Skocz do zawartości

Dobre Praktyki przy organizacji konkursów piw domowych


bimbelt

Rekomendowane odpowiedzi

Z swojej strony dodam, że właśnie to też pokazało że ten punkt jest do bani o czym dyskutowaliśmy w tamtym temacie.

 

Dobra wróćcie do tematu Konkursu bo wybiegliście trochę po za niego, jest już odpowiedni temat do tego tam zgłaszajcie żal. Jeżeli chce organizator to przeniosę te posty tam. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mnie dziwi trochę wylewanie żali na organizatora konkursu. Po 1 czy wszystko jest zgodne z zasadami dobrej praktyki na dzień ogłoszenia ? - JEST. Czy da się zrobić dobrego risa w 5 miesięcy? - DA. Czy ris byłby lepszy gdyby dłużej poleżakował? Pewnie tak, 2 lata byłoby OK i przy mocnych piwach trzeba zdać sobie z tego sprawę, że nikt raczej nie ogłosi konkursu z 2-3 letnim wyprzedzeniem. Ja osobiście raz - dwa razy w roku robię porter bałtycki i risa. Robię bo lubię a i mam świadomość że i konkurs prędzej czy później się trafi z taką kategorią. Czy w poprzednich edycjach konkursu były jakieś problemy? czy konkurs nie był klasyfikowany? BYŁO WSZYSTKO OK, a widzę że czasem jakby człowiek się nie starał to i tak będzie źle....

Kiepskiemu piwu to i dwa lata nie pomogą. ;)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bez sensu. Jak można organizować tak konkurs.
Tak czyli tak że ja nie wygrywam nie wysyłając a nawet nie warząc nań piwa.
Hanba i bez sensu. Wstyd piwologu, na całe forum.

A na poważnie to nie ma obowiązku startu. Nikt nie obiecywał że życie będzie uczciwe! Nie podobają ci się zasady? Nie akceptujesz ich? Zlej konkurs ciepłym moczem a dobre piwo wypij że smakiem.

Edytowane przez FurioSan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Mnie dziwi trochę wylewanie żali na organizatora konkursu. Po 1 czy wszystko jest zgodne z zasadami dobrej praktyki na dzień ogłoszenia ? - JEST. Czy da się zrobić dobrego risa w 5 miesięcy? - DA. Czy ris byłby lepszy gdyby dłużej poleżakował? Pewnie tak, 2 lata byłoby OK i przy mocnych piwach trzeba zdać sobie z tego sprawę, że nikt raczej nie ogłosi konkursu z 2-3 letnim wyprzedzeniem. Ja osobiście raz - dwa razy w roku robię porter bałtycki i risa. Robię bo lubię a i mam świadomość że i konkurs prędzej czy później się trafi z taką kategorią. Czy w poprzednich edycjach konkursu były jakieś problemy? czy konkurs nie był klasyfikowany? BYŁO WSZYSTKO OK, a widzę że czasem jakby człowiek się nie starał to i tak będzie źle....

Kiepskiemu piwu to i dwa lata nie pomogą. ;)

Mam mojego prawie dwurocznego RIS'a (~21blg), dwie butelki. Chyba się skuszę-może w niedzielę- na jedną z racji burzy na ten temat :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Personalne wycieczki do bimbelta są moim zdaniem mało merytoryczne i raczej nie służą dyskusji.

 

Najbardziej kontrowersyjny punkt 1 nowych Dobrych Praktyk pokazuje, że jest rozdźwięk miedzy oczekiwaniami piwowarów (którzy w większości są za wprowadzeniem tego punktu), a organizatorami konkursów, na których nakłada on ograniczenia co do stylów, jakie mogą ogłosić.

Ideą dyskusji na forum jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie z nowych Dobrych praktyk zadowoleni będą (przynajmniej w miarę) wszyscy zainteresowani.

 

Dlatego mam pytanie szczególnie do osób, które stwierdziły, ze punkt 1 jest do odrzucenia:

Czy nie zgadzacie się z ideą tego, że ogłoszenie kategorii odpowiednio wcześnie, by piwowarzy mieli szanse warzyć i wyleżakować piwo na konkurs jest słuszne i jest właśnie Dobrą Praktyką?

Czy, jak to zwykle bywa, diabeł tkwi w szczegółach i z Waszego punktu widzenia może i idea jest słuszna, ale taki jej zapis w Dobrych Praktykach jest zły?

Może macie pomysł, czym zastąpić ten punkt, by i piwowarzy i organizatorzy konkursów byli zadowoleni?

 

Rozpoczynając tą dyskusję wiedzieliśmy, że ten punkt Dobrych Praktyk będzie budził największe kontrowersje, dlatego cały czas nad nim debatujemy i analizujemy wypowiedzi wszystkich, którzy mają na ten temat uwagi.

Ciekawi mnie Wasz punkt widzenia, bo może my, jako komisja techniczna dostrzegamy tylko jedną stronę tego problemu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. Kategorie konkursowe powinny być ogłoszone z minimalnym wyprzedzeniemumożliwiającym przygotowanie piwa w danym stylu, czyli od ...

 

Myśle, że trzeba tylko wywalić słowo "powinny" na np.

 

1. Sugerowany minimalny czas ogłoszenia kategorii konkursowych pozwalający piwowarom na odpowiednie przygotowanie piw do konkursu to: ....

 

Może niech dobra praktyka w tej sprawie wskazuje a nie nakazuje. Jeśli organizator nie spełni tego warunku nie bedzie to wykluczać go z Pucharu PSPD.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Za zasadzie pkt 6 czyli "zalecenia" / sugestii / rady.

Moim zdaniem w tej formie to będzie pustosłowie na zasadzie czy się dostosuje, czy nie - nie ma żadnych konsekwencji, czyli suma summarum kompletnie nic to nie wnosi. Więc po co?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wg mnie należy wprowadzić jeden okres wyprzedzenia ogłoszenia kategorii, bez względu na styl, np. 6 miesięcy, są style dla których i te 10 miesięcy to za mało, może pojawić się problem co zrobić z konkursem, w którym tylko część kategorii odpowiada tym wytycznym (to odnośnie Pucharu), jest też problem jednoznacznego przypisanie niektórych kategorii (np Berliner w której byłby?).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem w tej formie to będzie pustosłowie na zasadzie czy się dostosuje, czy nie - nie ma żadnych konsekwencji, czyli suma summarum kompletnie nic to nie wnosi. Więc po co?

 

Ale dla organizatora to jakiś sugestia znak że to jest dobra praktyka - choć nie jest bezpośrednio wymagana. To jakiś kompromis do słowa "powinny". To tylko moja sugestia. 

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Moim zdaniem w tej formie to będzie pustosłowie na zasadzie czy się dostosuje, czy nie - nie ma żadnych konsekwencji, czyli suma summarum kompletnie nic to nie wnosi. Więc po co?

 

Ale dla organizatora to jakiś sugestia znak że to jest dobra praktyka - choć nie jest bezpośrednio wymagana. To jakiś kompromis do słowa "powinny". To tylko moja sugestia. 

 

Rozumiem, ale jako urzędas wiem, że lepiej gdy coś jest jednoznaczne, nie można przy tym kombinować i naginać w żadną stronę.

Sugestie i zalecenia każdy potraktuje tak jak mu będzie wygodnie i nie będzie jak wyegzekwować czegokolwiek, bo to nie był nakaz.

 

W dalszym ciągu będę optował za opcją ogłoszenia kategorii do ustalonej daty. Powstałby swego rodzaju kalendarz. Patrzysz, planujesz, warzysz. :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

W dalszym ciągu będę optował za opcją ogłoszenia kategorii do ustalonej daty. Powstałby swego rodzaju kalendarz. Patrzysz, planujesz, warzysz. :beer:

Tylko jak ujęte to może być wymaganiach do Pucharu PSPD, a nie w samych Dobrych praktykach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

W dalszym ciągu będę optował za opcją ogłoszenia kategorii do ustalonej daty. Powstałby swego rodzaju kalendarz. Patrzysz, planujesz, warzysz. :beer:

Tylko jak ujęte to może być wymaganiach do Pucharu PSPD, a nie w samych Dobrych praktykach.

 

No tak, tylko w wypadku dodania takiego wymogu do regulaminu Pucharu PSPD jakikolwiek inny zapis w Dobrych Praktykach nie ma sensu. Czy określenie sztywnej daty nie może być Dobrą Praktyką? Jest wymogiem, ale może wpisywać się w dobrą praktykę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie ma, w praktykach jest np. tak jak jest, a w wytycznych do Pucharu może być zapis że konkursy chcąc liczyć się do Pucharu muszą ogłosić kategorie na przyszły sezon do np. 1 maja (jednocześnie oczywiście spełniając wymagania dobrych praktyk).

Ze sztywną datą jest problem, bo jak będzie to np. 1 maja a konkurs będzie się odbywał 1 czerwca, też niekoniecznie organizatorzy każdego konkusu będą chcieli go w Pucharze, a może tylko będą chcieli go zrobić wg dobrych praktyk.

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ze sztywną datą jest problem, bo jak będzie to np. 1 maja a konkurs będzie się odbywał 1 czerwca, też niekoniecznie organizatorzy każdego konkusu będą chcieli go w Pucharze, a może tylko będą chcieli go zrobić wg dobrych praktyk.

Ja tutaj nie widzę problemu. Nie wysyłają dokumentów do PSPD i nie są brani pod uwagę przy Pucharze, a w praktykach jest data, do któej trzeba kategorie ogłosić.

 

Co do sztywnej daty i krótkiego terminu tak jak piszesz to też nie jest to według mnie problemem. Dobre Praktyki wejdą w którymś momencie i od tego momentu będą obowiązywać jego zapisy. Zakładając, że termin będzie jak pisałem 29 września, a konkurs w październiku to przecież na ten październik kategorie będą ogłoszone wcześniej, a do 29 września będzie trzeba określić na przyszły rok. Zamieszanie, ale tylko jednorazowe, w kolejnych latach już tego nie będzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja byłbym za sztywnym ustaleniem dat. Główny konkurs  PSPD odbywa się w czerwcu a kategorie ogłaszane są we wrześniu i to jest bardzo dobrą praktyką. Oczekiwałbym, że kategorie na konkursy, które odbywają się od stycznia do czerwca będą ogłoszone w krótkim czasie po ogłoszeniu kategorii na krajowy KPD czyli do połowy października. Natomiast kategorie na konkursy, które będą odbywały się w drugiej połowie roku powinny być ogłoszone do połowy kwietnia. Nie chodzi mi o to, że organizatorzy powinni znać już konkretną datę, miejsce, mieć nagrody, regulaminy, bo tego nie da się z tak dużym wyprzedzeniem zrobić. Wystarczy, że organizator zadeklaruje, że np.:na przełomie maja i czerwca planuje konkurs z następującymi kategoriami.

Natomiast na 3 miesiące przed konkursem powinien być regulamin, ustalona konkretna data i miejsce. W takim przypadku trzeba ustalić, co z sytuacją, gdy organizator zadeklaruje 10 kategorii a zorganizuje konkurs w 1 albo na odwrót, że ogłosi w jednej a zorganizuje w 10. Optymalnie byłoby, aby konkurs był w takich kategoriach, jakie zostały zadeklarowane ale jakieś minimalne odstępstwa trzeba dopuścić.

 

Chyba wszystkim najbardziej chodzi o możliwość zaplanowania warzenia. Piwa mocne i nadające się do leżakowania to można zrobić w danym sezonie i wystawić w konkursie za rok, to nie jest największy problem. Problem jest z piwami w oryginalnych stylach mało popularnych, albo wymagających konkretnego szczepu drożdży albo mocnych i słodkich na konkursy latem a lekkich i wytrawnych na konkursy zimą. Jeżeli ktoś ogłosi konkurs na weizena w marcu z 3 miesięcznym wyprzedzeniem, a ja mam w piwnicy zapas weizenów a gęstwę z dobrego szczepu wylaną do zlewu to choć czasu jest wystarczająco, to dla mnie jest to spóźniona informacja. Nie tylko ja, ale wielu piwowarów robi plan warzenia w oparciu o drożdże, aby na jednym szczepie zrobić kilka warek.  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

TomaszM poruszył problem o który mi też chodzi, że tak naprawdę nie główny problem jest z piwami wymagającymi długiego leżakowania, bo one mogą sobie spokojnie czekać piwnicy na ewentualny konkurs, tylko z tymi które szybko tracą walory, w dwa miesiące da się zrobić super weizena ale przy ogłoszeniu tej kategorii dwa miesiące przed konkursem ciężko mówić o możliwości jakiegokolwiek dłuższego zaplanowania warzeń przez piwowara, który warzy np. raz w miesiącu. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Panie i panowie, proponuję powoli kończyć dyskusję. Uwzględniliśmy wasze sugestie i uporządkowaliśmy treść.
Sporny pierwszy punkt zyskał ostatecznie mocno uproszczone brzmienie.

Proszę o zapoznanie się z dokumentem i raportowanie zauważonych błędów:

https://app.box.com/s/2z6r6o444avle7fqbafzo7qb8qleuqt5

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Punkt 2. Może 7 dni byłoby korzystniejsze.

3 dni wydają się wystarczające, by drożdże zdążyły osiąść, piwa dojść do jednakowej temperatury itd. W sumie nie widzę powodu, by ten czas wydłużać.

 

Czy w pkt 23. ujęte jest również zobowiązanie do dostarczenia oceny uczestnikowi czy też każdy z uczestbików ma ścigać jury/organizatorów po informacje?

Moim zdaniem jak najbardziej (a i taka była dotychczasowa interpretacja i zwyczaj)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Punkt 2. Może 7 dni byłoby korzystniejsze.

 

 

Czy w pkt 23. ujęte jest również zobowiązanie do dostarczenia oceny uczestnikowi czy też każdy z uczestbików ma ścigać jury/organizatorów po informacje?

 

Te punkty do tej pory spełniały swoją rolę, więc nie widzę powodu, by je zmieniać. Kwestia metryczek będzie dodatkowo unormowana w Regulaminie Pucharu. Póki co Puchar musi spełnić wymogi wymienione na stronie PSPD (zakładka Puchar).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może ja źle rozumuje, ale punkt 1 jest dla mnie trochę nieczytelny.

Usunąłbym słowo "minimalnym" i pozostawił brzmienie: "Kategorie konkursowe powinny być ogłoszone z wyprzedzeniem umożliwiającym przygotowanie piwa w danym stylu."

Według mnie słowo minimalny wprowadza trochę zamieszania i jest zbędne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.