klata 0 Posted October 17, 2015 (edited) Dorobek na razie niewielki ale karteczek z zapiskami robi się coraz więcej i trzeba to jakoś usystematyzować: 1. Pale Ale 2. Milk Stout 3. Grodziskie 4. AIPA 5. APA 6. American Bitter 7. Brown Porter 8. Galaxy Wheat 14°Blg 9. Polskie Pale Ale 14°Blg 10. Dunkelweizen 13.5°Blg 11. Irish Red Ale 13°Blg 12. Simcoe SMaSH 16°Blg 13. Nowozelandzkie Pale Ale 13.5°Blg 14. Imperial IPA 17.2°Blg 15. Pseudo Pils 14°Blg 16. Hefe-Weizen 14.3°Blg 17. Oatmeal Stout 13°Blg 18. Hefe-Weizen 14°Blg 19. Russian Imperial Stout 21°Blg 20. American Stout 15 Brix 21. Black IPA 19 Brix 22. Jarrylo APA 14.8°Blg 23. Simcoe West Coast IPA 16°Blg 24. Polski Pils "Wypadek przy pracy" 13.5°Blg 25. Marynka Pils 13°Blg 26. Weizenbock 17.5°Blg 27. APA 17°Blg 28. Roggenbier 12.5°Blg Edited July 1, 2017 by klata Quote Share this post Link to post Share on other sites
klata 0 Posted October 17, 2015 (edited) #1 Pale Ale Słody:Pilzneński 2,65kgMonachijski 1,45kgKarmelowy jasny 0,35kg Chmiele:Marynka 40g - 60 minLubelski 40g - 5 min Drożdże:Danstar Nottingham Zacieranie:13 litrów wody 55°C50-52°C 10 minut68°C 80 minut76°C 10 minut Edited October 17, 2015 by klata Quote Share this post Link to post Share on other sites
klata 0 Posted October 17, 2015 (edited) #2 Milk StoutSłody:Pilzneński 1,8kgMonachijski 1,65kgKawowy 0,3Karmelowy 0,3kgCzekoladowy jasny 0,2kgJęczmień palony 0,3kg - dodany po negatywnej próbie jodowejChmiele:Marynka 30gDodatki:Laktoza 500gDrożdże:Danstar NottinghamZacieranie:14 litrów wody 72°C69-64°C 90 minutdodany jęczmień palony76°C 5 minut07.05.2015 Blg początkowe 13 (przed dodaniem laktozy), po dodaniu 1514.05.2015 8°Blg18.05.2015 8°Blg przelane na cicha27.05.2015 7.5°Blg butelkowanie Edited October 17, 2015 by klata Quote Share this post Link to post Share on other sites
klata 0 Posted October 17, 2015 #3 Grodziskie Słody: pszeniczny wędzony dębem Weyermann 2,5kg Chmiel: Lubelski 40g 90 min Lubelski 20g 70 min Drożdże: Safbrew S-33 Zacieranie: 5 litrów wody 40°C 37°C 30 minut +2 litry wody 50°C 20 minut +3 litry wody 70°C 30 minut +2 litry wody 75°C 30 minut Problemy z wysładzaniem. Finalnie otrzymałem ok 15l 7°Blg 19.05.2015 warzenie 7°Blg 27.05.2015 4°Blg, cicha 02.06.2015 rozlew Piwo za bardzo goryczkowe (nie zmniejszyłem ilości chmielu pomimo uzyskania mniejszej ilości brzeczki). Quote Share this post Link to post Share on other sites
klata 0 Posted October 17, 2015 #4 American India Pale Ale 16°Blg Słody: Pilzneński 4,2kg Wiedeński 1kg Monachijski typ II 0,6kg Caramunich typ I 0,2kg Chmiele: Warrior 20g 60 min Green Bullet 50g 20 min Mosaic 20g 5 min Centennial 30g 1 min Mosaic 60g na zimno Dodatki: mech irlandzki 5g 15 min Zacieranie: 20 litrów wody 56°C 52°C 10 minut 69-65°C 70 min 76°C 5 min 2015.06.30 Blg początkowe 16,5 2015.07.05 3,5°Blg 2015.07.07 3,5° przelew na cichą 2015.07.10 Chmielenie na zimno 2015.07.17 rozlew (38x0.5l + 3x0.3l) Quote Share this post Link to post Share on other sites
klata 0 Posted October 17, 2015 #5 American Pale Ale Słody: Pale ale - 4 kg Wiedeński - 1 kg Pszeniczny - 0,5kg Chmiele: Chmiel Chinook 30g Chmiel Simcoe 30g Chmiel Equinox 30g Drożdże: suche: US-05 Zacieranie: 52°C - 15 min. - tylko słód pszeniczny 66-68°C - 60 min. podgrzewanie do 78°C. Chmiel Chinook 30g, 50 min. od 10 minuty wrzenia. Chmiel Simcoe 30g, 30 min. od 30 minuty wrzenia. Chmiel Equinox 30g, 5 min. od 55 minuty wrzenia. Czas gotowania: 60 minut. 2015.09.15/16 Blg początkowe 13. 26l 2015.09.22 3°Blg 2015.09.25 przelane na cichą (kolor błota gliny , mętne) 2015.10.02 rozlew 48x.5 + 4x.33 wygląd nadal taki sam... Quote Share this post Link to post Share on other sites
klata 0 Posted October 17, 2015 (edited) #6 American Bitter Słody: pilzneński 2,3kg Wiedeński 1,6kg Karamel Pils Steinbach 0,55kg Chmiele: Citra 25g Cascade 50g Drożdże: Danstar Nottingham Dodatki: Mech irlandzki 5g Zacieranie: 13 litrów wody 55°C 50-52°C 10min 62°C 30min 72°C 30min (negatywna próba jodowa) 76°C 5min Chmielenie: gotowanie 60 min Citra 25g 60 min Cascade 20g 30min Mech irlandzki 15min Cascade 30g 5min 2015-10-10 początkowe 12.5°Blg 22l Fermentacja w 17-18°C 2015-10-17 przelane na cichą 3°Blg 2015-10-31 20l zabutelkowane z dodatkiem ok 90g glukozy rozpuszczonej w 680ml wody Edited November 4, 2015 by klata Quote Share this post Link to post Share on other sites
klata 0 Posted October 17, 2015 (edited) #7 Brown Porter Słody: Pale Ale Maris Otter 3kg Brown 0,5kg pszeniczny czekoladowy 0,25kg karmelowy czerwony 0,2kg Chmiele: Magnum 15g East Kent Goldings 15g Dodatki: mech irlandzki 5g pożywka dla drożdży 4g Drożdże: Danstar Nottingham Zacieranie: 12 litrów wody + wszystkie słody 65°C 60 min (do negatywnej próby jodowej) 78°C 10 min Chmielenie: Gotowanie 75 minut 70 min Magnum 15g 10 min pożywka dla drożdży + mech irlandzki 5 min East Kent Goldings 15g 2015-10-10 Warzenie 12°Blg fermentacja 17-18°C 2015-10-17 3.2°Blg - na powierzchni pływało kilka wielkich skupisk drożdży 2015-10-20 3.2°Blg - zlane na cichą 2015-10-31 18l zabutelkowane z dodatkiem ok 90g glukozy rozpuszczonej w 680ml wody Edited November 4, 2015 by klata Quote Share this post Link to post Share on other sites
klata 0 Posted November 7, 2015 (edited) #8 Galaxy Wheat 14°Blg Słody: Pszeniczny 3kg Pilzneński 2,5kg Carapils 0,3kg Chmiel: Galaxy 60g Drożdże: Danstar Nottingham Zacieranie: 15 litrów wody + wszystkie słody 65-68°C 80 min 78°C 5 min Chmielenie: Gotowanie 70 minut 70 min Galaxy 19g 0 min Galaxy 26g na zimno - Galaxy 15g 2015-11-07 Warzenie 12°Blg fermentacja 16°C wzrastająco do 18°C 2015-11-12 4°Blg 2015-11-16 4°Blg - coś słabo odfermentowało, zlane na cichą, chmielenie na zimno 15g Galaxy 2015-11-21 butelkowanie Edited February 12, 2016 by klata Quote Share this post Link to post Share on other sites
klata 0 Posted February 12, 2016 (edited) #9 Polskie Pale Ale 14°BlgSłody:Pale Ale Strzegom - 4kgMonachijski Strzegom (typ I) - 0,5kgKarmelowy Jasny Strzegom - 0,25kgChmiel:Marynka - 30gSybilla - 30gDrożdże:US-05Dodatki:mech irlandzki 5gZacieranie:15 litrów wody + wszystkie słody67°C 80 min78°C 5 minChmielenie:Gotowanie 60 minut50 min Marynka 30g10 min mech irlandzki 5g5 min Sybilla 30g2016-02-10 Warzenie 18 litrów 14°Blg fermentacja 17°C 2016-02-24 Przelane na cichą 15°C2016-02-28 3,5°Blg rozlew 36 butelek 0.5l, refermentacja w 20°C Edited February 28, 2016 by klata Quote Share this post Link to post Share on other sites
klata 0 Posted February 27, 2016 (edited) #10 Dunkelweizen 13.5°Blg Słody: Strzegom Pszeniczny 3-6 EBC - 3,1kg Strzegom Pilzneński 3,2-4,5 EBC - 1,4kg Strzegom Monachijski (typ I) 10-27 EBC - 0,5kg Strzegom Karmelowy 600 EBC- 0,3kg Chmiel: Hallertauer Tradition - 30g Drożdże: WB-06 Zacieranie: 15 litrów wody o temp 42°C + wszystkie słody 46°C - 10 min 53°C - 15 min 63°C - 30 min 67°C - 20 min (do negatywnej próby jodowej) 72°C - 10 min 78°C - 10 min Chmielenie: Gotowanie 90 minut 60 min Hallertauer Tradition 30g 2016-02-27 Warzenie, 18 litrów, 13.5°Blg, fermentacja w temp. 19-21°C 2016-03-05 3°Blg. przelane na cichą 2016-03-11 zabutelkowane z 150g glukozy Edited March 11, 2016 by klata Quote Share this post Link to post Share on other sites
klata 0 Posted March 12, 2016 (edited) #11 Irish Red Ale 13°Blg Słody: Strzegom Pale Ale 5.5-7.5 EBC - 4,6kg Strzegom Wiedeński 7-12 EBC - 0,5kg Strzegom Karmelowy 150 EBC - 0,275kg Strzegom Jęczmień Prażony 1000 EBC- 0,08kg Chmiel: Magnum - 30g Drożdże: S04 Zacieranie: 15 litrów wody o temp 65°C + jasne słody 64°C - 60 min (do negatywnej próby jodowej) 77°C - 10 min - jęczmień prażony Chmielenie: Gotowanie 60 minut 60 min Magnum 30g 2016-03-12 Warzenie, 25 litrów, 13°Blg, drożdże zadane w 20°C, fermentor przeniesiony do temp. 15°C 2016-03-25 Przeniesione do 20°C 2016-03-30 3°Blg, rozlew 50 butelek 0.5l z dodatkiem 144 g glukozy rozpuszczonej w 950 ml wody Edited April 1, 2016 by klata Quote Share this post Link to post Share on other sites
klata 0 Posted April 2, 2016 (edited) #12 Simcoe SMaSH 16°Blg Słody: Strzegom Pale Ale 5.5-7.5 EBC - 6kg Chmiel: Simcoe - 160g Drożdże: US-05 Zacieranie: 18 litrów wody o temp 65°C + słód - 60 min (do negatywnej próby jodowej) 76°C - 0 min Chmielenie: Gotowanie 60 minut 60 min Simcoe 30g 15 min Simcoe 30g 2016-04-02 Warzenie, 22 litry, 16°Blg, drożdże zadane w 20°C 2016-04-08 3.2°Blg, przelane na cichą 2016-04-11 dodane 100g Simcoe 2016-04-15 zabutelkowane z dodatkiem 95g glukozy Edited April 16, 2016 by klata Quote Share this post Link to post Share on other sites
klata 0 Posted April 16, 2016 (edited) #13 Nowozelandzkie Pale Ale 13.5°Blg Słody: Strzegom Pale Ale 5.5-7.5 EBC - 4.4kg Strzegom Pszeniczny 3-6 EBC - 0.5kg Strzegom Karmelowy 150 EBC - 0.1kg Chmiel: Pacific Gem - 30g Rakau - 60g Drożdże: US-05 Zacieranie: 15 litrów wody o temp 68°C + słód - 60 min (do negatywnej próby jodowej) 76°C - 0 min Chmielenie: Gotowanie 60 minut 60 min Pacific Gem 10g 10 min Pacific Gem 20g 2016-04-16 Warzenie, 22 litry, 13.5°Blg, drożdże zadane w 27°C, pojemnik przeniesiony do 16°C 2016-04-26 3.5°Blg przelane na cichą 2016-04-29 Chmielenie na zimno 60g chmielu Rakau 2016-05-02 Zabutelkowane 42 butelki z dodatkiem syropu glukozowego (120g glukozy i 880ml wody) Edited May 4, 2016 by klata Quote Share this post Link to post Share on other sites
klata 0 Posted April 30, 2016 (edited) #14 Imperial IPA 17.2°Blg Słody: Strzegom Pale Ale 5.5-7.5 EBC - 6.5kg Strzegom Wiedeński 7-12 EBC - 0.75kg Chmiele: Magnum - 60g Mosaic - 30g Simcoe - 30g Cascade - 30g Citra - 30g Drożdże: US-05 Zacieranie: 21 litrów wody 67°C + słód 65°C - 75 min (do negatywnej próby jodowej) 75°C - 0 min Chmielenie: Gotowanie 60 minut 60 min Magnum 30g 30 min Magnum 30g 15 min Mosaic 15g 0 min Mosaic 15g 2016-04-30 Warzenie, ok. 25 litrów, 17.2°Blg, uwodnione drożdże zadane w 19°C, pojemnik przeniesiony do 16°C 2016-05-14 3.2°Blg przelane na cichą 2016-05-19 Chmielenie na zimno: po 30g Simcoe, Cascade, Citra 2016-05-23 Zabutelkowane 47 butelek z dodatkiem 180g glukozy Edited May 24, 2016 by klata Quote Share this post Link to post Share on other sites
klata 0 Posted May 14, 2016 (edited) #15 Pseudo Pils 14°Blg Słody: Pilzneński - 3.5kg Monachijski - 0.5kg Chmiele: Marynka- 40g Lubelski - 30g Drożdże: Danstar Nottingham Ale Yeast Zacieranie: 12 litrów wody 46°C + słód 52°C - 30 min 63°C - 30 min (do negatywnej próby jodowej) 78°C - 10 min Chmielenie: Gotowanie 60 minut 60 min Marynka 20g 30 min Marynka 20g 20 min Lubelski 30g 2016-05-14 Warzenie, ok. 18 litrów, 14°Blg, uwodnione drożdże zadane w 20°C, pojemnik przeniesiony do 19°C 2016-05-23 3°Blg przelane na cichą 2016-06-02 Zabutelkowane z dodatkiem 110g glukozy Edited June 4, 2016 by klata Quote Share this post Link to post Share on other sites
klata 0 Posted August 22, 2016 (edited) #16 Hefe-Weizen 14.3°BlgSłody:Viking Malt Pszeniczny 3-6 EBC - 3.1kgViking Malt Pilzneński 3.2-4.5 EBC - 0.5kgViking Malt Karmelowy Jasny 30 EBC - 0.3kgChmiele:Hallertauer Tradition - 30gDrożdże:Fermentum Mobile - FM41 Gwoździe i bananyZacieranie:15 litrów wody 45°C + słód45°C - 30 min63°C - 45 min72°C - 20 min78°C - wygrzewChmielenie:Gotowanie 60 minut60 min Hallertauer Tradition - 30g2016-08-22 Warzenie, ok. 18 litrów, 14.3°Blg, drożdże w temperaturze pokojowej zadane bezpośrednio z fiolki do brzeczki o temperaturze 19°C i przeniesione do ok 20°C2016-08-24 Drożdże dzisiaj postanowiły wyjść przez rurkę bulkotę na spacer 2016-08-30 Zabutelkowane z dodatkiem 158g glukozy rozpuszczonej w 1 litrze wody. Wyszło 35 butelek 0.5L Edited September 22, 2016 by klata Quote Share this post Link to post Share on other sites
darinho 142 Posted August 23, 2016 Jak wyszedł ten pseudo pils z warki 15? Od pilsa różnił się tylko temperaturą fermentacji? Quote Share this post Link to post Share on other sites
klata 0 Posted August 23, 2016 Jak wyszedł ten pseudo pils z warki 15? Od pilsa różnił się tylko temperaturą fermentacji? Zasyp był na Pilsa ale drożdże i temperatura fermentacji wysoka. Piwo nie smakowało ani jak Pils ani jak Ale. Wyszło bardzo estrowe wyraźnie wyczuwalna guma balonowa i landrynki. Wielbiciele Tyskiego mówili że to najlepsze moje piwo Quote Share this post Link to post Share on other sites
klata 0 Posted August 27, 2016 (edited) #17 Oatmeal Stout 13°Blg Słody: Viking Malt Pale Ale 5,5-7,5 EBC - 2.7kg Viking Malt Pszeniczny 3-6 EBC - 1.6kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0.4kg Viking Malt Karmelowy 150 EBC - 0.2kg Viking Malt Czekoladowy Ciemny 1100-1300 EBC - 0.15kg Viking Malt Karmelowy 600 EBC - 0.1kg Chmiele: Marynka - 30g Drożdże: S04 Zacieranie: 15 litrów wody 70°C + słody jasne 68°C - 60 min Dodanie słodów ciemnych Czekoladowy Ciemny i Karmelowy 600 EBC podgrzanie do 76°C Chmielenie: Gotowanie 60 minut 60 min Marynka - 30g 2016-08-27 Warzenie, ok. 21 litrów, 13°Blg, drożdże rozsypane na powierzchni brzeczki o temperaturze 19°C i przeniesione do ok 20°C 2016-09-07 Przelane na cichą. Piwo mętne i kolor ciemno brązowy. Chyba wrzucenie karmelowego na koniec nie było dobrym pomysłem i stąd ta mętność, bo się nie zatarł. Przydałoby się dodać jęczmienia palonego żeby uzyskać czarny kolor. 2016-09-13 Zabutelkowane 20 litrów z dodatkiem 117g glukozy rozpuszczonej w 783g wody Edited September 14, 2016 by klata Quote Share this post Link to post Share on other sites
klata 0 Posted September 14, 2016 (edited) #18 Hefe-Weizen 14°Blg Słody: Viking Malt Pszeniczny 3-6 EBC - 3.1kg Viking Malt Pilzneński 3.2-4.5 EBC - 0.5kg Viking Malt Karmelowy Jasny 30 EBC - 0.3kg Chmiele: Hallertauer Tradition - 30g Drożdże: Fermentum Mobile - FM41 Gwoździe i banany ok 200ml - gęstwa z warki #16 - tylko przemyta Zacieranie: tym razem "na lenia" 15 litrów wody 72°C + słód 65°C - 60 min 78°C - wygrzew Chmielenie: Gotowanie 60 minut 60 min Hallertauer Tradition - 30g 2016-09-14 Warzenie, ok. 19 litrów, 14°Blg, drożdże zadane do brzeczki o temperaturze 19°C i przeniesione do ok 20°C 2016-09-28 Butelkowanie z dodatkiem 150g glukozy rozpuszczonej w 1 litrze wody Edited October 22, 2016 by klata Quote Share this post Link to post Share on other sites
klata 0 Posted September 17, 2016 (edited) #19 Russian Imperial Stout 21°Blg Słody: Viking Malt Pale Ale 5,5-7,5 EBC - 6.5kg Viking Malt Monachijski typ II 16-24 EBC - 2kg Płatki pszenne błyskawiczne - 0.5kg Viking Malt Karmelowy 600 EBC - 0.3kg Viking Malt Jęczmień Prażony 1000 EBC - 0.4kg Viking Malt Czekoladowy Ciemny 1100-1300 EBC - 0.2kg Chmiele: Iunga - 130g Drożdże: S04 - gęstwa z warki #17 Zacieranie: 19 litrów wody 72°C + słód 68°C - 80 min 75°C - wygrzew 5 min Chmielenie: Gotowanie 70 minut 60 min - 30g 45 min - 30g 30 min - 30g 5 min - 40g 2016-09-17 Warzenie, ok. 22 litrów, 21°Blg, drożdże zadane do brzeczki o temperaturze 20°C i przeniesione do ok 20°C 2016-10-05 7°Blg, przelane na cichą 2016-10-21 Zabutelkowane 38*0.5l + 4 * 0.3l z dodatkiem 100g glukozy rozpuszczonej w 300ml wody Edited October 22, 2016 by klata Quote Share this post Link to post Share on other sites
klata 0 Posted October 23, 2016 (edited) #20 American Stout 15°Brix Słody: Viking Malt Pale Ale 5,5-7,5 EBC - 5kg Viking Malt Monachijski typ I 10-27 EBC - 0.5kg Viking Malt Czekoladowy Ciemny 1100-1300 EBC - 0.2kg Viking Malt Jęczmień Prażony 1000 EBC - 0.3kg Viking Malt Karmelowy Jasny 60 EBC - 0.1kg Chmiele: Columbus - 30g Citra - 60g Drożdże: US 05 Zacieranie: 20 litrów wody 72°C + słody bez jęczmienia prażonego 66°C - 60 min 77°C - wygrzew. Na początku podgrzewania wsypany jęczmień prażony. Chmielenie: Gotowanie 60 minut 60 min - 30g Columbusa 2016-10-22 Warzenie, ok. 22 litrów, 15 Brix, drożdże rozsypane na brzeczce o temperaturze 18°C i przeniesione do ok 17°C 2016-10-31 Zlane na cichą, 9 Brix -> ok. 4.5 Blg 2016-11-05 Dodane 60g Citry 2016-11-08 Zabutelkowane 42*0.5 + 2*0.3 z dodatkiem 110g glukozy Edited November 10, 2016 by klata Quote Share this post Link to post Share on other sites
klata 0 Posted October 31, 2016 (edited) #21 Black IPA 19°Brix Słody: Viking Malt Pale Ale 5,5-7,5 EBC - 6kg Viking Malt Wiedeński 7-12 EBC - 1.1kg Weyermann Carafa typ III 1300-1500 EBC - 0.3kg Chmiele: Chinook - 40g Magnum - 30g Cascade - 60g Citra - 40g Drożdże: S-05 - gęstwa z warki #20 Zacieranie: 21 litrów wody 75°C + słody bez Carafa 66°C - 70 min 77°C - wygrzew. Po podgrzaniu wrzucona Carafa i po minucie przeniesione do filtracji Chmielenie: Gotowanie 60 minut 60 min - 30g Magnum 45 min - 20g Chinook 15 min - 10g Citra 15 min - 10g Chinook 0 min - 30g Cascade 0 min - 10g Citra 2016-10-31 Warzenie, ok. 21 litrów, 19.2°Brix, schłodzona brzeczka do temperatury 20°C, zlana na drożdże z warki #20 i przeniesione do ok 17°C 2016-11-09 10.4 Brix -> ok 5.6Blg. Temperatura w piwnicy spadła mi do 13°C 2016-11-22 Dodane chmiele na zimno (Chinook 10g, Cascade 30g, Citra 20g) bez przelewania do nowego fermentora. 2016-11-27 Zabutelkowane 39*0.5l z dodatkiem 110g glukozy rozpuszczonej w 0.5l wody Edited November 28, 2016 by klata Quote Share this post Link to post Share on other sites
klata 0 Posted January 6, 2017 (edited) #22 Jarrylo APA 14.8°Blg Słody: Viking Malt Pilzneński 4kg Viking Malt Monachijski I 1kg Chmiele: Jarrylo - 60g Drożdże: S-05 - suchary Zacieranie: 15 litrów wody 69°C + słody 66°C - 60 min 75°C - wygrzew. Po podgrzaniu przeniesione do filtracji Chmielenie: Gotowanie 60 minut 60 min - 10g Jarrylo 20 min - 10g Jarrylo 7 min - 10g Jarrylo 2017-01-06 Warzenie, ok. 21 litrów, 14.8°Blg, brzeczka schłodzona do temperatury 20°C, drożdże rozsypane na powierzchni. Fermentacja w 18°C 2017-01-14 Zlane na cichą. 2017-01-17 Dodany chmiel (Jarrylo 70g) na zimno 2017-01-23 Butelkowanie. Zabutelkowane 39 * 0.5L z dodatkiem 114g glukozy rozpuszczonej w 650ml wody Edited January 24, 2017 by klata Quote Share this post Link to post Share on other sites