Jump to content

Filtracja brzeczki workiem filtracyjnym


Pan Łyżwa
 Share

Recommended Posts

Hej,

Co sadzicie o zastosowaniu takiego worka jak ten z linku poniżej do dodatkowej filtracji, przy filtrowaniu oraz do fitracji i od razu lepszego napowietrzania przy przelewaniu brzeczki po warzeniu do wiadra?

http://www.piwnykraft.pl/pl/p/Worek-filtracyjny-10-cm-x-36-cm-z-obrecza-150-mikronow/426

 

Czy przy takiej siatce jak 150 mikronów nie będziemy czegoś tracili z piwa? 

Link to comment
Share on other sites

Obczaj sobie metodę BIAB na forum i na jołtiubie. Ma ona przy filtracji jedną wadę, mniejszą wydajność ale jakby ją stosować normalnie tzn. wysładzać na raty to niby daje rady. Co do oddzielania chmielin jak będziesz to dezynfekował? Gotować taką tkaninę średnio szybko się zniszczy, a zwykła dekantacja też daje dobre efekty. Pomyśl lepiej o hop stoper albo bazooka screan lub sam koczyk z drobnej siatki w którym gotujesz chmiel z brzeczką. Każda metoda ma plusy i minusy, na dobrą sprawę sam musisz ją sprawdzić czy Ci pasuje.

 

 

Generalnie postępujemy tak na szkółce piwowarskiej https://www.facebook.com/Wroclawscy.Piwowarzy/photos/ms.c.eJxFj0EOxDAIA3~_0Agxx~_P~;HuiWKex3Zg3EvAmnkciT2zy~;I2OZWH7DORcYF3m~;CGgJ7HEGBdUBfEDmOkhQxCZfjDf2lVAU8QJWMcUBXMsdhLjC~;oPVLYSqxBI7021EzHZsP9eE2lw~-~-.bps.a.1157334030946776.1073741836.734536289893221/1157334587613387/?type=3&theater

 

ale z gorącą brzeczką, która jest też natleniania, taka metoda na lenia i generalnie nie do końca prawidłowa (nie mamy jak schłodzić brzeczki), ale możliwe jest to na zimnej brzeczce. Z tym, że mówię dochodzi tutaj minus w postaci gotowania takiego worka (najlepiej podciśnieniem, żeby dokładnie wszystko odkazić)

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

Obczaj sobie metodę BIAB na forum i na jołtiubie. Ma ona przy filtracji jedną wadę, mniejszą wydajność ale jakby ją stosować normalnie tzn. wysładzać na raty to niby daje rady. Co do oddzielania chmielin jak będziesz to dezynfekował? Gotować taką tkaninę średnio szybko się zniszczy, a zwykła dekantacja też daje dobre efekty. Pomyśl lepiej o hop stoper albo bazooka screan lub sam koczyk z drobnej siatki w którym gotujesz chmiel z brzeczką. Każda metoda ma plusy i minusy, na dobrą sprawę sam musisz ją sprawdzić czy Ci pasuje.

 

 

Generalnie postępujemy tak na szkółce piwowarskiej https://www.facebook.com/Wroclawscy.Piwowarzy/photos/ms.c.eJxFj0EOxDAIA3~_0Agxx~_P~;HuiWKex3Zg3EvAmnkciT2zy~;I2OZWH7DORcYF3m~;CGgJ7HEGBdUBfEDmOkhQxCZfjDf2lVAU8QJWMcUBXMsdhLjC~;oPVLYSqxBI7021EzHZsP9eE2lw~-~-.bps.a.1157334030946776.1073741836.734536289893221/1157334587613387/?type=3&theater

 

ale z gorącą brzeczką, która jest też natleniania, taka metoda na lenia i generalnie nie do końca prawidłowa (nie mamy jak schłodzić brzeczki), ale możliwe jest to na zimnej brzeczce. Z tym, że mówię dochodzi tutaj minus w postaci gotowania takiego worka (najlepiej podciśnieniem, żeby dokładnie wszystko odkazić)

Mówiąc o użyciu do filtracji miałem na myśli włożenie w to wężyka, a filtrować złożem najprościej jak można na wężyku.

Link to comment
Share on other sites

Hej,

Co sadzicie o zastosowaniu takiego worka jak ten z linku poniżej do dodatkowej filtracji, przy filtrowaniu oraz do fitracji i od razu lepszego napowietrzania przy przelewaniu brzeczki po warzeniu do wiadra?

http://www.piwnykraft.pl/pl/p/Worek-filtracyjny-10-cm-x-36-cm-z-obrecza-150-mikronow/426

 

Czy przy takiej siatce jak 150 mikronów nie będziemy czegoś tracili z piwa? 

 

 

Mówiąc o użyciu do filtracji miałem na myśli włożenie w to wężyka, a filtrować złożem najprościej jak można na wężyku.

 

Z twojej wypowiedzi nijak to nie wynika ;)  

Link to comment
Share on other sites

Przy przelewaniu brzeczki do wiadra brak chmielin i osadów białkowych.

 

dodam od siebie, że filtrowałem brzeczkę po studzeniu i whirlpoolu za pomocą worka 50 mikronów o pojemności 1,5l założonego na końcu wężyka do dekantacji - niestety worek po paru minutach był wyklejony szlamem od środka - dekantacja prawie stanęła a worek na końcu węża wyglądał jak balon

 

ostatnio próbowałem też za pomocą hopstoppera 250um wsadzonego do gara po whirlpoolu - dekantacja poszła jak złoto, cały szlam i chmieliny zostały na siatce stalowej a ja odzyskałem prawie 100% brzeczki

 

za to worek świetnie sobie radzi jako filtrator chmielin po chmieleniu na cichej

Edited by cml
Link to comment
Share on other sites

Ja  używam od dłuższego czasy takiego worka na stelażu.

http://allegro.pl/worek-filtracyjny-do-moszczu-ze-stelazem-i5718084067.html

 ​Stosuję to tylko przy przelewaniu schłodzonej brzeczki po warzeniu do wiadra i faktycznie ułatwia to napowietrzenie,

ale największą zaletą jest to, że do wiaderka leci czysta brzeczka bez chmielin. A chmiel sypę do gara luzem, bez żadnych woreczków. 

Nawet wirpool jest nie potrzebny.

Link to comment
Share on other sites

Kurcze, ten worek na stelażu wygląda całkiem całkiem... czy nie ma ryzyka, że się przechyli podczas przelewania brzeczki (jakoś ten stelaż wygląda trochę mało wiarygodnie...)? Chyba się zaopatrzę.

Potrzebuję jeszcze tylko cwanego sposobu do filtracji po chmieleniu na cichej - obecnie zlewam wężykiem zakończonym antygwałtem (w sumie spełnia rolę ale szukam czegoś cwańszego)

Edited by Jancewicz
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.