Skocz do zawartości

Browar Domowy Pod Roboczym Tytułem


KoVaLL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W Niedzielę (11.10.2015) uwarzyłem z sąsiadem pierwszą warkę i postanowiłem tu notować nasze poczynania.

 

#01 Dry Stout 12 blg zestaw z twojbrowar.pl (a raczej chyba Foreign Extra Stout bo wyszło 15 blg)

 

Zestaw powiększony 25L:

4,4kg Pale Ale

0,25kg Chocolate

0,4kg palone ziarno jęczmienia

0.6kg płatki jęczmienne

 

45g Chmiel Target

 

Płatki jęczmienne próbowałem kleikować (teraz wiem, że to bez sensu)

 

Zacierane w kegu 50L od kolegi Maryush, ogrzewany elektrycznie grzałkami od kolegi sprawek (dzięki!). Do tego PID z REX-C100 z aliexpress i jazda :)

 

Zacierane w 15L wody + woda z kleikowania ok 1 litr:

70* 70min.

70* na 10 min dodano słody ciemne.

 
Wysładzanie batch w kegu z użyciem 19L 80°C wody i sraczwężyka. Na początku poszło za szybko, odkryło się młóto a nawet załapałem powietrze. Po dolaniu wody szło dalej. Na sam koniec się chyba przytkało i szło bardzo opornie.
 
Wyszło 13blg i uznałem, że może być.
 
Warzone przez 60min w tym samym kegu. Masa chmielin nam wykipiała w ciągu pierwszych 10 min, potem bez ekscesów :)
 
Schłodzone w 50 min do 25°C i zadano Safale S-04.
 

Do fermentora trafiło 22L 15blg... Tego nie przewidzieliśmy.

Wydajność wyszła 74% - nie wiem ile wykipiało.

 

Edit:

Zdecydowałem się nie rozcieńczać. Zabutelkowano 4 listopada po 23 dniach fermentacji z użyciem 150g glukozy w 44 butelki.

Edytowane przez KoVaLL
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#02 Ciemne pszeniczne 12Blg - WITkowe (11.11.2015)

 

Zestaw na 20L z TwojBrowar:

2,2kg Pszeniczny

0,8kg Monachijski

0,8kg Wiedeński

0,2kg Karmelowy Ciemny

0,1kg Czekoladowy

 

Zacieranie:

44* 15min

63* 15min

72* 60min

78* 10min - wygrzew

 

Chmiel:

30g Lubelski 60min

 

Wyszło 12,5 blg ok 18L. Zadano zrehydratyzowane M20 Bavarian Wheat.

W związku z tym, że poprzednia fermentacja szła dość powoli, tym razem napowietrzałem blenderem z przystawką do ubijania piany, o tak: 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.