Jump to content
d_j

zamrażarka mors - jak zmieścić dwa fermentory?

Recommended Posts

Witam

Zakupiłem ostatnio sprawnego morsa za całe 50zł :) Zamierzam go używać jako komory fermentacyjnej do grzania i schładzania sterownikiem STC 1000. I dopiero teraz zauważyłem przymierzając, że wchodzą na styk dwa standardowe fermentory. Dla znających te zamrażarki, ten który stoi na samym dole mieści się bez problemu razem z rurką, zaś ten stojący na półce mieści się na styk po same wieko. Da się jakoś rozwiązać ten problem aby do tego na górze można było zamontować rurkę fermentacyjną (może odprowadzać co2 wężykiem?). Czy trzeba zastosować jakiś fermentor o innych rozmiarach, ewentualnie przerobić zamrażarkę (chociaż wolałbym tego uniknąć)?

 

a przy okazji - jaki radzicie zastowować kabel grzewczy, chodzi mi o moc i długość na allegro są takie:

 

http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=kabel+grzewczy&search_scope=category-1528&bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-dyn-kpr-v4-hou-1-2-0907

 

im większa moc tym dłuższe. 50W o długści ok 5m wystarczy? Zamrażarka stoi w pomieszczeniu gospodarczym nieogrzewanym i zimą temp może spadać do 0* albo nawet do poniżej zera, generalnie szacuje że będzie się utrzymywać na poziomie ok 5*

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

wiem że jest możliwość rozszczelnienia, ale wolałbym tego uniknąć, tak samo jak pustej rurki bez wody. Poza tym nie wykluczam, że cicha również będzie odbywać się w zamrażarce a wtedy to już raczej bez rurki się nie obedzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

cicha również będzie odbywać się w zamrażarce a wtedy to już raczej bez rurki się nie obedzie

no tego to nie rozumiem.

W trakcie fermentacji cichej raczej niewiele się wydziela C02 więc rurka tym bardziej jest zbędna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mozesz użyć wężyka i drugi koniec zanurzyć w słoiku lub butelce z wodą.

Możesz też zrobić jak radzi Jasiu.

Można też użyć rurki kątowej.

 

Co do pasa grzewczego to zastanów się czy jest Ci w ogóle potrzebny. Sam fermentowałem w chłodziarkach i nigdy nie pomyślałem nawet o żadnym pasie grzewczym, ponieważ temperatura była stabilna przez całą fermetacje. Jak chłodziarka nie chłodziła to temperatura  powoli rosła, jak wzrosła za wysoko to sterownik uruchamiał chłodziarkę, która zbijała temperaturę do wyznaczonej  i tak w kółko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mozesz użyć wężyka i drugi koniec zanurzyć w słoiku lub butelce z wodą.

Możesz też zrobić jak radzi Jasiu.

Można też użyć rurki kątowej.

 

Co do pasa grzewczego to zastanów się czy jest Ci w ogóle potrzebny. Sam fermentowałem w chłodziarkach i nigdy nie pomyślałem nawet o żadnym pasie grzewczym, ponieważ temperatura była stabilna przez całą fermetacje. Jak chłodziarka nie chłodziła to temperatura  powoli rosła, jak wzrosła za wysoko to sterownik uruchamiał chłodziarkę, która zbijała temperaturę do wyznaczonej  i tak w kółko.

 

 

nie myślałem o pasie grzewczym a kablu, w sumie wszystko jedno. A co jak temp w skrzyni spadnie do 10* a potrzebne będzie  20? stąd też ma być podgrzewanie i chłodzenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem gdzie będziesz używał tego morsa, ale ja miałem w piwnicy, gdzie temperatura zimą była w okolicach pewnie z 14-16* i nie potrzebowałem nic podgrzewać, bo w lodówka też dość dobrze izolowała.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba, że tak. Gdzie widziałem, że ktoś do tego używał farelki czy suszarki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tą cichą to rzeczywiście muszę wypróbować zamknięte bez rurki, jakoś nie przyszło mi to do głowy :roll:, tylko musi być dobrze odfermentowane piwo...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tą cichą to rzeczywiście muszę wypróbować zamknięte bez rurki, jakoś nie przyszło mi to do głowy :roll:, tylko musi być dobrze odfermentowane piwo...

Bo na cichą przelewa się jak odfermentuje

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Z tą cichą to rzeczywiście muszę wypróbować zamknięte bez rurki, jakoś nie przyszło mi to do głowy

To może jednak wart poczytać troszkę o fermentacji ;) ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do grzania możesz zastosować żarówkę 100W na tak małą przestrzeń to wystarczy, dodatkowo jak wstawisz brzeczkę o temp. 18°C to jak na zewnątrz będzie 0°C to grzanie będzie się włączać bardzo rzadko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

100 W to w sumie dużo, chociaż moc jest większa więc będzie się krócej załączać. Wydaje mi się że minusem żarówki może być to że jest to żródło punktowe, kabel będzie rozprowadzać ciepło bardziej równomiernie.

 

Co do burzliwej to rzeczywiście zastosuje jakiś wężyk, zobaczymy co z tego wyjdzie :cool:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.