Robler Posted October 11, 2015 Share Posted October 11, 2015 Witam, po letniej przerwie czas znowu zabrać się do warzenia. Podczas przeglądania zapasów zauważyłem, że mam 50 g chmielu Simcoe (11.4%aa) po chwili zastanowienia postanowiłem uwarzyć lekkie Pale Ale, które będzie na maksa żywiczne i w związku z tym moje pytanie czy macie jakieś rady dzięki, którym uda mi się uzyskać jak najlepszy efekt. Planowane piwo to na maksa 12°blg, słód Pale Ale od Soufflet warka ok 20l, do dyspozycji oprócz Simcoe mam jeszcze 50 g Rakau (10.7%aa) i z 15 g Iungi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amorph Posted October 11, 2015 Share Posted October 11, 2015 Simcoe to dobry wybór ale 50g to mało żeby zrobić fajne Pale Ale. Chyba, że zrobisz warkę a na chmielenie na zimno dokupisz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
needmorehops Posted October 12, 2015 Share Posted October 12, 2015 Nie znam Rakau, ale z opisu wynika iż także dostarcza nut żywicznych. Iunga jest raczej bardziej ziołowa, ale to może w sumie zagrać wszystko razem. Możesz chmielić dopiero od 30 minuty, wrzuć wtedy całą tę Iungę +15 g Simcoe, tak żeby było przynajmniej ze 30 IBU, a resztę spróbuj dodać w 10minut, na whirlpool i na zimno. Chociaz z drugiej strony to zostanie Ci z 40g chmielu do wrzucenia na zimno, a to wg. mnie mało trochę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted October 13, 2015 Share Posted October 13, 2015 Albo Iunge na FWH będziesz miał tym sposobem z 30 IBU ale to i tak dużo na 12 blg, ale co tam. Proponuje taki schemat jak w załączniku Rakau i Simcoe w 60' to znaczy po wyłączeniu palnika w 75C dodać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robler Posted October 18, 2015 Author Share Posted October 18, 2015 Ostatecznie wyszło mi 28 litrów brzeczki o gęstości 12.5°Blg w związku z czym postanowiłem chmielić w następujący sposób: - 8g Iunga 11%aa - 60' - 10g Simcoe 11,4%aa - 45' - 5g Rakau 10,7%aa - 45' - 20g Simcoe - 20' - 20g Simcoe - 1' - 20g Rakau - 1' Zobaczy co z tego wyjdzie, zastanawiam się czy chmielić na zimno, robiłem to 2-3 razy i szczerze mówiąc nie zauważyłem powalającej na kolana poprawy aromatu w stosunku do wrzucenia chmielu na ostatnią minutę warzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.