Skocz do zawartości

Gęstwa po piwie 20 BLG


andy1856

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Kolegów,

 

mam ok. 300 ml gęstwy po Wyeastach 1728. Gęstwa jest po piwie 20 BLG (był zrobiony starter). Wygląda ładnie, jest jasna. Zapach też OK. Chcę na niej zrobić Strong Scotch Ale'a też ca 20BLG. Czy drożdże poradzą sobie? Może zrobić na nich starter?

 

Dziękuję za porady.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://www.mrmalty.com/calc/calc.html sprawdź tutaj czy wystarczy Ci gęstwy na nowe piwo

opcja "Repitching from slurry"

 

jeśli gęstwy jest 300ml zbitej na dnie ustanej to zostaw ustawienia Yeast concentration i Non-yeast percentage domyślne

Edytowane przez cml
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wygląda na to, że mam aż nadto.

Zastanowiło mnie tylko stwierdzenie z tej publikacji http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_u%C5%BCycie_g%C4%99stwy_dro%C5%BCd%C5%BCowej mówiące o tym, żeby raczej nie używać gęstwy po piwach powyżej 15 BLG.

 

Dzięki za pomoc.

Edytowane przez andy1856
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zastanowiło mnie tylko stwierdzenie z tej publikacji http://www.wiki.piwo...stwy_drożdżowejmówiące o tym, żeby raczej nie używać gęstwy po piwach powyżej 15 BLG.

 

raczej nie używaj ale jak użyjesz i będzie pyszne to chyba dobrze? :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15Blg to moim zdecydowaniem mocna przesada. 20Blg to już co innego, ale bez problemu znajdą się osoby, które tak robiły z podobno dobrym rezultatem. Twój wybór, nie spróbujesz to się nie dowiesz. Ja warki na płynnych drożdżach planuję tak, żeby nie dochodziło do takich sytuacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nie wiem czy "trzeba", ja tam nie czuję potrzeby ryzykowania warki dla takiej drobnej oszczędności. Jednak te drożdże spędziły sporo czasu w bardzo toksycznym środowisku. Ale to oczywiście Twoje piwo, więc sam musisz ocenić czy ryzyko się kalkuluje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.