Jump to content
Sign in to follow this  
cieplyl

Starter - coś z nim nie tak.

Recommended Posts

Uwarzyłem dziś dortmundera i chciałem zadać go starterem z drożdży saflager w 34/70 jednak zaniepokoił mnie jego smak i zapach.

 

Starter robiłem tylko ze słodu pilźnieńskiego bez chmielu i niczego innego. Gęstość ładnie spadła do 3, powoli zaczął się już klarować (zrobiony w środę). Zaniepokoił mnie zapach i smak lekko kwaśny. Czy to normalne, że piwo bez chmielu jest lekko kwaśne? Wygląda bardzo ładnie, jest klarowne bez żadnej piany itp.

 

I oczywiście drugie pytanie: Co z nim teraz zrobić? Poczekać i sprawdzić czy nie bedzie bardziej kwaśny i czy ukażą się oznaki zepsucia czy zadawać i modlić się żeby to nie było zakażenie.

 

Domyślam się, że temat oklepany więc z góry przepraszam :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem tego w całości około 1,5 litra. Pół zamroziłem na inną warkę a z połowy zrobiłem starter.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zrobiłem tego w całości około 1,5 litra. Pół zamroziłem na inną warkę a z połowy zrobiłem starter.

Że sie tobie chciało , nie lepiej kupic ekstrakt ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście, że lepiej ale z braku laku dobry i kit. Jak to mówią "skleroza nie boli tylko się trzeba nabiegać".

Share this post


Link to post
Share on other sites

To powinien smakować jak zielone piwo. Ja bym się obawiał dodać to do piwa. Jeszcze jedno, czy móglbyś ten zapach/smak określić jako siarkowy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciężko powiedzieć ale raczej nie. Powinno tak smakować, tylko zastanawiałem się jak smakuje piwo bez chmielu, bo musi być chyba jakaś kolosalna różnica. Gdzieś czytałem, że piwo może być na początku kwaskowate i tak zastanawiałem się czy brak chmielu nie spotęguję kwaśnego posmaku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bakeriom zwylke towarzyszą inne zjawiska jak kożuch na powierzchni i przykry zapach.

Drożdże czasem mają kwaskowy zapaszek. A piwo bez chmielu powinno być chyba słodkie.

 

Jak nie masz alternatywy to zadaj ten starter.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

Mam pytanie - zagotowałeś wysłodzoną brzeczkę na starter?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie nie ma żadnego kożucha, drożdże opadły na dno i piwo na górze jest ładnie klarowne.

 

Oczywiście gotowałem kilkadziesiąt minut :D.

 

Dzięki za odpowiedzi zadam te drożdże i zobaczymy. Nie jestem przesądny ale to 13 warka :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześc :D

coś moda na te 13 warki :D

Aplloks też warzył ostatnio 13-ta warkę :)

 

jak przegotowałęś brzeczką to powinno być wszystko ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.