Jump to content

coffee stout wysokie blg


mishead
 Share

Recommended Posts

Witam,

Jestem tu nowy, wiec pozwolcie ze sie przywitam.

Czesc i chwala wszystkim milosnikom piwa! ;-)

 

Mam maly dylemat wzialem sie za coffee stouta. 17 litrow o poczatkowym blg 16 stopni.

 

Trzymalem to tydzien na burzliwej fermentacji, potem 2 tygodnie cichej. Piwo przestalo juz dawno fermentowac i blg koncowe jest na poziomie 6 stopni. Nie uwazacie ze to za duzo? Nadaje sie do butelkowania?

 

 

Pozdrawiam

Mishead

Link to comment
Share on other sites

Może napisz jakie drożdże użyłeś ? ja z mojego krótkiego doświadczenia Ci powiem, że tydzień na 16 blg to może być mało przy jednej paczce drożdży, może za szybko na tę cichą zlałeś ? ja 19 blg 20 litrów AIPY zlewam na cichą dopiero po 3 tygodniach 

Link to comment
Share on other sites

Racna, troche malo szczegolow.

Slody :

Pale ale 4kg

Monachijski typ II 1 kg

Czekoladowy jasny i ciemny po pol kg

Jeczmien prazony i pszenica prażona po 0,1 kg

 

Chmielenie:

Marynka w szyszkach i Merkur w granulacie po 50g.

Na koniec chmielenia 50g kawy arabica, niemielona

 

Drozdze Safale S04

Temperatura fermentacji ok 23 stopni, wiem ze to troche duzo ale taka akurat pogoda byla.

 

Z gory dzieki za wszystkie sugestie.

Link to comment
Share on other sites

Jak blg już nie spada to raczej za wiele nie zrobisz już z tym. Daj surowca do refermentacji na dolną granicę stylu i kontroluj co tydzień jak zabutelkujesz. Ew nalej do PET-a i tam sprawdzaj.

Link to comment
Share on other sites

Może zejdzie, może nie zejdzie, dopóki coś się dzieje to trzymasz na burzliwej. Pomijam już kwestię redukcji diacetylu i aldehydu octowego. Minimum 10 dni burzliwej to dobry nawyk przy każdym piwie, a często lepiej nawet więcej.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.