Jump to content
sebap

RIS ilość słodów

Recommended Posts

Mam pytanko, jutro warzę RISa i do końca nie wiem ile kilo słodów (nie ciemnych) dać aby uzyskać risa ok. 26 blg i stouta koło 12 lub więcej. obydwa po 25l, zacieram w garze 100l, planuję zacierać ok 2 godziny w 65*

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aby uzyskać aż tyle piwa to chyba ze 20kg... Jak robiłem Barley Wine to miałem mniej więcej takie wyniki jak wrzuciłem 20kg słodów w sumie. Choć wydajność wyszła mi fatalna, więc pewnie wystarczy trochę mniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

10 kg+słody ciemne  miałem ostatnio i zrobiłem RISa 26,5 blg 22,5 l +19 l 14 blg tylko ja na FD robię i mieszam cały czas zacier (mieszadło)wydajność 80%

Edited by morfitru75

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.