Jump to content

Drożdże Fermentis Safbrew TM Abbaye

Share

Recommended Posts

Hej. Popełniłem BPA na fermentis abbaye po tygodniu od zabutelkowania otworzyłem jedno na próbę no i zalatuje trochę winem w smaku... mocno wytrawne w smaku. fermentowane w 18 stopniach zeszło z 12,5 blg do 3 blg. Macie jakieś doświadczenia z tymi drożdżami? to normalne aromaty czy coś się dzieje niedobrego?

• 2 weeks later...

Moje doświadczenia z nimi są takie, że w niskich temp (~18C) dały mi mało charakterystycznych, belgijskich nut. Efekt był niezły w około 21C, natomiast przy 23C i mocniejszym piwie już niestety poszły w rozpuszczalnik. Same drożdże bardzo żarłoczne - fermentują szybko i burzliwie. Temperatura w wiadrze potrafi mocno skoczyć.

Ostatnio próbowałem po ok 3 tyg od butelkowania no i wino i alkohol w zapachu pomału zanika natomiast w smaku nadal wytrawne i do tego dało się wyczuć coś z pogranicza malin i wiśni ale nie kwaśne. Zobaczymy, no może być całkiem ciekawe oby nie poszło w stronę jakiegoś kwasu bo szczerze mówiąc jakiejś lekkiej infekcji w dalszym wykluczyć nie mogę ;) 

Ostatnio próbowałem po ok 3 tyg od butelkowania no i wino i alkohol w zapachu pomału zanika natomiast w smaku nadal wytrawne i do tego dało się wyczuć coś z pogranicza malin i wiśni ale nie kwaśne. Zobaczymy, no może być całkiem ciekawe oby nie poszło w stronę jakiegoś kwasu bo szczerze mówiąc jakiejś lekkiej infekcji w dalszym wykluczyć nie mogę ;)

Mała poprawka. Po dzisiejszej degustacji stwierdzam ze infekcji brak. Fajne w smaku ale musi się jeszcze ułożyć. 

Mi na nich wyszedł bardzo fajny dubbel warzony 07.12.14. Moim zdaniem od początku był całkiem ok, z upływem czasu coraz lepszy. Fermentowany wzrastająco od 16 do 24 stp przez 12 dni, potem cicha 12 dni w 17. Akurat było to po Grand Championie i nie chwaląc się uważam, że ten mój mocno nie odbiegał.

Tak jak ThoriN napisał wyżej, są strasznie żarłoczne i już po 30 minutach od zaszczepienia zaczęły się mnożyć i pochłaniać cukry. Efekt był taki że trzy razy zbierałem gęstwę bo kipiały z fermentora ;) W smaku i aromacie nie doszukałem się żadnych estrów