Fantastyczny Pan Lis Posted October 13, 2015 Share Posted October 13, 2015 Hej. Popełniłem BPA na fermentis abbaye po tygodniu od zabutelkowania otworzyłem jedno na próbę no i zalatuje trochę winem w smaku... mocno wytrawne w smaku. fermentowane w 18 stopniach zeszło z 12,5 blg do 3 blg. Macie jakieś doświadczenia z tymi drożdżami? to normalne aromaty czy coś się dzieje niedobrego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ori2go Posted October 21, 2015 Share Posted October 21, 2015 musi poleżeć ok 4 tyg i będzie dobre... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted October 21, 2015 Share Posted October 21, 2015 http://www.piwo.org/topic/13834-fermentis-safbrew-abbaye/ może tam znajdziesz jakieś info? Fantastyczny Pan Lis 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted October 27, 2015 Share Posted October 27, 2015 Moje doświadczenia z nimi są takie, że w niskich temp (~18C) dały mi mało charakterystycznych, belgijskich nut. Efekt był niezły w około 21C, natomiast przy 23C i mocniejszym piwie już niestety poszły w rozpuszczalnik. Same drożdże bardzo żarłoczne - fermentują szybko i burzliwie. Temperatura w wiadrze potrafi mocno skoczyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fantastyczny Pan Lis Posted October 27, 2015 Author Share Posted October 27, 2015 Ostatnio próbowałem po ok 3 tyg od butelkowania no i wino i alkohol w zapachu pomału zanika natomiast w smaku nadal wytrawne i do tego dało się wyczuć coś z pogranicza malin i wiśni ale nie kwaśne. Zobaczymy, no może być całkiem ciekawe oby nie poszło w stronę jakiegoś kwasu bo szczerze mówiąc jakiejś lekkiej infekcji w dalszym wykluczyć nie mogę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fantastyczny Pan Lis Posted October 27, 2015 Author Share Posted October 27, 2015 Ostatnio próbowałem po ok 3 tyg od butelkowania no i wino i alkohol w zapachu pomału zanika natomiast w smaku nadal wytrawne i do tego dało się wyczuć coś z pogranicza malin i wiśni ale nie kwaśne. Zobaczymy, no może być całkiem ciekawe oby nie poszło w stronę jakiegoś kwasu bo szczerze mówiąc jakiejś lekkiej infekcji w dalszym wykluczyć nie mogę Mała poprawka. Po dzisiejszej degustacji stwierdzam ze infekcji brak. Fajne w smaku ale musi się jeszcze ułożyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
need Posted November 1, 2015 Share Posted November 1, 2015 Mi na nich wyszedł bardzo fajny dubbel warzony 07.12.14. Moim zdaniem od początku był całkiem ok, z upływem czasu coraz lepszy. Fermentowany wzrastająco od 16 do 24 stp przez 12 dni, potem cicha 12 dni w 17. Akurat było to po Grand Championie i nie chwaląc się uważam, że ten mój mocno nie odbiegał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qba W Posted November 8, 2015 Share Posted November 8, 2015 Tak jak ThoriN napisał wyżej, są strasznie żarłoczne i już po 30 minutach od zaszczepienia zaczęły się mnożyć i pochłaniać cukry. Efekt był taki że trzy razy zbierałem gęstwę bo kipiały z fermentora W smaku i aromacie nie doszukałem się żadnych estrów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.