Jump to content
adamm

pierwsza warka

Recommended Posts

Witam!

Tak sobie trochę poczytałem te i inne fora, smaku sobie narobiłem:)

Czas coś uwarzyć. Doświadczenie zerowe, dotychczas tylko 3 brewkity przelałem do butelek, smakowało więc postanowiłem pójść trochę dalej:) Dysponuję 3 fermentatorami (dwa po rybach, jeden po psie;)), garnkiem 30l., areometrem uniwersalnym z BA. Palnik gazowy 4kW montuję dzisiaj. Termometr właśnie kupuję, kapslownica Greta jest, bo młotkowa parę butelek mi potłukła:( Surowców brak.

Jakie piwko byście polecili na pierwsze warzenie? Skłaniam się ku jakiemuś zestawowi z BA z ześrutowanymi słodami - śrutownika jeszcze nie mam. Lubię stouty i pilsnery. Jakieś propozycje dla początkującego?

pozdrawiam

 

adamm

Share this post


Link to post
Share on other sites

sorki źle się wyraziłem więc mogło być żle odebrane chodziło mi o to żeby zrobić wersje ze słodów tego co już zrobiłeś z brewkita

Edited by szamankfc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odzew.

W takim razie kupię sobie jakiś zestaw stouta z BA.

Pewnie po nowym roku ruszę z pierwszą warką:D

Zaraz kupię stouta, btw co jako drugie? Kupię od razy 2 zestawy, przesyłka będzie tańsza.

Przy okazji: dysponuję zimną piwnicą - temperature zmierzę może dzisiaj.

Edited by adamm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli masz w piwnicy temperaturę ok 10-12°C to możesz się pokusić o zrobienie pilsa.

Nawet jeśli nie będzie to 100% przedstawiciel gatunku, to i tak powinien Ci wyjść smaczny lager. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zakupiłem stouta i bittera. Czas na pilsa przyjdzie po pomiarze temperatury w piwnicy - na podwórku mam -10°C. Do świąt, to święta, potem czas na warkę:D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Inne łatwe piwo to Pale Ale/Bitter. Pszeniczne nie jest już tak łatwe, ale zwykle dobrze wychodzi.

Właśnie na jimsbeerkit.co.uk panuje przeświadczenie, że pszenica jest najłątwiejszym piwem do uwarzenia. Pod warunkiem użycia drożdży płynnych. Reszta aż tak nie jest istotna, bo przecież ani nie trzeba myśleć o balansie słodów, poziomie goryczki i nachmielenia. A co dopiero mieszanie różnych odmian chmielu by uzyskać wrażenie bogatego aromatu. Tylko, że to jest odwieczna dyskusja, łatwe piwo by wyszło dobre, czy łatwe piwo by wyszło wyśmienite. Jeśli tak to większość piw górnej fermentacji jest relatywnie łatwa do uwarzenia by wyszło dobre piwo. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
sorki źle się wyraziłem więc mogło być żle odebrane chodziło mi o to żeby zrobić wersje ze słodów tego co już zrobiłeś z brewkita

Spoko;)

Zrozumiałem dobrze. Dotychczas brewkity: ciemne BA, stout, pszeniczne, brown ale. Oops to 4 brewkity:(

Poprawię opis. Tak przy okazji: warzył ktoś może coś na kształ piwa ciemnego z lat 70 i 80? Delikatne, słabiutkie (2-3%) piwko w sam raz na lato. Zerknę na swój zbiór etykiet to może więcej nformacji o °Blg i % dopiszę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja pierwsze dwa walnąłem z brewkita, oba stouty (bo lubię :) ). Wyszły dobre no i było już jakieś doświadczenie więc dokupiłem tanio gar na allegro i jazda z zacieraniem. Proponuję jak najszybciej zacząć zacieranie, to jest prawdziwa przyjemność :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.