Jump to content
Sign in to follow this  
joe

Pierwsza IPA prosba o weryfikacje

Recommended Posts

Witam czy moglibyscie rzucic okiem na ta recepture i wyrazic swoja opinie głownie o te drozdze mi chodzi czy potrzeba 2 paczki tak wyszlo w http://www.brewersfriend.com

 

 

Pale Ale 5kg

Monachijski 1 kg

Karmel jasny 20-30 0,2 kg

 

Drozdze

2 x Safale S-04

 

Przerwa w 68oC - 60 minut

78oC - wygrzew

 

Chmiele

Triskel 3,9% - 15 gr - 5 minut

Cascade 4,9% - 13 gr - 5 minut

Southern Cross 13,9 - 25 gr - 60 minut

 

Brzeczka nastawna 22 L 15 BLG

 

Zadanie drozdzy w 19oC fermentacja burzliwa około 7 dni do wyrownania BLG

Cicha 10 dni

Refermentacja mysle 145 g cukru

 

Pozdrawiam i dzieki za odpowiedz

Edited by joe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedna paczka jest wystarczająca.

Natomiast, mimo że IBU może ci się zgadzać, to aromat będzie mizerny jak na IPA. Moim zdaniem conajmniej dwa razy tyle na aromat i jeszcze troche na cichą.

Edited by Tonyk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobre będzie, żebyś tylko nie pojechał z fermentacją.

 

Ale jak ma być IPA po angielsku, to jak bym z ekstraktem nie szalał, 14 wystarczy. Bo na amerykańską to mi z chmielenia nie wygląda. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam Panowie dzieki za odpowiedz niestety zanim dostalem odpowiedz to juz ja popelnilem z tym ze dodalem jeszcze do tego 20 Sybilli na 5' i uzylem 2 paczek drozdzy.

BLG wyszlo 17,5

 

Po 10 godzinach piana na 2 cm i bulkalo az milo ;)

 

zgoda

o co chodzi z ta fermentacja ?

 

Tonyk

dołożyc cos jeszcze na cicha jak tak to ile i na jaki czas (została mi ta Sybilla 30 g)?

I tu mialbym pytanie (bo juz sie pogubiłem z tym chmieleniem na zimno tyle watkow i kazdy cos innego pisze) jak dorzucić ten chmiel jakos dezynfekowac w woreczku, luzem, zagotowac,

szyszki granulat?

 

Jeszcze raz dzieki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie zgodzie chodzi o temperatury.

Ja wrzucam na zimno luzem, potem się mecze z chmielinami. No i lepiej zakup jakieś amerykańce co by IPA bardziej rasowa była.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A w jakiej temperaturze otoczenia najlepiej jest fermentować IPA ? Wiem, że podczas burzliwej, temperatura brzeczki się podnosi o kilka stopni. Jak robicie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

No i lepiej zakup jakieś amerykańce co by IPA bardziej rasowa była.

hmm... przeca z amerykańcami to AIPA (czyli mutant) ;) więc skąd taka teoria?

Rasowy IPA to na angielskich chmielach jest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

i uzylem 2 paczek drozdzy.

Skąd taki pomysł? Pół paczki by wystarczyło. 

 

Witam najpierw wyliczenia http://www.brewersfriend.com i potem na tym portalu tak mi doradzil. Po 5 dniach odfermentowalo do 7 dzisiaj mam sprawdzic i jak sie utrzymie tyle samo to w niedziele bym przelewal na cicha. Jacenty to ze zadalem wiecej drozdzy wplynie znaczaco na smak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Jacenty to ze zadalem wiecej drozdzy wplynie znaczaco na smak?

Nie, po prostu szkoda drożdży. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

No i lepiej zakup jakieś amerykańce co by IPA bardziej rasowa była.

hmm... przeca z amerykańcami to AIPA (czyli mutant) ;) więc skąd taka teoria?

Rasowy IPA to na angielskich chmielach jest.

Słowo klucz w mojej wypowiedzi to BARDZIEJ. Z amerykańskich łatwo wyciągnąć porządną goryczkę, czy przyjemy zapach owocowy pożądane w IPA stąd takie poleciłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.