andy1856 Posted October 16, 2015 Share Posted October 16, 2015 Witam Kolegów, mam ok. 300 ml gęstwy po Wyeastach 1728. Gęstwa jest po piwie 20 BLG (był zrobiony starter). Wygląda ładnie, jest jasna. Zapach też OK. Chcę na niej zrobić Strong Scotch Ale'a też ca 20BLG. Czy drożdże poradzą sobie? Może zrobić na nich starter? Dziękuję za porady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cml Posted October 16, 2015 Share Posted October 16, 2015 (edited) http://www.mrmalty.com/calc/calc.html sprawdź tutaj czy wystarczy Ci gęstwy na nowe piwo opcja "Repitching from slurry" jeśli gęstwy jest 300ml zbitej na dnie ustanej to zostaw ustawienia Yeast concentration i Non-yeast percentage domyślne Edited October 16, 2015 by cml Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy1856 Posted October 16, 2015 Author Share Posted October 16, 2015 (edited) Wygląda na to, że mam aż nadto. Zastanowiło mnie tylko stwierdzenie z tej publikacji http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_u%C5%BCycie_g%C4%99stwy_dro%C5%BCd%C5%BCowej mówiące o tym, żeby raczej nie używać gęstwy po piwach powyżej 15 BLG. Dzięki za pomoc. Edited October 16, 2015 by andy1856 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cml Posted October 16, 2015 Share Posted October 16, 2015 Zastanowiło mnie tylko stwierdzenie z tej publikacji http://www.wiki.piwo...stwy_drożdżowejmówiące o tym, żeby raczej nie używać gęstwy po piwach powyżej 15 BLG. raczej nie używaj ale jak użyjesz i będzie pyszne to chyba dobrze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted October 16, 2015 Share Posted October 16, 2015 15Blg to moim zdecydowaniem mocna przesada. 20Blg to już co innego, ale bez problemu znajdą się osoby, które tak robiły z podobno dobrym rezultatem. Twój wybór, nie spróbujesz to się nie dowiesz. Ja warki na płynnych drożdżach planuję tak, żeby nie dochodziło do takich sytuacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy1856 Posted October 16, 2015 Author Share Posted October 16, 2015 Trochę się "cykam". Bo to i kupa roboty i "kupa" towaru do zacierania. Ale macie rację. Trzeba spróbować. Chętnie podzielę się rezultatem. Dam znać za ok. pół roku. Dziękuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted October 25, 2015 Share Posted October 25, 2015 Nie wiem czy "trzeba", ja tam nie czuję potrzeby ryzykowania warki dla takiej drobnej oszczędności. Jednak te drożdże spędziły sporo czasu w bardzo toksycznym środowisku. Ale to oczywiście Twoje piwo, więc sam musisz ocenić czy ryzyko się kalkuluje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.