Skocz do zawartości

Problem z odfermentowaniem Chocolate Milk Oatmeal Stout


Luqas van Dred

Rekomendowane odpowiedzi

Chocolate Milk Oatmeal Stout

 

Parametry

Początkowe blg: 14°

Końcowe blg: ........°

Alkohol objętościowo: ...........%

IBU: 35,0 IBU

Objętość: 21l

Czas gotowania: 60min

 

Składniki:

 

 

 

Słód Pale Ale 3,00kg

 

Płatki owsiane (podpiekane w piekarniku) 0,80kg

 

Słód Monachijski typ II 0,50kg

 

Słód Karmelowy 150 EBC 0,30kg

 

Czekoladowy ciemny 1200EBC 0,50kg

 

Carafa III Special 0,20kg

 

Kakao 0,15kg (do zacieru)

 

Laktoza 0,25kg

 

 

 

Chmielenie:

 

 

 

60 min:

- 20g Iunga 11,0 AA

 

 

10 min:

- 20g Iunga 11,0 AA

 

- 5g Mech irlandzki

 

- 0,25kg Laktoza

 

 

 

Drożdże:

 

Starter z drożdżami FM 13: Irlandzkie Ciemności

 

 

 

Notatki:

 

Po przelaniu 18l wody o temp 73 st C do fermentatora wsypanie słodów. Temp spadła do 65st C. Zacierałem 90 min.

 

Wysładzanie 12 l wodą o temp 75 st C. Gotowanie 60 min, później chłodzenie na balkonie (na noc) do temp 25 st C. Zadanie starteru z drożdżami FM 13: Irlandzkie Ciemności.

 

Mam problem z odfermentowaniem. Z 14 BLG po tygodniu burzliwej zeszło mi do 6BLG. Po przelaniu na cichą po następnym tygodniu zeszło mi do 5,5 BLG. Zazwyczaj butelkuje z cukrem do refementacji 4g na 0,5l. Czekać dalej czy butelkować ze mniejszoną ilością cukru? Boje się, że powstaną granaty :-/ Tak słabe odfermentowanie jest winą laktozy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.