Warzenie, ok. 22 litrów, 21°Blg, drożdże zadane do brzeczki o temperaturze 20°C i przeniesione do ok 20°C

2016-10-05 7°Blg, przelane na cichą

2016-10-21 Zabutelkowane 38*0.5l + 4 * 0.3l z dodatkiem 100g glukozy rozpuszczonej w 300ml wody

Edited by klata

Share this post


Link to post
Share on other sites

#20 American Stout 15°Brix

 

Słody:

Viking Malt Pale Ale 5,5-7,5 EBC - 5kg

Viking Malt Monachijski typ I 10-27 EBC - 0.5kg

Viking Malt Czekoladowy Ciemny 1100-1300 EBC - 0.2kg

Viking Malt Jęczmień Prażony 1000 EBC - 0.3kg

Viking Malt Karmelowy Jasny 60 EBC - 0.1kg

 

 

Chmiele:

Columbus - 30g

Citra - 60g

 

Drożdże:

US 05

 

Zacieranie:

20 litrów wody 72°C + słody bez jęczmienia prażonego

66°C - 60 min

77°C - wygrzew. Na początku podgrzewania wsypany jęczmień prażony.

 

Chmielenie:

Gotowanie 60 minut

60 min - 30g Columbusa

 

 

2016-10-22 Warzenie, ok. 22 litrów, 15 Brix, drożdże rozsypane na brzeczce o temperaturze 18°C i przeniesione do ok 17°C

2016-10-31 Zlane na cichą, 9 Brix -> ok. 4.5 Blg

2016-11-05 Dodane 60g Citry

2016-11-08 Zabutelkowane 42*0.5 + 2*0.3 z dodatkiem 110g glukozy

Edited by klata

Share this post


Link to post
Share on other sites

#21 Black IPA 19°Brix

 

Słody:

Viking Malt Pale Ale 5,5-7,5 EBC - 6kg

Viking Malt Wiedeński 7-12 EBC - 1.1kg

Weyermann Carafa typ III 1300-1500 EBC - 0.3kg

 

 

Chmiele:

Chinook - 40g

Magnum - 30g

Cascade - 60g

Citra - 40g

 

Drożdże:

S-05 - gęstwa z warki #20

 

Zacieranie:

21 litrów wody 75°C + słody bez Carafa

66°C - 70 min

77°C - wygrzew. Po podgrzaniu wrzucona Carafa i po minucie przeniesione do filtracji

 

Chmielenie:

Gotowanie 60 minut

60 min - 30g Magnum

45 min - 20g Chinook

15 min - 10g Citra

15 min - 10g Chinook

0 min - 30g Cascade

0 min - 10g Citra

 

2016-10-31 Warzenie, ok. 21 litrów, 19.2°Brix, schłodzona brzeczka do temperatury 20°C, zlana na drożdże z warki #20 i przeniesione do ok 17°C

2016-11-09 10.4 Brix -> ok 5.6Blg. Temperatura w piwnicy spadła mi do 13°C

2016-11-22 Dodane chmiele na zimno (Chinook 10g, Cascade 30g, Citra 20g) bez przelewania do nowego fermentora.

2016-11-27 Zabutelkowane 39*0.5l z dodatkiem 110g glukozy rozpuszczonej w 0.5l wody

Edited by klata

Share this post


Link to post
Share on other sites

#22 Jarrylo APA 14.8°Blg

 

Słody:

Viking Malt Pilzneński 4kg

Viking Malt Monachijski I 1kg

 

Chmiele:

Jarrylo - 60g

 

Drożdże:

S-05 - suchary

Zacieranie:

15 litrów wody 69°C + słody

66°C - 60 min

75°C - wygrzew. Po podgrzaniu przeniesione do filtracji

 

Chmielenie:

Gotowanie 60 minut

60 min - 10g Jarrylo

20 min - 10g Jarrylo

7 min - 10g Jarrylo

 

 

2017-01-06 Warzenie, ok. 21 litrów, 14.8°Blg, brzeczka schłodzona do temperatury 20°C, drożdże rozsypane na powierzchni. Fermentacja w 18°C

2017-01-14 Zlane na cichą.

2017-01-17 Dodany chmiel (Jarrylo 70g) na zimno

2017-01-23 Butelkowanie. Zabutelkowane 39 * 0.5L z dodatkiem 114g glukozy rozpuszczonej w 650ml wody

Edited by klata

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.