Jump to content
Pancho

kalkulator do obliczania wielkości brzeczki do refermentacji.

Recommended Posts

Witam

 

Poszukuję jakiegoś kalkulatora do obliczenia ilości brzeczki potrzebnej do refermentacji w butelkach. Ma ktoś może jakiś link?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wielkie. Rezerwę lepiej zamrozić, czy po prostu w lodówce trzymać?

Edited by ModyCHOW

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja pasteryzuje brzeczkę w słoiku. 

Zawsze mi się odkłada z tego osad na dnie, znad którego zlewam brzeczkę. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja z reguły wlewam gorąca brzeczkę do butelek z krachlą. Butelki wcześniej zdezynfekowane.

I faktycznie z reguły jak ostygnie to na dnie jest osad, którego oczywiście nie ma co potem brać do butelkowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aby nie zakładać nowego tematu zapytam tutaj.

Ile może leżeć brzeczka od momentu zlana w warunkach domowych pod przykryciem? Wczoraj uwarzyłem AIPA i zapomniałem sobie o resztkach z chmielinami, które zlałem do jednego pojemnika. Stoi w kuchni przykryty talerzykiem. Będzie się jeszcze nadawać do refermentacji czy lepiej w kanał?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak spasteryzujesz w słoiku to nawet kilka lat mógłbyś trzymać ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy po takiej pasteryzacji trzeba brzeczke jeszcze przegotowac przed dodaniem do butelkowania?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Często trzeba dodać trochę cukru do brzeczki, to wtedy lepiej podgrzać, łatwiej się rozpuści ;)

Ja zawsze zagotowuję, bo nie bawię się w sterylność pojemnika do pomiaru ilości brzeczki, łyżki itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja odebrałem 1l zapasu o ekstrakcie 22,5 więc mam nadzieję, że wystarczy to do nagazowania ~ 12l piwa. Powiedzcie mi jeszcze czy do refermentacji lagerów (w tym przypadku porteru) dodajecie trochę świeżych drożdży?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Mam pytanie odnośnie programu:

Jeżeli jako rezerwy będę używał brzeczki po gotowaniu z chmieleniem, to w rubryce gęstość brzeczki nastawnej wpisuję wynik pomiaru gęstości mojej rezerwy, czy brzeczki nastawnej która została poddana fermentacji? Co do rubryki gęstość końcowa - tam wpisuję finalny wynik po fermentacji piwa? Pytam, bo w rubryce Resztkowa gęstość brzeczki po fermentacji wychodzą mi jakieś bzdury, i w sumie to nie mogę dojść do ładu i składu.

Edited by kostas

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Jeżeli jako rezerwy będę używał brzeczki po gotowaniu z chmieleniem, to w rubryce gęstość brzeczki nastawnej wpisuję wynik pomiaru gęstości mojej rezerwy, czy brzeczki nastawnej która została poddana fermentacji?
 

 

Przecież gęstość rezerwy będziesz miał zazwyczaj taką samą jak brzeczki nastawnej.... 

 

 

 

Co do rubryki gęstość końcowa - tam wpisuję finalny wynik po fermentacji piwa?
 

 

Tak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Przecież gęstość rezerwy będziesz miał zazwyczaj taką samą jak brzeczki nastawnej.... 

 

I tu się mylisz. W moim przypadku gęstość rezerwy jest większa niż gęstość brzeczki nastawnej, gdyż dolewałem wody po gotowaniu do fermentora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlatego napisałem "zazwyczaj".

Też w kilku warkach robiłem jak mówisz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanie odnośnie programu:

Jeżeli jako rezerwy będę używał brzeczki po gotowaniu z chmieleniem, to w rubryce gęstość brzeczki nastawnej wpisuję wynik pomiaru gęstości mojej rezerwy, czy brzeczki nastawnej która została poddana fermentacji? Co do rubryki gęstość końcowa - tam wpisuję finalny wynik po fermentacji piwa? Pytam, bo w rubryce Resztkowa gęstość brzeczki po fermentacji wychodzą mi jakieś bzdury, i w sumie to nie mogę dojść do ładu i składu.

Gęstość brzeczki nastawnej i końcowa to gęstość brzeczki która poszła do i po fermentacji.

Dla gęstości rezerwy masz rubryczkę o nazwie "gęstość rezerwy". :)

Resztkowa gęstość brzeczki po fermentacji to rzeczywista ilość cukrów po uwzględnieniu spadku gęstości spowodowanej etanolem - dlatego zawsze będzie to trochę więcej niż końcowa gęstość.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, proszę mnie poprawić jeżeli robię źle:

Mam 0,75 l rezerwy o gęstości 17 BLG. Chcę nagazować 19l piwa AIPA temp 19 st. do nasycenia 2,4. Czyli dodaję do tej rezerwy 32g cukru?

Przed dodaniem cukru, gotować ją?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, proszę mnie poprawić jeżeli robię źle:

Mam 0,75 l rezerwy o gęstości 17 BLG. Chcę nagazować 19l piwa AIPA temp 19 st. do nasycenia 2,4. Czyli dodaję do tej rezerwy 32g cukru?

Przed dodaniem cukru, gotować ją?

 

Nie napisałeś, do ilu zeszło piwo. Jeśli zeszło do 4blg, to zgadza się.

Ja zawsze przegotowuje. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy w rubryce "parametry zielonego piwa" podawana temperatura to rzeczywiscie temperatura piwa w momencie dodawania srodka do refermentacji czy tez najwyzsza temperatura jaka osiagnelo piwo w calym procesie fermentacji -  bo tak naprawde to wlasnie ta max temp definiuje ilosc CO2 jaka pozostala w piwie.

 

Moj biezacy przypadek:

temperatura fermentacji burzliwej -  18°C

temperatura fermentacji cichej - 14°C

 

Wg mnie do kalkulatora powinienem wpisac 18°C a nie 14°C. Myle sie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, szajsiwo napisał:

najwyzsza temperatura jaka osiagnelo piwo w calym procesie fermentacji -  bo tak naprawde to wlasnie ta max temp definiuje ilosc CO2 jaka pozostala w piwie.

Nieprawda. Ilość CO2 pozostałego w piwie definiuje najwyższa temperatura PO fermentacji, a nie w jej trakcie. W trakcie fermentacji możesz obniżyć temperaturę, a że drożdże ciągle będą pracowały, doprodukują CO2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.