Jump to content
joe

Pierwsze miodowe

Recommended Posts

Witam wszystkich

Mam pytanie odnosnie tego piwa, znalazlem przepis na tym portalu i jutro chcialbym zaczac warzyc (moja 4 warka).

Konieczna jest luska gryczana ?

Jakich klopotow moge sie spodziewac przy filtracji ? Autor dodal ja zeby polepszyc filtracje.

Drugie pytanie ile uzyc drozdzy wystarczy te 5-6 g czy cala paczke wrzucic oczywiscie rehydratyzowanych?

Z gory dzieki za podpowiedz

pozdrawiam

 

Słody na ok. 20l piwa:
    Pilzneński – 1,5 kg
    Caramunich I - 0,07 kg
    Abbey - 0,4 kg
    Płatki owsiane - 0,2 kg
    Ksylitol (czyli cukier brzozowy) - 0,35 kg (do rozlewu, ksylitol nie fermentuje, nadaje więc słodki smak)
    Miód - 2 kg (najlepiej ciemny, u mnie gryczany) (gotowanie 5 minut)

    Łuska gryczana - 300 g

    Drożdże to Safale S-04 (5-6g)

Chmiele:

    East Kent Golding 20 g
    Fuggles 12 g
    Boadicea 12 g

Zacieranie:
5 min 62°C + 70 min 72 °C z szybkim podgrzewaniem pomiędzy przerwani (2-3°C / min). Dodatkowo do zacieru: 300g łuski gryczanej

Chmielenie:
- East Kent Goldin 20 g - 60 min
- Fuggles 6 g + Boadicea 6 g - 10 min.
- Fuggles 6 g + Boadicea 6 g - 5 min.
- miód - 5 min.

Fermentacja:
Lepiej aby przebiegała w dolnej granicy zakresu temperatur (15-17°C). bez cichej, fermentacja ok. 3-4 tygodni.
Zbutelkowano z dodatkiem glukozy (5 g/05 l)
 oraz ksylitolu (miarka do cukru na butelki 0,75l/0,5 l piwa) - ok. 15 g/1 l piwa

Edited by joe

Share this post


Link to post
Share on other sites

joe, zacznij używać znaków interpunkcyjnych, bo bełkot wychodzi. Ja darowałem sobie dalsze czytanie po pierwszej linijce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robilem piwo z tego przepisu. Wyszło spoko, ale nie czuć mocno miodu, który fermentuje w całości. Dlatego następnym razem gdybym robił to piwo to zacierał bym tylko na słodko (90min w 70-72C). Ksylitol daj na ostatnie 5 min gotowania (nigdy nie wiesz czy to jest w 100% ksylitol) 

Co do łuski gryczanej, wydaje mi się że coś tam oddała w smaku i aromacie. 

Ogólnie nie spodziewaj się miodowej słodyczy w tym piwie. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co z tymi drozdzami?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powiem tak, czuć że jest to piwo miodowe, ale nie na tyle i tak by się nim zachwycać. Piwo smaczne, fajne, ale bez pasteryzacji, bez dodatku miodu po niej i sztucznego nagazowania nie będzie tego WOW. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzieki profik za podpowiedzi a refermentacja 5g/0,5l nie bedzie za duzo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzieki profik za podpowiedzi a refermentacja 5g/0,5l nie bedzie za duzo

 

Ja nie pamiętam ile dawałem ale na pewno liczyłem kalkulatorem w nagazowanie 2,5vol i po 6 miesiącach musiałem odgazowywać. Najpewniej dlatego, że właśnie dałem pół paczki drożdży...

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie poszło cukru 6 g/l. Miód dodałem jak w pierwowzorze przepisu Zbyszka czyli przy podziale warki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do łuski gryczanej, wydaje mi się że coś tam oddała w smaku i aromacie.

Łuska absolutnie nic nie oddaje w smaku i aromacie jeśli się jej dobrze używa. Czyli zalewa wrzątkiem w osobnym naczyniu na początku zacierania, po 30-45min~ odcedza i wrzuca na końcówkę zacierania.

 

Inna sprawa, że nie wiem co tu ma być niby takiego trudnego do przefiltrowania. 0,2kg płatków owsianych? Bez przesady, obejdzie się spokojnie bez.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co pamiętam to łuska była właśnie dla smaku (gryki) ja wrzucałem do zacierania od samego początku, ale to było dawno i nie wiem z czego czerpałem informacje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tez mam zamiar uwarzyć dla żony piwko miodowe i jak najbardziej chcialbym tam lekki posmak gryczany, czyli jak miód gryczany? do tego celu dam do zacierania płatki gryczane blyskawiczne, zobaczymy co bedzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tez mam zamiar uwarzyć dla żony piwko miodowe i jak najbardziej chcialbym tam lekki posmak gryczany, czyli jak miód gryczany? do tego celu dam do zacierania płatki gryczane blyskawiczne, zobaczymy co bedzie.

Robiłem braggota do którego dodałem 3 litry miodu, pół na pół gryka i lipowy. Aromat gryki był bardzo wyraźny w gotowym braggocie , jak dla mnie nawet za bardzo, bo nie przepadam za gryką. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam mam jeszcze pytanie bo nie wiem czy dobrze to licze a nie chcialbym tego spaprac.

Chodzi o wode do zacierania dla wsp 1/3,5 nalezy uzyc 7,6 l wody (nie doliczam tu tego miodu)

i wysladzac do ok 2 BLG z uwagi na  garbniki i taniny.

Potem dolac wody do okolo 23L (z uwzglednieniem na koniec gotowania ksylitolu i miodu)

I po odparowaniu i bez chmielin powinno wyjsc okolo 20L.

Z gory dzieki za odpowiedz i sorry za meczenie

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co pamiętam to łuska była właśnie dla smaku (gryki) ja wrzucałem do zacierania od samego początku, ale to było dawno i nie wiem z czego czerpałem informacje.

Jak chcesz smak gryki to chyba sensowniej byłoby wrzucić grykę w postaci jakichś płatków czy czegoś w tym stylu. Łuska to jest typowy surowiec do filtracji.

 

Witam mam jeszcze pytanie bo nie wiem czy dobrze to licze a nie chcialbym tego spaprac.

Chodzi o wode do zacierania dla wsp 1/3,5 nalezy uzyc 7,6 l wody (nie doliczam tu tego miodu)

i wysladzac do ok 2 BLG z uwagi na  garbniki i taniny.

Potem dolac wody do okolo 23L (z uwzglednieniem na koniec gotowania ksylitolu i miodu)

I po odparowaniu i bez chmielin powinno wyjsc okolo 20L.

Z gory dzieki za odpowiedz i sorry za meczenie

Pozdrawiam

A gdzie jest pytanie? Sprawdź w jakimś programie ile ekstraktu da Ci miód i ksylitol, wysładzaj aż osiągniesz ten ekstrakt minus to co z miodu i ksylitolu minus ze 2blg na odparowanie i wszystko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Z tego co pamiętam to łuska była właśnie dla smaku (gryki) ja wrzucałem do zacierania od samego początku, ale to było dawno i nie wiem z czego czerpałem informacje.

 

Jak chcesz smak gryki to chyba sensowniej byłoby wrzucić grykę w postaci jakichś płatków czy czegoś w tym stylu. Łuska to jest typowy surowiec do filtracji.

 

Witam mam jeszcze pytanie bo nie wiem czy dobrze to licze a nie chcialbym tego spaprac.

Chodzi o wode do zacierania dla wsp 1/3,5 nalezy uzyc 7,6 l wody (nie doliczam tu tego miodu)

i wysladzac do ok 2 BLG z uwagi na  garbniki i taniny.

Potem dolac wody do okolo 23L (z uwzglednieniem na koniec gotowania ksylitolu i miodu)

I po odparowaniu i bez chmielin powinno wyjsc okolo 20L.

Z gory dzieki za odpowiedz i sorry za meczenie

Pozdrawiam

 

A gdzie jest pytanie? Sprawdź w jakimś programie ile ekstraktu da Ci miód i ksylitol, wysładzaj aż osiągniesz ten ekstrakt minus to co z miodu i ksylitolu minus ze 2blg na odparowanie i wszystko.
Masz racje w pospiechu chaotycznie to napisalem, pytanie mialo brzmiec ilu litrow wody do zacierania uzyc przy wsp 1/3.5 liczac dla samych slodow czyli dla 2.17 - 7.60 L czy dla slodow + miod i ksylitol 4.52 - 15.75 L ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.