Jump to content
Fantastyczny Pan Lis

Drożdże Fermentis Safbrew TM Abbaye

Recommended Posts

Hej. Popełniłem BPA na fermentis abbaye po tygodniu od zabutelkowania otworzyłem jedno na próbę no i zalatuje trochę winem w smaku... mocno wytrawne w smaku. fermentowane w 18 stopniach zeszło z 12,5 blg do 3 blg. Macie jakieś doświadczenia z tymi drożdżami? to normalne aromaty czy coś się dzieje niedobrego?

Share this post


Link to post
Share on other sites

musi poleżeć ok 4 tyg i będzie dobre...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje doświadczenia z nimi są takie, że w niskich temp (~18C) dały mi mało charakterystycznych, belgijskich nut. Efekt był niezły w około 21C, natomiast przy 23C i mocniejszym piwie już niestety poszły w rozpuszczalnik. Same drożdże bardzo żarłoczne - fermentują szybko i burzliwie. Temperatura w wiadrze potrafi mocno skoczyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio próbowałem po ok 3 tyg od butelkowania no i wino i alkohol w zapachu pomału zanika natomiast w smaku nadal wytrawne i do tego dało się wyczuć coś z pogranicza malin i wiśni ale nie kwaśne. Zobaczymy, no może być całkiem ciekawe oby nie poszło w stronę jakiegoś kwasu bo szczerze mówiąc jakiejś lekkiej infekcji w dalszym wykluczyć nie mogę ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio próbowałem po ok 3 tyg od butelkowania no i wino i alkohol w zapachu pomału zanika natomiast w smaku nadal wytrawne i do tego dało się wyczuć coś z pogranicza malin i wiśni ale nie kwaśne. Zobaczymy, no może być całkiem ciekawe oby nie poszło w stronę jakiegoś kwasu bo szczerze mówiąc jakiejś lekkiej infekcji w dalszym wykluczyć nie mogę ;)

Mała poprawka. Po dzisiejszej degustacji stwierdzam ze infekcji brak. Fajne w smaku ale musi się jeszcze ułożyć. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi na nich wyszedł bardzo fajny dubbel warzony 07.12.14. Moim zdaniem od początku był całkiem ok, z upływem czasu coraz lepszy. Fermentowany wzrastająco od 16 do 24 stp przez 12 dni, potem cicha 12 dni w 17. Akurat było to po Grand Championie i nie chwaląc się uważam, że ten mój mocno nie odbiegał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jak ThoriN napisał wyżej, są strasznie żarłoczne i już po 30 minutach od zaszczepienia zaczęły się mnożyć i pochłaniać cukry. Efekt był taki że trzy razy zbierałem gęstwę bo kipiały z fermentora ;) W smaku i aromacie nie doszukałem się żadnych estrów

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.