Jump to content
Sign in to follow this  
gsb

pierwsze zacieranie - pomocy...

Recommended Posts

Jestem po 1 zacieraniu, troche niekumaty... a wiec pytania,

 

1) czy filtracja (plastikowe wiadro z dziurkami w fermentorze) trwa na prawde tak dlugo? U mnie kapalo po kropelce, po 4 godzinach i zlaniu moze 1/5 odpadlem i przelalem przez sitko z wiekszymi dziurami... O co w tym chodzi i jak to zrobic lepiej? Nie chce mi sie wierzyc, ze tyle to trwa...

 

2) Jest juz pozno a brzeczke mam b.goraca (po gotowaniu), pytanie teraz czy starter drozdzowy (utworzony z suchych safale 04) moge przetrzymac do rana w temp. pokojowej, a sama brzeczke przelac do fermentora (niech przez noc wysttygnie) i rano dodac drozdze?

 

3) Nie chmielilem "przez ponczoche" tylko wrzucajac od razu chmiel do gotujacego roztworu. Czy te pozostalosci po chmielu trzeba potem filtrowac czy moga one plywac w brzeczce (i tak pewnie znajda sie po fermentacji na dnie?)

 

4) po tych wszystkich zabiegach - startowalem z 20L wody - po drodze dolalem jeszxze z 5L (przy filtracji) i efekt mam kolo 18L (dziwnie malo), czy mam uzupelnic czyta woda do 23L?

 

 

z gory dzieki

danwo mnie tu nie bylo, wiec witam ponownie.

po 20 brewkitach zabralem sie za zacieranie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
1) czy filtracja (plastikowe wiadro z dziurkami w fermentorze) trwa na prawde tak dlugo? U mnie kapalo po kropelce, po 4 godzinach i zlaniu moze 1/5 odpadlem i przelalem przez sitko z wiekszymi dziurami... O co w tym chodzi i jak to zrobic lepiej? Nie chce mi sie wierzyc, ze tyle to trwa...

Prawidłowo wykonany i użyty tego typu filtrator jest bardzo sprawny. Ważne jest, aby miał dość dużo otworów, oraz nie zapomnij o tzw. "podbiciu" czyli wypełnieniu wodą wolnej przestrzeni między wiadrami.

2) Jest juz pozno a brzeczke mam b.goraca (po gotowaniu), pytanie teraz czy starter drozdzowy (utworzony z suchych safale 04) moge przetrzymac do rana w temp. pokojowej, a sama brzeczke przelac do fermentora (niech przez noc wysttygnie) i rano dodac drozdze?

Nie masz raczej innej opcji :)

3) Nie chmielilem "przez ponczoche" tylko wrzucajac od razu chmiel do gotujacego roztworu. Czy te pozostalosci po chmielu trzeba potem filtrowac czy moga one plywac w brzeczce (i tak pewnie znajda sie po fermentacji na dnie?)

Tak trzeba, bo oprócz chmielin masz jeszcze osady gorące.

4) po tych wszystkich zabiegach - startowalem z 20L wody - po drodze dolalem jeszxze z 5L (przy filtracji) i efekt mam kolo 18L (dziwnie malo), czy mam uzupelnic czyta woda do 23L?

Zależy ile planowałeś i jakie to ma być piwo.

z gory dzieki

danwo mnie tu nie bylo, wiec witam ponownie.

po 20 brewkitach zabralem sie za zacieranie ;)

Witaj ponownie. Jednak następny post napisz już z polskimi znakami, źle się czyta strasznie :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej. Piwo będzie bitter :) Ogolnie zrobilem juz wszystko, czekam az ostygnie do rana. Goracy zacier przefiltrowalem przez sito celem oczysczenia "gówien" z chmielu... Dalem troche wiecej chmielu niz w przepisie jaki znalzlem, mam nadzieje, ze to nie pogorszy piwa. Przepis byl na 23L ale ze startem 20L (przy filtracji mialo byc uzupelnione). No ale przy gotowaniu i zacieraniu troche wyparowalo, stad moje pytanie czy to normalne dolewac tyle czystej wody?

 

PS: Przepraszam za polskie znaki, ale przesiadlem sie na maca i mam tylko lewy alt ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze jedno - w przepisie mialem 30g Challengera i 30g czegos jeszcze, a dalem po 40g kazdego, bedzie wyczuwalna roznica?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeszcze jedno - w przepisie mialem 30g Challengera i 30g czegos jeszcze, a dalem po 40g kazdego, bedzie wyczuwalna roznica?

Uważam, że tak, zwłaszcza, że nie wiadomo co to jest to "czegoś".

 

Poważnie nie da się na pięknym sprzęcie w kolorze białym, polskich znaków uzyskać? Nie wierzę, bo "Ó" Ci się udało napisać post wyżej.

Zrób coś z tym proszę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeszcze jedno - w przepisie mialem 30g Challengera i 30g czegos jeszcze, a dalem po 40g kazdego, bedzie wyczuwalna roznica?

dałeś 30% więcej chmielu i pytasz czy będzie różnica ?

A taki przyrząd jak areometr posiadasz ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bitter jest bardziej chmielowym piwem, więc lekkie przechmielenie nie jest wielką tragedią. Poza tym istotny jest % alfa-kwasów

właśnie , zależy czy ten tajemniczy chmiel to lubelski czy magnum ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten tajemniczy chmiel to East Kent Goldings :( i tez zamiast 30 wrzucilem z 40.

Co to jest areometr wiem, ale nie mierzyłem.

 

Dzięki coder - Nie wiem jednak jaki jest procent alfa kwasów - szczerze Ci powiem, że nie wiem co to jest nawet. Nigdy chyba nie byłem i nie będe piwnym "aptekarzem"...

 

PS: Po półtora dnia fermentacja jakby stanęła. A strasznie bulgotało. Teraz nic. Mam się obawiać? W ogole to byłem przyzwyczajony do brew-kitów, i zpaachu, które wydaja podczas fermentacji (np. przy rurce). Teraz to piwo pachnie zupelnie inaczej (nie czuć słodyczy, czuć chmiel). Czy wszystko OK?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zastanawiam się jeszxze nad tą wodą, ile Wy jej tracicie/uzupełniacie przy zacieraniu, filtrowaniu i przede wszystkim gotowaniu?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zastanawiam się jeszxze nad tą wodą, ile Wy jej tracicie/uzupełniacie przy zacieraniu, filtrowaniu i przede wszystkim gotowaniu?

Uproszczone przeliczenia:

 

Do zacierania dajesz w litrach trzykrotność ilości kilogramów słodu.

Po filtracji w młócie zostaje równowartość ilości kilogramów słodu w litrach.

Z dwóch powyższych wyliczysz ilość wody do wysładzania niezbędnej do osiągnięcia założonej ilości litrów brzeczki.

Podczas gotowania odparowuje średnio 10% wody z brzeczki. :cool2:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie jakie mi się jeszcze nasunelo - czy warki robione z zacieraniem pachną inaczej niż brewkitowe (podczas fermentacji i potem przy zlewaniu)? W obu (bitterze i pszeniczniaku) mam dosc ostre chmielowe zapachy (mimo iz w pszeniczniaku jest tylko 15g chmielu). Jak robilem brewkity to zapach zawsze byl slodki i nie czulem nic chmielu.

 

Drugie pytanie, po Safale S04 w bitterze mam ogromną braję na dnie fermentora - z 5cm gęstego bagna, takie rzeczy nie zdarzały mi się w brewkitach, czy tu tez wszystko ok?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warki zacierane tak min. się objawiają swoimi plusami :)

Co do ilości drożdży to wynika to z faktów myślę następujących. 1 - drożdży już na starcie jest więcej w saszetkach. 2 - mają korzystniejsze warunki do rozwoju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki elroy :)

 

Korzystajac z okazji jeszcze zapytam czy jest gdzies taka "instruckja" warzenia krok po kroku, zebym mogl porownac z tym co ja robie? Np. mam watpliwosci czy chmielic od razu po zlaniu z filtracji czy dopiero wtedy jak zacznie wrzec.. hm?

Share this post


Link to post
Share on other sites

o cholera, to zle zinterpretowalem recepture (napisane było, od początku gotowania, co zrozumialem jako - od zaczęcia fazy gotowania). Na pewno pierwsze partie chmielu które miałem dodac na początku wrzucilem jak brzeczka miała ok 60 st. /po filtracji, jak podgrzewalem do wrzenia/.

 

Czy to znaczy, ze piwa wyjda slabo/w kanał? Jaki to ma wpływ na smak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W kanał na pewno nie :beer: Po prostu może poziom nachmielenia trochę odbiegać od zamierzonego. Tak czy inaczej - spokojnie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dzięki elroy :)

 

Korzystajac z okazji jeszcze zapytam czy jest gdzies taka "instruckja" warzenia krok po kroku, zebym mogl porownac z tym co ja robie? Np. mam watpliwosci czy chmielic od razu po zlaniu z filtracji czy dopiero wtedy jak zacznie wrzec.. hm?

http://wiki.piwo.org daleko nie trzeba szukać

Share this post


Link to post
Share on other sites
Drugie pytanie, po Safale S04 w bitterze mam ogromną braję na dnie fermentora - z 5cm gęstego bagna, takie rzeczy nie zdarzały mi się w brewkitach, czy tu tez wszystko ok?

Czy po wystudzeniu brzeczki po gotowaniu oddzieliłeś ( odcedziłeś ) osady? Bo jeśli nie, to znaczna część z Twojego 5 cm bagna to właśnie te osady. Używaliśmy w kilku warkach S-04 i nigdy warstwa drożdży na dnie fermentora nie przekroczyła 1 - 1,5 cm. Przy następnych warkach zwróć uwagę na ten etap procesu. Na forum jest opisanych wiele metod oddzielania osadów.

Powodzenia:beer:

goroncopozdrawiamy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po gotowaniu rzeczywiscie przepuscilem tylko przez sito, widzialem ile tego zostalo na sicie i mysle, ze tak duzo tych osadów to tam nie było :) No ale mowicie jeszcze o osadach gorących, o których ja wiem mało - poczytam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Po gotowaniu rzeczywiscie przepuscilem tylko przez sito, widzialem ile tego zostalo na sicie i mysle, ze tak duzo tych osadów to tam nie było :) No ale mowicie jeszcze o osadach gorących, o których ja wiem mało - poczytam.

Z tego co ja rozumiem etap filtrowania osadów gorących (w browarach robią to whirlpool'em) w piwowarstwie domowym odpuszczamy.

 

Ja próbuję tylko nie dopuścić do przedostania się osadów chmielu do fermentatora.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Z tego co ja rozumiem etap filtrowania osadów gorących (w browarach robią to whirlpool'em) w piwowarstwie domowym odpuszczamy.

 

.

niekoniecznie odpuszczamy , ja zamieszam brzeczka i po kilu minutach dekantuję .Na dnie pozostaje kopczyk różnych osadów

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.