Jump to content
Sign in to follow this  
Wiatrol

Co z tego wyjdzie

Recommended Posts

Witam

ostatnio kombinowałem i postanowiłem spróbować częściowego zacierania + gotowe ekstrakty

Wymyśliłem sobie bursztynowe piwo z lekką nutą karmelu i tak oto zamówiłem:

Gozdawa Amber 1,7 kg

Malt jasny 1,7 kg

słód:

pilzneński 0,5 kg

karmelowy czerwony 250 g

karmelowy ciemny 200 g

 

Chmiele :

sybilla 30 g

Lubelski 20 g

 

Odpalam gaz temp. 66-67 stopni wrzucam słody i przygotowuje puszki i tu moim oczom ukazuje sie napis GOZDAWA ALTBIER

gotowy nachmielony ekstrakt słodowy 

 

Jako że zacierania nie mogłem już zatrzymać postanowiłem zmodyfikować recepture na szybko 

 

Do zatartych słodów dodałem jasny Malt dodałem wody nachmieliłem 

20 g Sybilla 40 min

15 g Lubelski ostatnie 10 min

po wyłączeniu palnika dodałem do wszystkiego brew kit Gozdawy

Chmielu dodałem mniej bo niechciałem przedobrzyć jako że brew kit był już chmielony

 

Dodam że całość była robiona w 10 litrach wody reszta była dolana już w fermentatorze

Drożdże 2 opakowania Brew-go 02

Mój błąd że nie sprawdziłem dokładnie paczki ale bez wczytania sie w etykietę to wyglądają bardzo podobnie

 

BLG końcowe 13

wyszło 25-27 litrów 

 

Co o tym sądzicie co z tego wyjdzie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

amber chyba już jest z karmelem do tego 0,45 kg karmelowych to dużo

strasznie pokombinowane to piwo,co ty chciałeś uzyskać z tego ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.