Jump to content
Sign in to follow this  
bula20_00

Belgian Gold Ale

Recommended Posts

Witam,

 

Nie doszukałem się nic na forum wiec postanowiłem zapytać :)

 

Przymierzam się do nastawienia swojej drugiej Warki i pojawia się takie pytanie.

 

Zakupiłem Brewkit Gozdawy Belgian Gold Ale i do tego Ekstrakt Słodowy Jasny.... jednak na etykiecie Brewkita doczytałem się po zakupie żeby użyć cukru kandyzowanego do fermentacji i sam już nie wiem co dodać aby nie skopać całego procesu...

 

I tu pytanie czy ktoś z Was ma doświadczenie w robieniu ww. rodzaju piwa z cukrem kandyzowanym lub ekstraktem słodowym ?

 

Pozdrawiam,

bula20_00

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zwykle w brewkitach gozdawy cukier kandyzowany uzywany jest fermentacji. Ja użyłem 0,5kg cukry zwykłego i 0,5kg cukru trzcinowego do belgian blond ale i nie jest to najsaczniejsze piwo, w dodatku temp. fermentacji wynosiła około 28°C.

 

Na twoim miejscu użyłbym tego ekstraktu słodowego jasnego, piwo wyjdzie, może nie koniecznie w stylu ale chyba lepiej dać taki ekstrakt niż cukier.

 

PS. przy rozcieńczaniu wodą, sprawdzaj blg, mi z 2 puszek (ekstrakt i brewkit) wyszło niecałe 20l 13blg.

Edited by myszarafa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej,

Ja robilem swoja pierwsza warkę z brewkitu, uzylem ekstraktu slodowego niechmielonego, jako ze czytalem ze cukier moze spowodowac spirytusowy aromat.

Do refermentacji oczywiscie cukier lub glukoza.

 

Dodam jeszcze, ze piwo nie wyszło w zakładanym stylu. Robilem IPA, a poczęstowani ludzie wracali do mnie z komentarzem "ale fajny pszeniczniak" ;-)

 

Pozdrawiam

Edited by mishead

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co czytałem to do piw belgijskich często dodaje się do gotowania cukier kandyzowany ciemny lub jasny, w zależności od stylu, który warzymy. Ma on za zadanie lekko podnieść ekstrakt i nie tylko. Jak dobrze poszukasz to znajdziesz co dokładnie, bo mi uleciało z głowy. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

cukier do fermentacji czy REferemntacji ? 

 

do fermentacji :)

 

do 1 warki dałem glukoze do fermentacji i paru testerów zauważyło posmaki "owocowe" dlatego boje sie o to samo dodając cukier kandyzowany...

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

cukier do fermentacji czy REferemntacji ? 

 

do fermentacji :)

 

do 1 warki dałem glukoze do fermentacji i paru testerów zauważyło posmaki "owocowe" dlatego boje sie o to samo dodając cukier kandyzowany...

 

Posmaki owocowe mogły być też z wyższej temperatury lub wynikać z charakterystyki pracy drożdży, przy czym zakładam to pierwsze.

Na warzeniu z ekstraktów się nie znam, więc idealnej receptury nie podam, ale kilogram cukru to moim zdaniem dużo.

Ja bym pewnie dał dwie puchy możliwie jasnych ekstraktów i doprawił to cukrem kandyzowanym, możesz poszukać u amerykanów u nich jest popularne robienie piw z ekstraktów, z ewentualnym steep mashem np. http://www.greatfermentations.com/belgian-golden-strong-recipe/

Share this post


Link to post
Share on other sites

fajnie, dzięki za porady. Dodam zatem ekstrakt z puchy i zobacze co wyjdzie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.