Jump to content
Sign in to follow this  
vettis

Weizenbock - weryfikacja receptury

Recommended Posts

Cześć,

 

Planuję w niedługim czasie uwarzyć Weizenbocka. Myślę nad taką recepturą, ma być naprawdę rozgrzewający :D Proszę o jakieś poprawki lub sugestie. Zastanawiam się czy jest sens robić dekokcję skoro i tak będzie dodany ekstrakt pszeniczny, czy przez to nie stracę tego co daje taki sposób zacierania?

 

Weizenbock (28l)

 

Skład:

2 kg pilzneński

1 kg monachijski

2 kg pszeniczny

0,5 kg karmelowy jasny

0,2 kg karmelowy ciemny

1,2 kg ekstrakt słodowy pszeniczny WES

45 g chmiel Lubelski (granulat)

Drożdże Wyeast 3056 Bavarian Wheat

 

Zacieranie:

- 20 minut w 44°C

- 10 minut w 54°C

- podgrzane do 63°C

- 1/3 zacieru odebrana

- podgrzana do 72°C przerwa 20 minut

- doprowadzone do wrzenia

- gotowanie 20 minut

- zawrócone do zacieru głównego, temperatura ustalona na 72°C

- 20 minut w 72°C

 

Chmielenie:

60 minut - 45 g chmiel Lubelski (granulat)

 

Fermentacja:

W około 18 C

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli rozumie, że nikt nie ma do niej zastrzeżeń i jest w porządku? No to super wiedziałem :D Termin warzenia ustalam sobie na drugi dzień świąt :D Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dowiesz się jak smakuje jak skosztujesz. Czyli to troche potrwa. Ja osobiście nie jestem przekonany do dokładania ekstraktów. Wolę się pomęczyć i mocniej pokręcić łychą przy słodach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm... ja bym odrzucil slody pilsner i caramel i zastapil bym je slodem monachijskim, moze z malym dodatkiem caramunich lub carafa dla koloru. Takze pewnie bym uzyl mniej chmieli. Moze cos takiego: 50% slodu pszenicznego, 45% slodu monachijskiego, 5% carafa i szczypta caramunich. 30 gr Lubelski, 60 min.

Surowce: Duży procent słodu pszennego jest użyty (według prawa niemieckiego musi być przynajmniej 50%, aczkowliek czasami zawiera do 70%) ,reszta słodu to słód monachijski i/albo wiedeński słód jęczmienny. (...) Mała ilość chmieli szlachetnych jest użyta tylko dla nadania goryczki.

http://www.piwo.org/forum/t780-15C-Weizenbock.html

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też się zastanawiam nad tym ekstraktem, ale mam obawy do 8 kg zasypu i zwłaszcza w tym 4 kg pszenicy. Nie zmieści mi się w filtratorze, a jak będę zacierać w mniejszej ilości wody to też będzie ciężko. Dopiero przymierzam się do budowy filtratora o pojemności 40 l Do świąt się nie wyrobie, a zależy mi żeby nawarzyć to piwko przez święta. Zresztą zobaczymy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób to w proporcjach odpowiednich do Twoich warunków. Wyjdzie piwa 12 czy 15 litrów, ale to będzie to co ma być. Jeżeli warzysz na konkurs to tym bardziej skup sie na jakości nie ilości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ile musi leżakować Weizenbock? Kiedy ma najlepszy smak i w jakiej temperaturze powinien leżakować?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po namyśle doszedłem do wniosku że nie użyję ekstraktu. A filtrować przecież mogę w dwóch kadziach na raz, jakoś nie wpadło mi to do głowy wcześniej :beer: Poniżej receptura ze zmianami.

 

Weizenbock (28l)

 

Skład:

1 kg pilzneński Weyermann?

3 kg monachijski Strzegom

5 kg pszeniczny Weyermann?

0,3 kg karmelowy jasny Litovel

0,2 kg karmelowy ciemny Strzegom

0,1 kg karmelowy ciemny Caraaroma? Weyermann

 

40 g chmiel Lubelski (granulat)

Drożdże Wyeast 3056 Bavarian Wheat

 

Zacieranie:

- 20 minut w 44°C

- 10 minut w 54°C

- podgrzane do 63°C

- 1/3 zacieru odebrana

- podgrzana do 72°C przerwa 20 minut

- doprowadzone do wrzenia

- gotowanie 20 minut

- zawrócone do zacieru głównego, temperatura ustalona na 72°C

- 20 minut w 72°C

 

Chmielenie:

60 minut - 40 g chmiel Lubelski (granulat)

 

Fermentacja:

W około 18 C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.