joe 2 Posted October 16, 2015 (edited) Witam wszystkich Mam pytanie odnosnie tego piwa, znalazlem przepis na tym portalu i jutro chcialbym zaczac warzyc (moja 4 warka). Konieczna jest luska gryczana ? Jakich klopotow moge sie spodziewac przy filtracji ? Autor dodal ja zeby polepszyc filtracje. Drugie pytanie ile uzyc drozdzy wystarczy te 5-6 g czy cala paczke wrzucic oczywiscie rehydratyzowanych? Z gory dzieki za podpowiedz pozdrawiam Słody na ok. 20l piwa: Pilzneński – 1,5 kg Caramunich I - 0,07 kg Abbey - 0,4 kg Płatki owsiane - 0,2 kg Ksylitol (czyli cukier brzozowy) - 0,35 kg (do rozlewu, ksylitol nie fermentuje, nadaje więc słodki smak) Miód - 2 kg (najlepiej ciemny, u mnie gryczany) (gotowanie 5 minut) Łuska gryczana - 300 g Drożdże to Safale S-04 (5-6g)Chmiele: East Kent Golding 20 g Fuggles 12 g Boadicea 12 g Zacieranie:5 min 62°C + 70 min 72 °C z szybkim podgrzewaniem pomiędzy przerwani (2-3°C / min). Dodatkowo do zacieru: 300g łuski gryczanejChmielenie:- East Kent Goldin 20 g - 60 min- Fuggles 6 g + Boadicea 6 g - 10 min.- Fuggles 6 g + Boadicea 6 g - 5 min.- miód - 5 min.Fermentacja:Lepiej aby przebiegała w dolnej granicy zakresu temperatur (15-17°C). bez cichej, fermentacja ok. 3-4 tygodni.Zbutelkowano z dodatkiem glukozy (5 g/05 l) oraz ksylitolu (miarka do cukru na butelki 0,75l/0,5 l piwa) - ok. 15 g/1 l piwa Edited October 16, 2015 by joe Quote Share this post Link to post Share on other sites
Areh 5 1 Items Posted October 16, 2015 joe, zacznij używać znaków interpunkcyjnych, bo bełkot wychodzi. Ja darowałem sobie dalsze czytanie po pierwszej linijce. Quote Share this post Link to post Share on other sites
profik 102 1 Items Posted October 16, 2015 Robilem piwo z tego przepisu. Wyszło spoko, ale nie czuć mocno miodu, który fermentuje w całości. Dlatego następnym razem gdybym robił to piwo to zacierał bym tylko na słodko (90min w 70-72C). Ksylitol daj na ostatnie 5 min gotowania (nigdy nie wiesz czy to jest w 100% ksylitol) Co do łuski gryczanej, wydaje mi się że coś tam oddała w smaku i aromacie. Ogólnie nie spodziewaj się miodowej słodyczy w tym piwie. 1 joe reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
joe 2 Posted October 16, 2015 A co z tymi drozdzami? Quote Share this post Link to post Share on other sites
profik 102 1 Items Posted October 16, 2015 (edited) Ja bym wrzucił całą paczkę. aaa piwo dobre praktycznie dopiero po 5-6 miesiącach... Edited October 16, 2015 by profik Quote Share this post Link to post Share on other sites
kto3 6 Posted October 16, 2015 @profik jak jak z aromatem miodu w Twoim piwie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
profik 102 1 Items Posted October 16, 2015 Powiem tak, czuć że jest to piwo miodowe, ale nie na tyle i tak by się nim zachwycać. Piwo smaczne, fajne, ale bez pasteryzacji, bez dodatku miodu po niej i sztucznego nagazowania nie będzie tego WOW. Quote Share this post Link to post Share on other sites
joe 2 Posted October 16, 2015 Dzieki profik za podpowiedzi a refermentacja 5g/0,5l nie bedzie za duzo Quote Share this post Link to post Share on other sites
rabbek 48 Posted October 16, 2015 5g na 0,5 to bankowo granat i to odbezpieczony Quote Share this post Link to post Share on other sites
profik 102 1 Items Posted October 16, 2015 Dzieki profik za podpowiedzi a refermentacja 5g/0,5l nie bedzie za duzo Ja nie pamiętam ile dawałem ale na pewno liczyłem kalkulatorem w nagazowanie 2,5vol i po 6 miesiącach musiałem odgazowywać. Najpewniej dlatego, że właśnie dałem pół paczki drożdży... Quote Share this post Link to post Share on other sites
yoshko 29 Posted October 16, 2015 U mnie poszło cukru 6 g/l. Miód dodałem jak w pierwowzorze przepisu Zbyszka czyli przy podziale warki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted October 16, 2015 Co do łuski gryczanej, wydaje mi się że coś tam oddała w smaku i aromacie. Łuska absolutnie nic nie oddaje w smaku i aromacie jeśli się jej dobrze używa. Czyli zalewa wrzątkiem w osobnym naczyniu na początku zacierania, po 30-45min~ odcedza i wrzuca na końcówkę zacierania. Inna sprawa, że nie wiem co tu ma być niby takiego trudnego do przefiltrowania. 0,2kg płatków owsianych? Bez przesady, obejdzie się spokojnie bez. Quote Share this post Link to post Share on other sites
profik 102 1 Items Posted October 16, 2015 Z tego co pamiętam to łuska była właśnie dla smaku (gryki) ja wrzucałem do zacierania od samego początku, ale to było dawno i nie wiem z czego czerpałem informacje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
crusher 27 Posted October 16, 2015 tez mam zamiar uwarzyć dla żony piwko miodowe i jak najbardziej chcialbym tam lekki posmak gryczany, czyli jak miód gryczany? do tego celu dam do zacierania płatki gryczane blyskawiczne, zobaczymy co bedzie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Giziu 44 Posted October 16, 2015 tez mam zamiar uwarzyć dla żony piwko miodowe i jak najbardziej chcialbym tam lekki posmak gryczany, czyli jak miód gryczany? do tego celu dam do zacierania płatki gryczane blyskawiczne, zobaczymy co bedzie. Robiłem braggota do którego dodałem 3 litry miodu, pół na pół gryka i lipowy. Aromat gryki był bardzo wyraźny w gotowym braggocie , jak dla mnie nawet za bardzo, bo nie przepadam za gryką. Quote Share this post Link to post Share on other sites
joe 2 Posted October 17, 2015 Witam mam jeszcze pytanie bo nie wiem czy dobrze to licze a nie chcialbym tego spaprac. Chodzi o wode do zacierania dla wsp 1/3,5 nalezy uzyc 7,6 l wody (nie doliczam tu tego miodu) i wysladzac do ok 2 BLG z uwagi na garbniki i taniny. Potem dolac wody do okolo 23L (z uwzglednieniem na koniec gotowania ksylitolu i miodu) I po odparowaniu i bez chmielin powinno wyjsc okolo 20L. Z gory dzieki za odpowiedz i sorry za meczenie Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted October 17, 2015 Z tego co pamiętam to łuska była właśnie dla smaku (gryki) ja wrzucałem do zacierania od samego początku, ale to było dawno i nie wiem z czego czerpałem informacje. Jak chcesz smak gryki to chyba sensowniej byłoby wrzucić grykę w postaci jakichś płatków czy czegoś w tym stylu. Łuska to jest typowy surowiec do filtracji. Witam mam jeszcze pytanie bo nie wiem czy dobrze to licze a nie chcialbym tego spaprac. Chodzi o wode do zacierania dla wsp 1/3,5 nalezy uzyc 7,6 l wody (nie doliczam tu tego miodu) i wysladzac do ok 2 BLG z uwagi na garbniki i taniny. Potem dolac wody do okolo 23L (z uwzglednieniem na koniec gotowania ksylitolu i miodu) I po odparowaniu i bez chmielin powinno wyjsc okolo 20L. Z gory dzieki za odpowiedz i sorry za meczenie Pozdrawiam A gdzie jest pytanie? Sprawdź w jakimś programie ile ekstraktu da Ci miód i ksylitol, wysładzaj aż osiągniesz ten ekstrakt minus to co z miodu i ksylitolu minus ze 2blg na odparowanie i wszystko. Quote Share this post Link to post Share on other sites
joe 2 Posted October 17, 2015 Z tego co pamiętam to łuska była właśnie dla smaku (gryki) ja wrzucałem do zacierania od samego początku, ale to było dawno i nie wiem z czego czerpałem informacje. Jak chcesz smak gryki to chyba sensowniej byłoby wrzucić grykę w postaci jakichś płatków czy czegoś w tym stylu. Łuska to jest typowy surowiec do filtracji. Witam mam jeszcze pytanie bo nie wiem czy dobrze to licze a nie chcialbym tego spaprac. Chodzi o wode do zacierania dla wsp 1/3,5 nalezy uzyc 7,6 l wody (nie doliczam tu tego miodu) i wysladzac do ok 2 BLG z uwagi na garbniki i taniny. Potem dolac wody do okolo 23L (z uwzglednieniem na koniec gotowania ksylitolu i miodu) I po odparowaniu i bez chmielin powinno wyjsc okolo 20L. Z gory dzieki za odpowiedz i sorry za meczenie Pozdrawiam A gdzie jest pytanie? Sprawdź w jakimś programie ile ekstraktu da Ci miód i ksylitol, wysładzaj aż osiągniesz ten ekstrakt minus to co z miodu i ksylitolu minus ze 2blg na odparowanie i wszystko.Masz racje w pospiechu chaotycznie to napisalem, pytanie mialo brzmiec ilu litrow wody do zacierania uzyc przy wsp 1/3.5 liczac dla samych slodow czyli dla 2.17 - 7.60 L czy dla slodow + miod i ksylitol 4.52 - 15.75 L ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted October 18, 2015 Dla samych słodów. Miodu przecież nie zacierasz. Quote Share this post Link to post Share on other sites