Jump to content

Odfermentowanie do 0blg


cml
 Share

Recommended Posts

Blonde ale Ryżowa APA 11,5blg zjechała po tygodniu burzliwej do 0blg. Spławik sprawdzałem w wodzie - pokazuje 0.

Zacierałem 4h 65°C -> 59°C - tak wyszło, że musiałem wyjść w trakcie. W zasypie 25% to płatki ryżowe błysk.

Drożdże to M44 West Coast - jest to 6ste piwo na tej gęstwie.

 

Boję się trochę, że coś się mogło przypałętać jednakże nic na to nie wskazuje - piwo jest smaczne - lekko kwaskowate :)

Rozumiem, że to odfermentowanie pozorne i wartość jest zafałszowana poprzez dosyć dużą zawartość alc - BS pokazuje 6,1%

 

Jak Wasze doświadczenia z takim odfermentowaniem w zwykłym ale?

Edited by cml
Link to comment
Share on other sites

Nic nadzwyczajnego. Zdarza się. Jest kwaskowe, bo wszelkie cukry zostały przetrawione.

Drobne sprostowanie - areometr w gotowym piwie pokazuje jedynie ekstrakt pozorny, także odfermentowanie "do zera" da nam w tym przypadku 2,1 blg prawdziwego ekstraktu (liczone przez Beersmith).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.