Skocz do zawartości

Weizenbock - weryfikacja receptury


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

Planuję w niedługim czasie uwarzyć Weizenbocka. Myślę nad taką recepturą, ma być naprawdę rozgrzewający :D Proszę o jakieś poprawki lub sugestie. Zastanawiam się czy jest sens robić dekokcję skoro i tak będzie dodany ekstrakt pszeniczny, czy przez to nie stracę tego co daje taki sposób zacierania?

 

Weizenbock (28l)

 

Skład:

2 kg pilzneński

1 kg monachijski

2 kg pszeniczny

0,5 kg karmelowy jasny

0,2 kg karmelowy ciemny

1,2 kg ekstrakt słodowy pszeniczny WES

45 g chmiel Lubelski (granulat)

Drożdże Wyeast 3056 Bavarian Wheat

 

Zacieranie:

- 20 minut w 44°C

- 10 minut w 54°C

- podgrzane do 63°C

- 1/3 zacieru odebrana

- podgrzana do 72°C przerwa 20 minut

- doprowadzone do wrzenia

- gotowanie 20 minut

- zawrócone do zacieru głównego, temperatura ustalona na 72°C

- 20 minut w 72°C

 

Chmielenie:

60 minut - 45 g chmiel Lubelski (granulat)

 

Fermentacja:

W około 18 C

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmm... ja bym odrzucil slody pilsner i caramel i zastapil bym je slodem monachijskim, moze z malym dodatkiem caramunich lub carafa dla koloru. Takze pewnie bym uzyl mniej chmieli. Moze cos takiego: 50% slodu pszenicznego, 45% slodu monachijskiego, 5% carafa i szczypta caramunich. 30 gr Lubelski, 60 min.

Surowce: Duży procent słodu pszennego jest użyty (według prawa niemieckiego musi być przynajmniej 50%, aczkowliek czasami zawiera do 70%) ,reszta słodu to słód monachijski i/albo wiedeński słód jęczmienny. (...) Mała ilość chmieli szlachetnych jest użyta tylko dla nadania goryczki.

http://www.piwo.org/forum/t780-15C-Weizenbock.html

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też się zastanawiam nad tym ekstraktem, ale mam obawy do 8 kg zasypu i zwłaszcza w tym 4 kg pszenicy. Nie zmieści mi się w filtratorze, a jak będę zacierać w mniejszej ilości wody to też będzie ciężko. Dopiero przymierzam się do budowy filtratora o pojemności 40 l Do świąt się nie wyrobie, a zależy mi żeby nawarzyć to piwko przez święta. Zresztą zobaczymy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po namyśle doszedłem do wniosku że nie użyję ekstraktu. A filtrować przecież mogę w dwóch kadziach na raz, jakoś nie wpadło mi to do głowy wcześniej :beer: Poniżej receptura ze zmianami.

 

Weizenbock (28l)

 

Skład:

1 kg pilzneński Weyermann?

3 kg monachijski Strzegom

5 kg pszeniczny Weyermann?

0,3 kg karmelowy jasny Litovel

0,2 kg karmelowy ciemny Strzegom

0,1 kg karmelowy ciemny Caraaroma? Weyermann

 

40 g chmiel Lubelski (granulat)

Drożdże Wyeast 3056 Bavarian Wheat

 

Zacieranie:

- 20 minut w 44°C

- 10 minut w 54°C

- podgrzane do 63°C

- 1/3 zacieru odebrana

- podgrzana do 72°C przerwa 20 minut

- doprowadzone do wrzenia

- gotowanie 20 minut

- zawrócone do zacieru głównego, temperatura ustalona na 72°C

- 20 minut w 72°C

 

Chmielenie:

60 minut - 40 g chmiel Lubelski (granulat)

 

Fermentacja:

W około 18 C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.