Jump to content
Sign in to follow this  
method99

Browar na Jazzowo

Recommended Posts

Witam. Z racji, że wygodniej i czytelniej zapisywać jest swoje poczynania na komputerze, więc postanowiłem założyć temat. Skąd nazwa ? ponieważ fermentory stoją w miejscu, gdzie często pulsuje rytm bebopu :D

 

 

Pierwszym piwem jakie uwarzyłem (właściwie uwarzyliśmy, bo warzę z Ojcem) był Pils - ale z racji wielu wielu błędów, wyszedł mętny, walił winem, drożdżami i chyba miał infekcje + każda butelka smakowała inaczej. Ale jeszcze wrócę do Pilsa, aby się odegrać :)
 
1. American IPA 17 BLG - 21.09.15
 
Słody:
 
- Strzegom Pale Ale 5,2 kg
- Strzegom Monachijski 2 kg
 
Chmiele:
 
- Citra 90 g
- Amarillo 40 g
- Cascade 40 g
 
Drożdże: 
 
- paczka US -05
 
Zacieranie 70 minut:
ok 20 litrów wody, zacieranie w około 64 stopniach (nie ogarnąłem temperatury), wygrzew do 78 stopni. Wysładzanie ok 12 litrami wody. BLG brzeczki przedniej 19,5 (mierzona gorąca)
 
Chmielenie 70 minut: 
- 70 min: Citra 40 g
- 30 min: Amarillo 20 g + Cascade 20 g
- 10 min: Amarillo 20 g + Cascade 20 g
 
BLG po chmieleniu: 20 (mierzone gorące), wyszło koło 20 litrów
 
Fermentacja burzliwa: temp: 17-20 stopni, Jedna paczka drożdży US - 05, na tyle ekstraktu okazała się niewystarczająca i fermentacja burzliwa przebiegała równo 3 tygodnie, cukier zszedł do 2,5-3 BLG. Póki co smak i zapach mango, alkoholowe, z wyliczeń wychodzi, że ma ponad 8 % alkoholu. Jestem zadowolony :-)
 
Fermentacja cicha (12.10.15): Cicha będzie trwać 7 dni, w tej samej temperaturze co burzliwa, 50 gramów Citry na 7 dni na zimno. Rozlew do butelek: 19, lub 20 pazdziernika. 3,5 grama glukozy na pół litra, tydzień w temperaturze fermentacji burzliwej, potem butelki wylądują w temp ok 15-16 stopni.
 
Kilka fotek z warzenia - nie wiem po co, tak dla picu :-)))
Edited by method99

Share this post


Link to post
Share on other sites

2.Irish Red ALE 12 Blg - 25.09.15

 

Słody:

 

- Pale Ale 3 kg

- Monachijski 0,8 kg

- Czerwony 0,5 kg

+ Jęczmień prażony 0,5 kg

 

Chmiele:

 

- East Kent Golding 50 g

- Columbus 50 g

 

Drożdże:

 

- paczka US - 04

 

Zacieranie:

 

Dałem za dużo wody, bo około 16-17 litrów (błędy, błędy..) 66 stopni przez 45 minut, podniesienie do ok. 72 stopni i trzymanie przez 15-20 min. Na ost. 10 min jęczmień prażony , wygrzew 76 stopni.

 

Wysładzanie - nie pamiętam już iloma litrami, ale wyszło około 22-23 litry brzeczki, gęstość brzeczki przedniej - nie zapisałem. Tu był duży błąd bo za szybko rozcieńczyliśmy brzeczkę przednią. Ogólnie piwo miało masę błędów..

 

Chmielenie 60 minut :

 

- 60 min. Columbus 50 g

i tutaj też nie zapisałem, co było dalej ale prawdopodobnie:

- 30 min East Kent Goldings 25 g

- 10 min East Kent Goldings 25 g

Dodatkowo na ostatnie 20 minut łyżka stołowa mchu irlandzkiego

 

BLG po chmieleniu: 13 (mierzone gorące znowu..)

 

Fermentacja burzliwa: temperatura:17-20 stopni, brak bulkania, po 5 dniach odfermentowanie wynosiło 3,5 BLG - pośpieszyłem się i zlałem na cichą, robiąc dodatkowy błąd bo użyłem do obciągu rajstopy, żeby nic nie przeszło do drugiego fermentora - to był błąd, ponieważ brzeczka na cichej praktycznie nic więcej odfermentowała. W smaku - puste, wodniste z uderzeniem takiej mało szlachetnej goryczy, w aromacie prażony jęczmień, może lekki karmel..cóż.. wiele błędów.

 

Fermentacja cicha: 5 dni w temperaturze fermentacji burzliwej + 5 dni w temp. 16-17 stopni. 

 

Butelkowanie 9.10.15, 3 gramy glukozy na pół litra, tydzień w temperaturze fer. burzliwej - po tygodniu pójdzie w 15-16 stopni.

 

P1040696.jpg

Piwo ładnie się sklarowało, na fotce nie widać, ale przebija taka czerwonawa-bursztynowa barwa. Mam jedynie nadzieje, że smak się jeszcze ułoży.. bo inaczej lekka masakra :) dodatkowo wlała mi się woda z rurki do brzeczki przy zlewaniu w butelki - mega niefartowna ta warka. No ale zobaczymy.

Edited by method99

Share this post


Link to post
Share on other sites

3.Foregin Extra Stout 15 BLG - 05.10.15

 

Słody:

 

- Strzegom Pale Ale - 4,00kg
- Weyermann Caramunich I - 0,50kg
- Strzegom Jęczmień Prażony - 0,45kg
- Strzegom Czekoladowy 400 - 0,35kg
- Weyermann Abbey - 0,30kg
- Strzegom Czekoladowy 1200 - 0,15kg

 

Chmiele:

 

- Challenger - 35g
- East Kent Goldings - 20g
- Fuggle 20g

 

Drożdże:

 

- paczka US - 05

 

Dodatki:

 

- Całe ziarna palonej kawy Brazylijskiej ok. 80 g 

 

Zacieranie:

 

18 litrów wody, podgrzanie do 68’C:

Pierwsza Przerwa w 62'C - 40min
Druga Przerwa w 72'C - 20min
Wygrzew do 77'C

 

Wysładzanie, 13 litrami wody o temp 78’C - 19 BLG wystudzonej brzeczki przedniej. BLG całej brzeczki przed chmieleniem = 14. 

 

Chmielenie 70 minut: (dwa razy zgasł mi termostat podczas, więc wydłużyłem chmielenie o 10 min)

 

Challenger 35g - 70min

East Kent Goldings 20g - 35min
Fuggle 20g - 10min

+ na ostatnie 20 minut stołowa łyżka mchu irlandzkiego

 

BLG po chmieleniu = 16 (wystudzona brzeczka)

 

Fermentacja burzliwa: temperatura 17-20 stopni, 12 dni - w piątek 16.10.15 przelewamy na cichą, która potrwa ok Tygodnia - na ostatnie 3 dni dodamy ok 80 gram, palonych ziaren brazylijskiej kawy, które mają dodać mleczno-kawowo-orzechowego smaku - powinno być dobrze :) wysycenie ma być raczej nie zbyt mocne, więc te 3 gramy cukru na pół litra powinno być ok.

 

Ogólnie to najlepiej uwarzone piwo do tej pory przez Nas. Temperatury zacierania, wysładzanie, BLG wszystko poszło tak jak należy - no może BLG trochę za wysokie, ale to nie przeszkadza nam. A poniżej parę fotek - brzeczka fajnie wyglądała :)

 

http://postimg.org/gallery/ezgf415w/

Edited by method99

Share this post


Link to post
Share on other sites

W piątek tj. 16.10.2015 miałem zlewać Stouta 16 blg na cichą - jednak 10 dni burzliwej to mało, bo cukier odfermentował do ok 5-6 BLG. Więc będzie stał ok 2,5 tygodnia na burzliwej, czyli do środy 21.10.15. Powyżej 15 BLG jedna paczka US - 05 to trochę mało. Ale w smaku - Stout jest bardzo dobry już teraz. W smaku wyrazna gorzka czekolada + jęczmień prażony + goryczka, która przechodzi w taką trochę zalegającą goryczkę kawy-kakao. Jak nic się nie zepsuje to będzie dobrze, bo na cichą idzie koło 100 g ziarnej brazylijskiej kawy. Która to powinna dodać mlecznych aromatów no i kawy 

 

Próbowałem też Red Ale - po butelce i... bardzo gorzkie. Nie szło pić, masakryczna gorycz, taka agresywna w smaku, która przechodzi w tą zalegającą goryczkę od jęczmienia prażonego.. nie dało się pić. Ale w sobotę wieczorem i niedziele rano - smakowało już o wiele lepiej. Goryczka zelżała (albo przywykliśmy). Czuć mocno jęczmień prażony i w smaku i zapachu +  drożdże i takie trochę melanoidynowę nuty połączone z mocną goryczką - coś jak Lubuskie IPA, typowo po angielsku, tylko trochę bardziej wodniste. Musi leżeć jeszcze.

P1040703.jpg

 

Dzisiaj tj 19.10.15 zlewaliśmy AIPE (a właściwe chyba duble AIPE). Mocny aromat citry + multiwitamina od casdace. W sobotę pierwsza degustacja :-) 

 

ps. taka ciekawostka - znalazłem dzisiaj butelkę, którą myślałem, że zgubiłem - piwo w oryginale było dedykowane "Birdowi", czyli Charliemu Parkerowi, mistrzowi jazzu :) który nie wytrzymał tempa, które sobie narzucił... :P z tego co pamiętam takie dość oryginalne w smaku..

 

P1040704.jpg

 

ps 2. Rozbudowaliśmy swój "browar domowy" i mamy do dyspozycji lodówkę - jest sens używania jej podczas fermentacji cichej przy piwach górnej fermentacji typu American Pale Ale ? jak tak to pewnie na ost. 3 dni, ale w jakiej temperaturze ?

 

P1040697.jpg

Edited by method99

Share this post


Link to post
Share on other sites

4.American Cascade Pale Ale 13 BLG, zestaw na 25 litrów - 26.10.2015 

 

Słody:

 

- Słód Pale Ale 2,5 kg

- Słód Wiedeński 1,25 kg

- Słód Monachijski 1,25 kg

- Słód Crystal 150 - 0,38 kg

 

Chmiele:

 

- Cascade 158 g

 

Drożdże:

 

- US 05

 

Zacieranie:

 

15 Litrów wody, 70 stopni - po wrzuceniu słodów miało być 68 przez 70 minut, było 66 - niestety... zaczęliśmy podgrzewać i bardzo niekontrolowanie temperatura skoczyła do ponad 75 (kto wie czy nie ponad 78 na jakiś czas). Trzeba było nie ruszać, albo podgrzać tylko chwilę. Długo nie mogliśmy zbić temperatury, większość zacierania była robiona w okolicach 75 i 70 +. Z tego wszystkiego zapomnieliśmy o próbie jodowej. Cóż.. wygrzew w około 78 i wysładzanie około 17,5 litra wody. BLG brzeczki przedniej - 21. Chyba trochę dużo... ciekawe czemu tak wyszło.

 

Chmielenie 70 minut:

 

Cascade 50 g, ok 60 minut

Cascade ponad 12 g, 30 minut

Cascade ponad 12 g, 15 minut

Cascade 30 g, 10 minut

Cascade mniej niz 12 g, 5 minut

- w oryginalnym przepisie miało być jeszcze na ost minute 12 g, ale widocznie musiałem więcej sypnąć w tych porcjach 12 gramowych wcześniej i nie wystarczyło.

 

BLG po chmieleniu: 16,5. Za radą kolegi w innym temacie kiedyś, dolałem litr wrzącej wody, BLG spadło do 15,5 - dolaliśmy więc jeszcze litr więc idąc tym tropem, że litr wody = ok 1 BLG, to spadło do 14,5. Stwierdziliśmy, że może tak zostać. Jest trochę ponad 21 litrów brzeczki. 

 

Fermentacja Burzliwa: wg przepisu ma trwać 7-10 dni w temp około 18-21. U mnie będzie to 17,5-20 stopni. Myślę, że 10 dni to minimum z doświadczenia poprzednich warek.

 

Fermentacja Cicha: jak zwykle w temp. fermentacji burzliwej i tu zobaczymy.. jak zrobimy 7 dni, to od razu wrzucam 30 g Cascade na Zimno. Dalej zastanawiam się jak wykorzystać lodówkę, ale to napiszę w osobnym temacie.

 

Butelkować zamierzamy inaczej niż w oryginalnym przepisie od "Twojego browaru": około 4 gramy na butelkę, żeby nie było mdłe aż tak od Cascade. Więc musi dobrze odfermentować wcześniej :)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Staut został przelany na cichą w Czwartek 22.10.15 i z dwa tygodnie pobędzie na cichej, bo zlewaliśmy przy stanie około 5 BLG. Nie bardzo chciało spaść niżej. 

 

Piliśmy DUBLE AIPE na weekend - mocna jak diabli( w działaniu, bo alkoholu już tak nie czuć w smaku), ale aromat i smak super. Bardzo się poprawił. Dość mocno słodkie jest (to akurat tak sobie). Tylko trochę się "strułem" nim :P nie ma co przeginać z tak mocnymi piwami o tak mocnym aromacie.

 

Irlandzki Ale - wodnisty, jęczmień, melanoidynowy.. jakiś jak by kwach lekki w aromacie. niezbyt udany.

Edited by method99

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do stouta w środę 04.11.2015 dodaliśmy ok 55-60 g ziaren palonej brazylijskiej kawy, na 18 litrów- blg nie chciało zejść niżej niż 5.  Smak przed dodaniem kawy bardzo dobry - aromat też ok, ale to jeszcze nie to. W  smaku bardzo czekoladowy finisz - po dodaniu kawy na 3 dni ostatnie dni, bardzo kawowy smak i aromat - ale mam nadzieje, że trochę się wyrówna jak postoii, bo jednak kawa dodana na zimno. Zabutelkowane - pierwsza próbwa w piątek.

 

American Cascade - przelany na cichą dzisiaj 10.11.2015 - odfermentowanie do ok 2,5. Czyli wporzadku, ale trzymałem go ponad 2 tygodnie na burzliwej. Teraz tydzień cichej z 30 g cascade na zimno i butelkowanie. Na teraz w smaku smaczne - goryczka nie tak mocna, nie zalega. Trochę Malo chmielu w aromacie i smaku - ale po dochmieleniu powinno byc ok. Bardzo słodkie będzie przez bardzo wysokie temp podczas zacierania..

 

Dubel AIPA się kończy - ogólnie jestem zadowolony z tego piwa. Jak jest dzien to wchodzi elegancko, wydaje się być udane. Chociaż jestem już zmęczony citrą - wszędzie citra.. przynajmniej w domu trzeba zmienić kierunek.

 

Irlandzki Ale - bez komentarza :-) doszło utlenienie i wali mokrym kartonem. Łącząc to z wodnistością i jęczmieniem prażonym, który wszystko przykrył można sobie wyobrazic co to jest..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.