Skocz do zawartości

Dziwna fermentacja burzliwa


Rychu

Rekomendowane odpowiedzi

To jest moja 7 warka i jeszcze nigdy tak mi burzliwa nie wyglądała. Do fermentora wlałem 19,5l brzeczki o 11,5 BLG. Pierwszy raz fermentuję Wyeastem 2565 KöLSCH. Rozbiłem w nich kapsułkę na 8-9 godzin przed wlaniem do fermentora. Paczka nie napuchła (postępowałem zgodnie z instrukcją, gdzie jest żeby rozbić na 3h przed wlaniem, dopiero potem przeczytałem na forum, że to może być i parę dni...). Mimo to drożdże ruszyły po około 60h w fermentorze i to jak... Takiej piany jeszcze nigdy nie miałem. W ogóle wydaje mi się, że w tej pianie jest pełno drożdży. Taki stan utrzymuje mi się już 7 dzień. Zazwyczaj fermentacja burzliwa kończyła mi się po 4-5 dniach i nigdy nie miałem takiej dziwnej piany. Załączam zdjęcia tego co mam w fermentorze i proszę o poradę co zrobić :) Czy to jeszcze fermentuje? Nie mam jak za bardzo zmierzyć teraz BLG, bo nie mam jak się dostać do piwa przez tą warstwę piany. Jeżeli jakość zdjęć okaże się niewystarczająca, to wieczorem zrobię lepszym aparatem, bo moja komórka sobie nie radzi z warunkami w piwnicy.

Ach, zapomniałbym. Fermentor pierwszą noc stał w domu w 23 stopniach. Potem przeniosłem do piwnicy. Przez dwa dni miał 20 stopni. Potem temperatura w fermentorze zrówanała się z otoczeniem i ustaliła na stałym poziomie 18 stopni.

post-14214-0-24400000-1444642595_thumb.jpg

post-14214-0-06678600-1444642598_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jest moja 7 warka i jeszcze nigdy tak mi burzliwa nie wyglądała. Do fermentora wlałem 19,5l brzeczki o 11,5 BLG. Pierwszy raz fermentuję Wyeastem 2565 KöLSCH. Rozbiłem w nich kapsułkę na 8-9 godzin przed wlaniem do fermentora. Paczka nie napuchła (postępowałem zgodnie z instrukcją, gdzie jest żeby rozbić na 3h przed wlaniem, dopiero potem przeczytałem na forum, że to może być i parę dni...). Mimo to drożdże ruszyły po około 60h w fermentorze i to jak... Takiej piany jeszcze nigdy nie miałem. W ogóle wydaje mi się, że w tej pianie jest pełno drożdży. Taki stan utrzymuje mi się już 7 dzień. Zazwyczaj fermentacja burzliwa kończyła mi się po 4-5 dniach i nigdy nie miałem takiej dziwnej piany. Załączam zdjęcia tego co mam w fermentorze i proszę o poradę co zrobić :) Czy to jeszcze fermentuje? Nie mam jak za bardzo zmierzyć teraz BLG, bo nie mam jak się dostać do piwa przez tą warstwę piany. Jeżeli jakość zdjęć okaże się niewystarczająca, to wieczorem zrobię lepszym aparatem, bo moja komórka sobie nie radzi z warunkami w piwnicy.

Ach, zapomniałbym. Fermentor pierwszą noc stał w domu w 23 stopniach. Potem przeniosłem do piwnicy. Przez dwa dni miał 20 stopni. Potem temperatura w fermentorze zrówanała się z otoczeniem i ustaliła na stałym poziomie 18 stopni.

 

Nie otwieraj wiadra, piana to nie przeszkoda akurat wszystko jest okej. Zostaw to piwo jeszcze na kilka dni niech sobie spokojnie dofermentuje. Te drożdżaki do super szybkich nie należą, a czasami tak się dzieje że piana zostaje do końca fermentacji, należy się przez nią przebić zlać piwo spod niej, ale to za tydzień. 

 

Druga sprawa te drożdże lubią zakres temperatury od 13-21C - 23C trochę za dużo spokojnie je mogłeś lecieć w tych 18C... Trzecia sprawa tak jak doczytałeś, żę saszetkę należy rozbić wcześniej to doczytaj jeszcze, że dla płynnych drożdży dobrze zrobić starter, tak by nie czekać 60h na ich start.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki chłopaki za wskazówki i podzielenie się doświadczeniem. Zostawiam w takim razie wiaderko w spokoju i niech sobie drożdże szaleją dalej :)

Undeath, dzięki za rady na przyszłość, skorzystam :)

PawelH, mogę Ci oddać, bo przez najbliższy miesiąc od czasu jak skończy mi się ta fermentacja raczej nie będę nic nowego nastawiał, tylko jak ja Ci to wyślę z trójmiasta? Podróż pocztą ich nie zabije? :)

Edytowane przez Rychu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.