Jump to content
Sign in to follow this  
Katharsis

Zakwaszanie zacieru i wody do wysładzania.

Recommended Posts

Cześć,

zamierzam dzisiaj po raz pierwszy użyć kwasu mlekowego 80%, niestety nigdzie nie znalazłem wzorów pozwalających obliczyć dodatek odpowiedniej ilości kwasu. Zacier oraz wodę do wysładzania zakwaszamy do poziomu ok 5,5 pH prawda?

Pomoże ktoś?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musisz skorzystać z kalkulatorów/arkuszy do modyfikacji wody np. http://www.ezwatercalculator.com/

 

edit:

Ewentualnie jak masz pH-metr to do ok. 5,5 pH brzeczki/wody (w temp. pokojowej)

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ładny arkusz, jednak wymaga wprowadzenia pełnego profilu wody, tego niestety nie znam (wpisałem ilość wody i słodów) i w praktyce okazało się że muszę dodać jeszcze drugie tyle kwasu co wyliczył mi program by pH zeszło do odpowiedniego poziomu. Do pomiaru używałem papierków pomiarowych w zakresie 4-7 pH.

 

Rozumiem że bez poznania profilu wody nie będę w stanie nijak tego odpowiedniego dodatku wyliczyć? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg mnie nawet jak poznasz profil to może Ci trochę inaczej wyliczyć. Najlepiej kupić paski ph o wąskim zakresie i mierzyć podczas dodawania kwasu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.