Jump to content
e-prezes

Jakie zboża z surowców niesłodowanych preferujesz?

Zboża jako surowce niesłodowane  

48 members have voted

  1. 1. Jakie zboża surowców niesłodowanych preferujesz i dlaczego?

    • żyto
    • owies
    • gryka
      0
    • ryż
    • kukurydza
    • ekologiczne i prastare
      0
    • podstawowe: jęczmień i pszenica.
    • nie stosuję


Recommended Posts

Komentarze dlaczego proszę o wpisywanie poniżej. Z góry dziękuję.

Edited by e-prezes

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co znaczy "lubisz" ? Wyznacznikiem użycia konkretnego surowca niesłodowanego jest raczej styl piwa, Witbier - pszenica, Owies - Owsiany Stout, ryż - Ryżowa IPA itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Styl stylem, ale dzisiaj jest już taka swoboda i hybrydyzacja stylów... No ale uściślę... preferujesz!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Styl stylem, ale dzisiaj jest już taka swoboda i hybrydyzacja stylów... No ale uściślę... preferujesz!

Ja myślałem, że zawsze tak było. ;)

 

Ja bardzo lubię żyto. Czy to w postaci surowca niesłodowanego czy w postaci słodu. Głównie ze względu na nadawaną piwu teksturę. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Styl stylem, ale dzisiaj jest już taka swoboda i hybrydyzacja stylów... No ale uściślę... preferujesz!

Ja myślałem, że zawsze tak było. ;)

 

 

Zawsze to dość nieprecyzyjne i nietrafne sformułowanie, ale kilkanaście lat temu gdy zaczynałem zabawę z piwowarstwem żyto, gryka czy zboża prastare nie były tak rozpowszechnione, a co za tym idzie stosowane jak dziś. To właśnie żyto najbardziej zostało spopularyzowane w ostatnich latach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po rocznej przerwie w tym sezonie ponownie do każdej warki będę dodawać około 10% jęczmienia niesłodowanego. Oczywiście pomijając sytuację gdy receptura wymaga czegoś innego (witbier, otmeal stout itd.).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oj karczmarz piłem twojego LAMBIKA a to nowe to pytanie z góry trza się bać? Nie muszę dodawać że oczy leżały obok mnie.

Edited by quhcik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lubię żyto. Ale sypię co mam pod ręką, proso, kaszę gryczaną, płatki jęczmienne. Jak mi słodu brakuje, to nie wybrzydzam. Wychodzi całkiem dobre.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najczęściej stosuje niewielkie ilości pszenicy niesłodowanej oraz owsa niesłodowanego (dla łuski), ale tak jak poprzednik nie gardzę innymi dodatkami, czasem z ciekawości sypnę 100 gram kaszki kukurydzianej, kilka razy używałem ryżu. Często też w zależności od stylu stosuje składniki. W planach mam także wielozbożowe na różnych płatkach błyskawicznych (gryka, orkisz, żyto, pszenica, owies i ryż) Zobaczymy co wyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lubię żyto. Ale sypię co mam pod ręką, proso, kaszę gryczaną, płatki jęczmienne. Jak mi słodu brakuje, to nie wybrzydzam. Wychodzi całkiem dobre.

 

Mnie proso nie przekonało. Ma dziwny posmak. Mówię o płatkach do jedzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ogólnie to nie mam jakiegoś preferowanego zboża, chyba najwięcej zużyłem gryki niepalonej, żyta i owsa.

Te 3 ziarna lubię najbardziej, wszystkie mają trochę betaglukanu, dobrze wpływają na pianę i pełnię.

Żyto jest najbardziej wyraźne i najbardziej "oleiste", gryka najmniej - przynajmniej w moim odczuciu.

 

Nie raz wrzucałem co miałem pod ręką poza prosem i sorgiem, bo nie chciało mi się redukować szczeliny w gniotowniku, raz używałem płatków ryżowych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spał ktoś kuskus albo mak?

Kuskus robi się z pszenicy - wiesz?

 

Ostatnio zrobiłem z około 30% amarantusa - jeszcze fermentuje bo ekstrakt srogi

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ale czy ktoś sypał. :)

Kuskusu nie, ale raz się zdarzyło trochę makaronu :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mnie proso nie przekonało. Ma dziwny posmak. Mówię o płatkach do jedzenia.

 

 

W piwie posłużyło mi za wypełniacz ekstraktu, 1,20kg płatków. Piana marna po nim była.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ryżowa IPA?

 

Pytałem, z ciekawości. Ja akurat mam dostęp do owsa, śrutowanego lub płatkowanego (drobno). Żyto sprawia spore trudności, więc mimo, że też mam dostęp nie stosuję. Kukurydzę, ze względu na brak informacji czy jest odtłuszczana nie stosuję. Do reszty mam stosunek obojętny, ale dzięki za udział i komentarze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.