Jump to content

Witbier, lekko po amerykańsku ocena receptury


Nostradamus
 Share

Recommended Posts

Witam,


przymierzam się do uwarzenia pierwszego piwa ze słodów, w końcu udało mi się skompletować cały sprzęt. Chcę zrobić witbiera, z lekkimi nutami amerykańskimi. Poniższą recepturę stworzyłem wyciągając możliwie całkowite ilości kilogramów słodów, żeby nie kupować śrutowanego na zapas.


Słody:


słód pilzneński 3 kg


płatki pszenne 2 kg


słód pszeniczny 1 kg


płatki owsiane 0,5 kg


 


Chmiele:


Chmiel Cascade 35gr (Zakupie 50 gr)


Chmiel Lubelski 15g  (Zakupie 50 gr)


 


Drożdze:


Brewferm blanche


 


Dodatki:


Curacao: 30g (Kupione 40)


Kolendra: 20g


 


Zacieranie:


50C - 30'


66C - 80'


72C - 15'


 


Chmielenie (opierałem się na recepturze Piotra Kowalskiego z wiki)


Cascade 5g i Lubelski 15g - 60min


Cascade 15g + 10g kolendry + 10g curacao - 10min


Cascade 15g + 10g kolendry + 20g curacao - po wyłączeniu palnika


 


Fermentacja:


Drożdże spróbuje zadać w temperaturze koło 20C i trzymać będę w temp koło 22.


Fermentacja burzliwa 2 tygodnie, bez cichej. Chyba, że będzie ostro siarką dawało (podobno charakterystyczne dla tych drożdży) to wrzuciłbym na tydzień, dwa cichej.


 


1. Do jakiego Blg dążyć - bardziej 13 czy 11?


2. Gar mam 40 litrowy, ale fermentatory 31 L ile maksymalnie mógłbym wycisnąć?


3. Sypnąć trochę więcej tych chmieli? Zależy mi na ładnej harmonii pomiędzy curacao, cytrusami i 'mlecznością' całości. 


4. Coś zmienić w chmieleniu, może inne chmiele ? 


 


Z góry dzięki za pomoc


 


## EDIT


W grę by wchodziła wymiana drożdży na to http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/wyeast-gorna-fermentacja/39-wyeast-3463-forbidden-fruit.html


Ale nie mam żadnych mieszadeł, nijakiego startera nie zrobię. Wymieniać czy przy sucharach zostać? Jeśli miałbym brać płynne to poprostu je wlać do schłodzonej brzeczki?


Edited by Nostradamus
Link to comment
Share on other sites

 

 

## EDIT W grę by wchodziła wymiana drożdży na to http://twojbrowar.pl...dden-fruit.htmlAle nie mam żadnych mieszadeł, nijakiego startera nie zrobię. Wymieniać czy przy sucharach zostać? Jeśli miałbym brać płynne to poprostu je wlać do schłodzonej brzeczki?

Drożdże jak najbardziej godne polecenia, ale jeżeli masz je zadać bez startera do 30 l brzeczki, to już lepiej użyj sucharów. Na Twoim miejscu zrobiłbym jeszcze inaczej: uwarzyłbym 20 l brzeczki, około 11°Blg, a z drożdży płynnych zrobiłbym starter w zwykłym słoiku - nie potrzeba do tego żadnego specjalistycznego sprzętu ;) No i jeżeli używasz już takich drożdży, to pamiętaj o zebraniu gęstwy i użyciu ich ponownie, bo szkoda ich na jedną warkę ;)

Link to comment
Share on other sites

Tak bez mieszadła? Musiałbym się doszkolić jeżeli chodzi o płynne. Duża różnica by była pomiędzy tym a sucharami?

30 Litrów chyba nie wleje, bo się boje, że piana rozpocznie ekspansje po mieszkaniu.

A ogólnie cały ten przepis dobry jest? Nie za dużo słodów, kolendry?

Link to comment
Share on other sites

Skoro robisz zakupy w TB, to możesz pomyśleć o tym wiadrze:

http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/fermentownia-browaru/1083-fermentor-42l-z-pokrywa.html

Robiąc 20-litrowego wita mój zasyp ma 4 kg, robiąc 30-litrowego użyłbym pewnie w 6 kg - ale to już zależy od wydajności Twojej warzelni.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.