Jump to content
bimbelt

20.3.2016 -V Szczeciński Konkurs Piw Domowych

Recommended Posts

Zachodniopomorski Oddział PSPD ma zaszczyt zaprosić Państwa na:

V Szczeciński Konkurs Piw Domowych

Kategorie konkursowe:

  1. Imperial Stout - kategoria 20C wg BJCP 2015
  2. Tripel IPA - opis
  3. Hopless IPA - opis
  4. Lager Wiedeński - kategoria 7A wg BJCP 2015

 

Finał konkursu odbędzie się 20 marca 2016.

 

Szczegółowy regulamin.

Formularz zgłoszeniowy

 

Piwa przyjmujemy od 1 do 11 marca.

Dane do wysyłki:

 

Arkadiusz Lewicki

ul. Zawadzkiego 52/106

71-246 Szczecin

tel. 660-804-622

 

Sponsorzy i nagrody

 

Nagroda specjalna: Warzenie zwycięskiego piwa z kategorii Lager Wiedeński w Browarze Wyszak

 

Nagroda dodatkowa: 3 x 25kg słodu od Słodowni Malteurop dla najlepszego piwa konkursu (najwyższa punktacja)

 

I MIEJSCE
 
  • trofeum konkursu
  • stolik od firmy Merseyside (dla kategorii Imperial Stout)
  • 3 x 25kg słodu od słodowni Malteurop Polska
  • 25kg słodu pilzneńskiego od Browaru Wyszak
  • vouchery na 10 kompletnych etykiet od Bottlabel
  • 120zł na zakupy w Centrum Piwowarstwa
  • 100zł na zakupy w sklepie Robiepiwo.pl (w kategorii lager wiedeński)
  • roczne konto premium na portalu Brewness
  • od HopBox 1 zestaw piw dla zwycięzcy w kategorii hopless IPA oraz 40% kupony rabatowe dla pozostałych kategorii.
  • dla kategorii Tripel IPA - Lindemans Special Blend 2010 ufundowany przez Chmiel - Świat Piwa
 
II MIEJSCE
 
  • 15kg słodu pilzneńskiego od Browaru Wyszak
  • 3 fiolki drożdży od Fermentum Mobile
  • vouchery na 10 kompletnych etykiet Bottlabel
  • 50zł na zakupy w sklepie Robiepiwo.pl (w kategorii lager wiedeński)
  • półroczne konto premium na portalu Brewness
 
III MIEJSCE
  • 10kg słodu pilzneńskiego od Browaru Wyszak
  • komplet szklanek pintowych od firmy Puch Sp. z o.o. oraz sklepu Kufler.pl
  • vouchery na 10 kompletnych etykiet Bottlabel
  • 50zł na zakupy w sklepie Robiepiwo.pl (w kategorii lager wiedeński)
  • kwartalne konto premium na portalu Brewness
 
Wsparcie:
 
  • Browar Stara Komenda użycza miejsca na eliminacje oraz finał konkursu oraz zapewnia gościnę sędziom konkursu,
  • Pub Cesky Film zaprasza sędziów konkursu na mały poczęstunek.
Edited by bimbelt

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym już poszedł do końca po bandzie z tym Hopless IPA i dał kategorię całkowicie bez chmielu, takie gruit IPA ;) ale mimo tego kategorie ciekawe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myśleliśmy o tym, ale z obawy o zdrowie sędziów zdecydowaliśmy się na wersję "łagodniejszą".

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Ja bym już poszedł do końca po bandzie z tym Hopless IPA i dał kategorię całkowicie bez chmielu, takie gruit IPA ;)

Taka kategoria przewidziana jest za rok i mają w niej sędziować w nagrodę osoby, które będą zwlekały z opracowaniem metryczek w najbliższej edycji ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Wariacja na temat American India Pale Ale, w którym za goryczkę odpowiada chmiel, natomiast smaki i aromaty "chmielowe" uzyskane są za pomocą innych dodatków niż chmiel, które mogą być dodawane na różnych etapach produkcji.

 

Tak nie do końca jarzę ten opis... Czy chodzi o to że z chmielu ma być goryczka, a już na aromat chmielu nie może być, bo tu mają wejść np. owoce przyprawy użyte w piwie?

 

W aromacie piszecie natomiast:

 

Na pierwszym planie powinny znaleźć się smaki i aromaty kojarzone z nowofalowymi odmianami chmielu pochodzącymi z USA, Australii czy Nowej Zelandii.

w smaku:

 

Na pierwszym planie powinny być dodatki o charakterze owocowym, cytrusowym, kwiatowym, pefrumowym, kwiatowym, żywicznym.

 

i w wrażeniu ogólnym natomiast inaczej:

 

Piwo powinno w odczuciu imitować AIPA, tyle że chmiel powinien uczestniczyć jedynie w budowaniu goryczki, pozostałe walory piwa powinny być budowane przez inne dodatki np. owoce, trawę cytrynową, melisę, skórki cytrusów.

 

Więc coś tu w opisie nie współgra, to albo można stosować chmiel na aromat, albo nie i mają go budować tylko dodatki. Proszę o wyjaśnienie, bo ja rozumiem taką kategorię, że aromat ma budować dodatek owoców i przypraw, a z opisu wynika co innego.

 

 

Jeszcze jedna sprawa o ile Lager wiedeński jest przetłumaczony to nigdzie nie można znaleźć Polskiego opisu do Imperial Stouta, Przetłumaczycie to na potrzeby konkursu czy to jest po prostu RIS tylko tak nazwany nowowfalowo? :D

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Na pierwszym planie powinny znaleźć się smaki i aromaty kojarzone z nowofalowymi odmianami chmielu pochodzącymi z USA, Australii czy Nowej Zelandii.

Und

Kojarzone ze smakiem amerykańskich chmieli, ale nie zrobione przez amerykańskie chmiele w tym piwie. Np aromat jakiegoś chmielu to liczi mango i cytrusy, to dodajesz je zamiast tego chmielu i masz podobny aromat, kojarzony z nowofalowym chmielem

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Tak nie do końca jarzę ten opis... Czy chodzi o to że z chmielu ma być goryczka, a już na aromat chmielu nie może być, bo tu mają wejść np. owoce przyprawy użyte w piwie?

 

dokładnie jak napisał bart3q, goryczka z chmielu, natomiast posmaki i aromaty mają pochodzić z innych źródeł niż chmiel, jednak mają nawiązywać do aromatów i posmaków kojarzonych z nowofalowymi chmielami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Tak nie do końca jarzę ten opis... Czy chodzi o to że z chmielu ma być goryczka, a już na aromat chmielu nie może być, bo tu mają wejść np. owoce przyprawy użyte w piwie?

 

dokładnie jak napisał bart3q, goryczka z chmielu, natomiast posmaki i aromaty mają pochodzić z innych źródeł niż chmiel, jednak mają nawiązywać do aromatów i posmaków kojarzonych z nowofalowymi chmielami.

 

 

Kordas to opis skorygujcie delikatnie, bo z niego wynika coś innego :P 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Kordas to opis skorygujcie delikatnie, bo z niego wynika coś innego :P

Wrócę do domu to postaram się wszystko opisać, tak aby było jasne co poeta miał na myśli ;)

 

A do tego czasu mamy nadzieję, że uczestnicy czytają komentarze i nie warzą piwa dzisiaj ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Kordas to opis skorygujcie delikatnie, bo z niego wynika coś innego :P

Wrócę do domu to postaram się wszystko opisać, tak aby było jasne co poeta miał na myśli ;)

 

A do tego czasu mamy nadzieję, że uczestnicy czytają komentarze i nie warzą piwa dzisiaj ;)

 

 

 

A co z tym Imperial Stoutem? To RIS czy nie RIS? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Kordas to opis skorygujcie delikatnie, bo z niego wynika coś innego :P

Wrócę do domu to postaram się wszystko opisać, tak aby było jasne co poeta miał na myśli ;)

 

A do tego czasu mamy nadzieję, że uczestnicy czytają komentarze i nie warzą piwa dzisiaj ;)

 

 

 

A co z tym Imperial Stoutem? To RIS czy nie RIS? 

 

A czym według Ciebie różni się Imperial Stout od RISa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

 

Kordas to opis skorygujcie delikatnie, bo z niego wynika coś innego :P

Wrócę do domu to postaram się wszystko opisać, tak aby było jasne co poeta miał na myśli ;)

 

A do tego czasu mamy nadzieję, że uczestnicy czytają komentarze i nie warzą piwa dzisiaj ;)

 

 

 

A co z tym Imperial Stoutem? To RIS czy nie RIS? 

 

A czym według Ciebie różni się Imperial Stout od RISa?

 

 

Nazwą :D Zresztą w nowym BJCP nie ma RIS-a, a same Stouty zostały przegrupowane. Wolę się dopytać, bo nowego BJCP nie ma jeszcze przetłumaczonego w całości na Polski, a sam angielskim nie władam za idealnie.

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ten opis to potrafię znaleźć: http://www.bjcp.org/docs/2015_Guidelines_Beer.pdf

Dobra już widzę, że to to samo tylko nazwa mnie zmyliła :P Nie każdy obserwuje aktualizacje BJCP... Czyli obowiązuje i tak opis z wiki: http://www.wiki.piwo.org/Russian_Imperial_Stout

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pod wskazanym wcześniej linkiem jest już poprawiony opis Hopless IPA. Mam nadzieję, że teraz nie ma już żadnych wątpliwości.

Najnowsze opisy z BJCP postaram się przetłumaczyć w wolnej chwili, ale nie wcześniej niż za tydzień, bo sporo na głowie teraz mam.

 

Mam świadomość, że Imperialny Stout powinniśmy ogłosić wcześniej. Niemniej jestem przekonany, że na przygotowanie piwa pięć miesięcy wystarczy, o ile nie będzie na samym szczycie widełek ekstraktu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

 

Kordas to opis skorygujcie delikatnie, bo z niego wynika coś innego :P

Wrócę do domu to postaram się wszystko opisać, tak aby było jasne co poeta miał na myśli ;)

 

A do tego czasu mamy nadzieję, że uczestnicy czytają komentarze i nie warzą piwa dzisiaj ;)

 

 

 

A co z tym Imperial Stoutem? To RIS czy nie RIS? 

 

A czym według Ciebie różni się Imperial Stout od RISa?

 

Russian Imperial Stout, jak sama nazwa wskazuje, powinien być na rosyjski chmielach albo drożdżach ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

 

 

 

 

 

Kordas to opis skorygujcie delikatnie, bo z niego wynika coś innego :P

Wrócę do domu to postaram się wszystko opisać, tak aby było jasne co poeta miał na myśli ;)

 

A do tego czasu mamy nadzieję, że uczestnicy czytają komentarze i nie warzą piwa dzisiaj ;)

A co z tym Imperial Stoutem? To RIS czy nie RIS?

A czym według Ciebie różni się Imperial Stout od RISa?

Russian Imperial Stout, jak sama nazwa wskazuje, powinien być na rosyjski chmielach albo drożdżach ;)
Są trzy opcje odpowiedzi: 1.robisz sobie dziwne żarty

2.piszesz bzdury

3.nie znasz pochodzenia piwa w stylu RIS

Edited by GB...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem do końca skąd zarzewie konfliktu, więc tylko gwoli wyjaśnienia. W browarze warzone różne portery. Te, które były mocne miały sufiks stout, w zależności od ich mocy kategoryzowano je jako Single Stout Porter, Double Stout Porter, Triple Stout Porter, najmocniejszy i najbardziej gęsty, przez to najlepszy nazywał się Imperial Stout Porter. W XX-tym wieku dopiero skrócono nazwę do Imperial Stout i dodano dodatkowo Russian, żeby podkreślić, że trunek był popularny na dworze carskim, co jest po części prawdą, bo pierwszym piwem na tymże to dworze było Burton Ale, a dopiero później portery (po wprowadzeniu i de facto w wyniku obostrzeń handlowych na początku XIX-go wieku).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żadnego konfliktu nie chciałem prowokować. Wiem dobrze, jak i podejrzewam 90% osób na forum iż przedrostek Russian nie pochodzi od  receptury piw w tym stylu. Istnieje jednak analogia pomiędzy nazwami niektórych stylów a tym z jakiego kraju pochodzą drożdże bądź chmiel (American/Polish/Belgian/New Zeland/... IPA).  Wydała mi się ona  zabawna w kontekście zadanego wcześniej pytania, więc napisałem ten dziwny żart.  Myślałem, że ironia będzie prosta do zauważenia.  Takie mam poczucie humoru,  jeśli więc  ktoś poczuł się urażony bądź zdezorientowany to przepraszam, a z kolegą GB bardzo chętnie, przy okazji,  wymieniłbym się jakimś RIS-em (mój leży na razie na burzliwej, jak będzie gotowy, to mogę wysłać) ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jonas żarcik rzucił a tu już afera ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.