Skocz do zawartości

Pasteryzacja


Szakal75

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jezeli wezme piwo browaru Pinta i jest napisane pasteryzowane ale jest gruby osad drozdzowy to wyjdzie mi to czy nie wyjdzie bo jest napisane pasteryzowane. Powtarzam jest gruby osad drozdzowy, mogli dac do refermentacji troche drozdzy. Prosze o odpowiedz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, akoss3 napisał:

Czy jezeli wezme piwo browaru Pinta i jest napisane pasteryzowane ale jest gruby osad drozdzowy to wyjdzie mi to czy nie wyjdzie bo jest napisane pasteryzowane. Powtarzam jest gruby osad drozdzowy, mogli dac do refermentacji troche drozdzy. Prosze o odpowiedz.

Po pasteryzacji nie masz prawie żadnych szans w warunkach domowych na odzyskanie drożdży. Owszem zdążały się przypadki, że coś poszło nie tak i piwa potrafiły nadal pracować, czasem wybuchać, ale to był błąd w sztuce. Pasteryzacja jest bardzo skuteczna i zabije prawie wszystko, co było wewnątrz. A nawet jak coś Ci ruszy z tego osadu to raczej obstawiałbym błąd w odzyskiwaniu i coś wleciało z powietrza, lub co mniej prawdopodobne w osadzie były jakieś formy przetrwalnikowe i nie koniecznie były to drożdże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.