Jump to content

Gęstwa po piwie 20 BLG


andy1856
 Share

Recommended Posts

Witam Kolegów,

 

mam ok. 300 ml gęstwy po Wyeastach 1728. Gęstwa jest po piwie 20 BLG (był zrobiony starter). Wygląda ładnie, jest jasna. Zapach też OK. Chcę na niej zrobić Strong Scotch Ale'a też ca 20BLG. Czy drożdże poradzą sobie? Może zrobić na nich starter?

 

Dziękuję za porady.

Link to comment
Share on other sites

http://www.mrmalty.com/calc/calc.html sprawdź tutaj czy wystarczy Ci gęstwy na nowe piwo

opcja "Repitching from slurry"

 

jeśli gęstwy jest 300ml zbitej na dnie ustanej to zostaw ustawienia Yeast concentration i Non-yeast percentage domyślne

Edited by cml
Link to comment
Share on other sites

15Blg to moim zdecydowaniem mocna przesada. 20Blg to już co innego, ale bez problemu znajdą się osoby, które tak robiły z podobno dobrym rezultatem. Twój wybór, nie spróbujesz to się nie dowiesz. Ja warki na płynnych drożdżach planuję tak, żeby nie dochodziło do takich sytuacji.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nie wiem czy "trzeba", ja tam nie czuję potrzeby ryzykowania warki dla takiej drobnej oszczędności. Jednak te drożdże spędziły sporo czasu w bardzo toksycznym środowisku. Ale to oczywiście Twoje piwo, więc sam musisz ocenić czy ryzyko się kalkuluje.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.