cml Posted October 13, 2015 Share Posted October 13, 2015 (edited) Blonde ale Ryżowa APA 11,5blg zjechała po tygodniu burzliwej do 0blg. Spławik sprawdzałem w wodzie - pokazuje 0. Zacierałem 4h 65°C -> 59°C - tak wyszło, że musiałem wyjść w trakcie. W zasypie 25% to płatki ryżowe błysk. Drożdże to M44 West Coast - jest to 6ste piwo na tej gęstwie. Boję się trochę, że coś się mogło przypałętać jednakże nic na to nie wskazuje - piwo jest smaczne - lekko kwaskowate Rozumiem, że to odfermentowanie pozorne i wartość jest zafałszowana poprzez dosyć dużą zawartość alc - BS pokazuje 6,1% Jak Wasze doświadczenia z takim odfermentowaniem w zwykłym ale? Edited October 13, 2015 by cml Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cemik1 Posted October 13, 2015 Share Posted October 13, 2015 Nic nadzwyczajnego. Zdarza się. Jest kwaskowe, bo wszelkie cukry zostały przetrawione. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cml Posted October 13, 2015 Author Share Posted October 13, 2015 Pytanie, które przede mną to czy chmielić na cichej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted October 13, 2015 Share Posted October 13, 2015 (edited) Aromat od chmielu, w tym piwie, ma być prawie zerowy lub ew. średni, chmielenie na zimno nie ma tu racji bytu. Edited October 13, 2015 by Jacenty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cml Posted October 13, 2015 Author Share Posted October 13, 2015 Jacenty to nie ma być stylowe blonde ale - powiedzmy, że miała to być ryżowa APA Chodzi mi bardziej o dysonans pomiedzy aromatem z chmielu a kwaśnością z piwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted October 13, 2015 Share Posted October 13, 2015 Aromat chmielu nie gryzie się z kwaśnością, gryzie się z nią goryczka, są lambiki chmielone na zimno. cml 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cml Posted October 13, 2015 Author Share Posted October 13, 2015 @@kantor, dzięki za info miałem chmielić rakau ale teraz myślę o amarillo - wydaje mi się, że amarillo może podnieść odczucie słodyczy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted October 13, 2015 Share Posted October 13, 2015 Nic nadzwyczajnego. Zdarza się. Jest kwaskowe, bo wszelkie cukry zostały przetrawione. Drobne sprostowanie - areometr w gotowym piwie pokazuje jedynie ekstrakt pozorny, także odfermentowanie "do zera" da nam w tym przypadku 2,1 blg prawdziwego ekstraktu (liczone przez Beersmith). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cml Posted October 13, 2015 Author Share Posted October 13, 2015 to by dawało 81% odfermentowania rzeczywistego oraz 100% odfermentowania pozornego - dane wg producenta to 76% maks odfermentowania pozornego dla tych drożdży co tu się? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted October 13, 2015 Share Posted October 13, 2015 Do saisonowych drożdzy też nikt nie pisze, że schodzą do zera, a schodzą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.