Trojan 0 Posted October 16, 2015 Witam, mam problem, ponieważ ugotowałem już piwo a nie pomyślałem o tak trywialnej rzeczy jak to że mój fermentator nie ma kranika. I teraz mam problem ponieważ nie wiem jak wykonac filtracje bez niego?? Ktoś pomoże? Quote Share this post Link to post Share on other sites
camilos 82 1 Items Posted October 16, 2015 a jaki masz filtrator? Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 726 1 Items Posted October 16, 2015 Na jakim jesteś etapie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Trojan 0 Posted October 16, 2015 Na etapie wysładzania, znaczy na tym etapie by był gdybym miał jak to filtrować. A filtartor z oplotu Quote Share this post Link to post Share on other sites
camilos 82 1 Items Posted October 16, 2015 chyba najłatwiej będzie kombinować z czymś w stronę biab. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 726 1 Items Posted October 16, 2015 (edited) Piszesz że ugotowałeś piwo! Zabrałeś się za zacieranie bez filtratora? Edited October 16, 2015 by anteks Quote Share this post Link to post Share on other sites
Trojan 0 Posted October 16, 2015 Mam filtrator, tylko krnika brakuje. Biab. ?? Co to? Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 320 Posted October 16, 2015 Nie wiem czy to się uda na słodzie jęczmiennym bez zbitego złoża, ale możesz spróbować, dolej do wiadra na max wody,zaczekaj z godzinę i spróbuj zlać od góry, jak masz bardzo drobne sitko to przymocuj je do gara do którego będziesz zlewał i lej na to sitko,zatrzyma to co zassie się przy zlewaniu. Zdaje to egzamin na słodzie bez łuski, nie próbowałem na jęczmiennym, więc nie wiem czy to dobrze zadziała ,tak czy tak, jesteś w dupie i nie masz za bardzo innego wyjścia. 1 Trojan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 726 1 Items Posted October 16, 2015 (edited) Durszlak+ pielucha tetrowa Edited October 16, 2015 by anteks Quote Share this post Link to post Share on other sites
bart3q 469 1 Items Posted October 16, 2015 (edited) Weź poszewke od poduszki, włóż Zacier, i ile Ci odcieknie tyle Twoje. Mozesz lekko wysladzac. albo jak masz jak podłączyć szczelnie waz do sraczweza to daj sraczweza na dno a zaciągnij ustami z drugiej strony przez brzeg wiadra Edited October 16, 2015 by bart3q 1 Trojan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 320 Posted October 16, 2015 jak masz jak podłączyć szczelnie waz do sraczweza to daj sraczweza na dno a zaciągnij ustami z drugiej strony przez brzeg wiadra O,to będzie najlepsze rozwiązanie,tylko czy będzie miał tak długi wężyk, druga opcja to tak jak ja proponuję ,ale z umocowanym sraczwężykiem na tej części w wiadrze z młótem,ale wężyk zanurzony w toni, nie młócie. 1 Trojan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Trojan 0 Posted October 16, 2015 No też nad tym myślałem, tylko nie jestem pewien czy to da radę bo pewno będzie dużo gorzej leciało Quote Share this post Link to post Share on other sites
hajclander 26 1 Items Posted October 16, 2015 może masz jakieś czyste wiadro do poświęcenia? nawierć kilkanaście małych otrorów i filtruj. Lub z książki: pieluchę mocno (żeby nie spadło pod ciężarem) przywiąż do nóg odwróconego taboreta pod to fermentor i walcz. Do teraz myślałem, że tylko ja mam dziury w mózgu. Pozdro i powodzenia 1 Trojan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 320 Posted October 16, 2015 Jak sraczwęzyk będzie pływał w toni to będzie leciało szybko. Quote Share this post Link to post Share on other sites
lgorek 16 Posted October 16, 2015 Mam filtrator, tylko krnika brakuje. Biab. ?? Co to? BIAB - Brewing In a Bag Quote Share this post Link to post Share on other sites
GB... 161 1 Items Posted October 17, 2015 (edited) Znajomy ma rurkę miedzianą, którą wkłada do gara na dno i potem zasysa paszczą. Edit: rurka ma 1mb wężyka i 'łba' nie wsadza do gara, ech... Edited October 17, 2015 by GB... Quote Share this post Link to post Share on other sites
hajclander 26 1 Items Posted October 17, 2015 Znajomy ma rurkę miedzianą, którą wkłada do gara na dno i potem zasysa paszczą. Ale chyba nie wkłada łba do brzeczki żeby zassać tę rurkę? Ta rurka jest ponacinana i połączona z wężykiem. Początkującym kolegom polecam księżkę domowe warzenie piwa Richard Lehr- dzięki lekturze można uniknąć podobnych przygód i co najważniejsze nie panikujesz od natłoku informacji jak na forach, tylko przyswajasz oibie przydatną wiedzę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
lgorek 16 Posted October 17, 2015 jak nie miałeś kranika, to wystarczyło pójść do sklepu wod co itp, kupić zwykły zawór kulowy i ewentualnie mufę czy jak to się tam to nazywa połączyć razem i gotowe. Trochę więcej kombinacji ale powinno działać jak należy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 320 Posted October 17, 2015 Taaa, o 21.... 1 bart3q reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites