Jump to content
Sign in to follow this  
KoVaLL

Browar Domowy Pod Roboczym Tytułem

Recommended Posts

Witam,

W Niedzielę (11.10.2015) uwarzyłem z sąsiadem pierwszą warkę i postanowiłem tu notować nasze poczynania.

 

#01 Dry Stout 12 blg zestaw z twojbrowar.pl (a raczej chyba Foreign Extra Stout bo wyszło 15 blg)

 

Zestaw powiększony 25L:

4,4kg Pale Ale

0,25kg Chocolate

0,4kg palone ziarno jęczmienia

0.6kg płatki jęczmienne

 

45g Chmiel Target

 

Płatki jęczmienne próbowałem kleikować (teraz wiem, że to bez sensu)

 

Zacierane w kegu 50L od kolegi Maryush, ogrzewany elektrycznie grzałkami od kolegi sprawek (dzięki!). Do tego PID z REX-C100 z aliexpress i jazda :)

 

Zacierane w 15L wody + woda z kleikowania ok 1 litr:

70* 70min.

70* na 10 min dodano słody ciemne.

 
Wysładzanie batch w kegu z użyciem 19L 80°C wody i sraczwężyka. Na początku poszło za szybko, odkryło się młóto a nawet załapałem powietrze. Po dolaniu wody szło dalej. Na sam koniec się chyba przytkało i szło bardzo opornie.
 
Wyszło 13blg i uznałem, że może być.
 
Warzone przez 60min w tym samym kegu. Masa chmielin nam wykipiała w ciągu pierwszych 10 min, potem bez ekscesów :)
 
Schłodzone w 50 min do 25°C i zadano Safale S-04.
 

Do fermentora trafiło 22L 15blg... Tego nie przewidzieliśmy.

Wydajność wyszła 74% - nie wiem ile wykipiało.

 

Edit:

Zdecydowałem się nie rozcieńczać. Zabutelkowano 4 listopada po 23 dniach fermentacji z użyciem 150g glukozy w 44 butelki.

Edited by KoVaLL

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szło Ci za szybko i złoże się zbiło przez co mocno zwolniło. :) 

Dolej przegotowanej wody jeśli nie chcesz miec tych 15BLG bo słodko zacierałeś no i s-04 które płytko moga odfermentować. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

#02 Ciemne pszeniczne 12Blg - WITkowe (11.11.2015)

 

Zestaw na 20L z TwojBrowar:

2,2kg Pszeniczny

0,8kg Monachijski

0,8kg Wiedeński

0,2kg Karmelowy Ciemny

0,1kg Czekoladowy

 

Zacieranie:

44* 15min

63* 15min

72* 60min

78* 10min - wygrzew

 

Chmiel:

30g Lubelski 60min

 

Wyszło 12,5 blg ok 18L. Zadano zrehydratyzowane M20 Bavarian Wheat.

W związku z tym, że poprzednia fermentacja szła dość powoli, tym razem napowietrzałem blenderem z przystawką do ubijania piany, o tak: 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.