Nostradamus 0 Posted October 11, 2015 (edited) Witam, przymierzam się do uwarzenia pierwszego piwa ze słodów, w końcu udało mi się skompletować cały sprzęt. Chcę zrobić witbiera, z lekkimi nutami amerykańskimi. Poniższą recepturę stworzyłem wyciągając możliwie całkowite ilości kilogramów słodów, żeby nie kupować śrutowanego na zapas. Słody: słód pilzneński 3 kg płatki pszenne 2 kg słód pszeniczny 1 kg płatki owsiane 0,5 kg Chmiele: Chmiel Cascade 35gr (Zakupie 50 gr) Chmiel Lubelski 15g (Zakupie 50 gr) Drożdze: Brewferm blanche Dodatki: Curacao: 30g (Kupione 40) Kolendra: 20g Zacieranie: 50C - 30' 66C - 80' 72C - 15' Chmielenie (opierałem się na recepturze Piotra Kowalskiego z wiki) Cascade 5g i Lubelski 15g - 60min Cascade 15g + 10g kolendry + 10g curacao - 10min Cascade 15g + 10g kolendry + 20g curacao - po wyłączeniu palnika Fermentacja: Drożdże spróbuje zadać w temperaturze koło 20C i trzymać będę w temp koło 22. Fermentacja burzliwa 2 tygodnie, bez cichej. Chyba, że będzie ostro siarką dawało (podobno charakterystyczne dla tych drożdży) to wrzuciłbym na tydzień, dwa cichej. 1. Do jakiego Blg dążyć - bardziej 13 czy 11? 2. Gar mam 40 litrowy, ale fermentatory 31 L ile maksymalnie mógłbym wycisnąć? 3. Sypnąć trochę więcej tych chmieli? Zależy mi na ładnej harmonii pomiędzy curacao, cytrusami i 'mlecznością' całości. 4. Coś zmienić w chmieleniu, może inne chmiele ? Z góry dzięki za pomoc ## EDIT W grę by wchodziła wymiana drożdży na to http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/wyeast-gorna-fermentacja/39-wyeast-3463-forbidden-fruit.html Ale nie mam żadnych mieszadeł, nijakiego startera nie zrobię. Wymieniać czy przy sucharach zostać? Jeśli miałbym brać płynne to poprostu je wlać do schłodzonej brzeczki? Edited October 11, 2015 by Nostradamus Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted October 11, 2015 ## EDIT W grę by wchodziła wymiana drożdży na to http://twojbrowar.pl...dden-fruit.htmlAle nie mam żadnych mieszadeł, nijakiego startera nie zrobię. Wymieniać czy przy sucharach zostać? Jeśli miałbym brać płynne to poprostu je wlać do schłodzonej brzeczki? Drożdże jak najbardziej godne polecenia, ale jeżeli masz je zadać bez startera do 30 l brzeczki, to już lepiej użyj sucharów. Na Twoim miejscu zrobiłbym jeszcze inaczej: uwarzyłbym 20 l brzeczki, około 11°Blg, a z drożdży płynnych zrobiłbym starter w zwykłym słoiku - nie potrzeba do tego żadnego specjalistycznego sprzętu No i jeżeli używasz już takich drożdży, to pamiętaj o zebraniu gęstwy i użyciu ich ponownie, bo szkoda ich na jedną warkę Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nostradamus 0 Posted October 11, 2015 Tak bez mieszadła? Musiałbym się doszkolić jeżeli chodzi o płynne. Duża różnica by była pomiędzy tym a sucharami? 30 Litrów chyba nie wleje, bo się boje, że piana rozpocznie ekspansje po mieszkaniu. A ogólnie cały ten przepis dobry jest? Nie za dużo słodów, kolendry? Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted October 11, 2015 A ogólnie cały ten przepis dobry jest? Nie za dużo słodów, kolendry? A na ile litów to ma być? i Jaką chcesz gęstość uzyskać? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nostradamus 0 Posted October 11, 2015 Celuje w 25-27 L nie wiem czy nie będzie to przesadzona ilość w 31 litrowym fermentatorze, koło 12 Blg. Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted October 11, 2015 Skoro robisz zakupy w TB, to możesz pomyśleć o tym wiadrze: http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/fermentownia-browaru/1083-fermentor-42l-z-pokrywa.html Robiąc 20-litrowego wita mój zasyp ma 4 kg, robiąc 30-litrowego użyłbym pewnie w 6 kg - ale to już zależy od wydajności Twojej warzelni. 1 nie ten koziol reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nostradamus 0 Posted October 11, 2015 W sumie dobry pomysł z tym kubłem, chyba się zdecyduję. Jeżeli wszystko inne się zgadza (co najważniejsze) to zamawiam. Quote Share this post Link to post Share on other sites